-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 13

VSD siūlo kreiptis dėl V.Pociūno žūties tyrimo paviešinimo į prokurorus

Valstybės saugumo departamentas (VSD) siūlo parlamentarui konservatoriui Jurgiui Razmai kreiptis dėl karininko Vytauto Pociūno žūties tyrimo paviešinimo į Generalinę prokuratūrą.
Vytautas Pociūnas
Vytautas Pociūnas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas vasario pabaigoje kreipėsi į VSD, klausdamas, kokį vidinį patikrinimą dėl V.Pociūno mirties atliko VSD, ką nustatė ir ar dabar gali paviešinti šią informaciją.

„Atskiras tarnybinis tyrimas dėl V.Pociūno mirties aplinkybių nebuvo atliekamas, nes šios aplinkybės išsamiai buvo tiriamos Generalinei prokuratūrai atliekant ikiteisminį tyrimą. VSD perdavė Generalinei prokuratūrai visą jos prašomą medžiagą, reikalingą šiam ikiteisminiam tyrimui. Į klausimą, ar ikiteisminio tyrimo medžiagą jau galima paviešinti, turėtų atsakyti Generalinė prokuratūra“, – teigiama VSD atsakyme.

Parlamentaras taip pat teiravosi, ar atliktas tyrimas „dėl pareigūno V.Pociūno šmeižimo“ ir kas nustatyta šio tyrimo metu. Baltarusijoje mįslingomis aplinkybėmis žuvus VSD pareigūnui V.Pociūnui, Seime pradėjus tyrimą, viename dienraštyje pasirodė jį kompromituojanti informacija, kurią vėliau Generalinė prokuratūrą paneigė.

Departamento atsakyme teigiama, kad „atskiras tyrimas dėl galimo V.Pociūno šmeižimo VSD atliekamas nebuvo, nes vadovaujantis Baudžiamojo proceso kodekso nuostatomis, paaiškėjusių naujų nusikalstamų veikų požymiai nagrinėjami jau atliekamo ikiteisminio tyrimo metu“.

Vasario 24 dieną Generalinė prokuratūra paskelbė antrą kartą nutraukianti 2006 metų rugpjūčio 23 dieną tarnybinės komandiruotės Breste žuvusio VSD karininko V.Pociūno bylos tyrimą.

Prokuroras Mindaugas Gylys konstatavo, kad atlikus visas papildomas įmanomas ekspertizes, kitus tyrimo veiksmus, nustatyta, jog VSD pulkininkas žuvo per nelaimingą atsitikimą. Anot jo, nėra jokių duomenų, kad V.Pociūno mirtis galėjo būti kokios nors nusikalstamos veikos padarinys.

Byloje nukentėjusiąja pripažinta V.Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė kreipėsi į prokurorus prašydama atnaujinti tyrimą.

2006-ųjų lapkritį Generalinė prokuratūrą nustatė, jog Lietuvos konsulate Gardine dirbęs V.Pociūnas 2006 metų rugpjūtį tarnybinės komandiruotės Breste metu žuvo per nelaimingą atsitikimą, iškritęs per langą, ir ikiteisminį tyrimą nutraukė.

Prokurorai nenustatė, kad karininkas buvo jėga išstumtas arba išmestas per viešbučio Breste langą.

Tačiau jo artimieji ir visuomenininkai protestavo prieš šį nutarimą ir vėlesnį prokuratūros sprendimą, patvirtinusį pirmojo pagrįstumą.

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas 2007 metų rugsėjį patenkino L.Pociūnienės skundą – panaikino Generalinės prokuratūros nutarimą nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl V.Pociūno žūties. Generalinė prokuratūra teismo sprendimo neskundė ir ėmė tirti pareigūno žūtį iš naujo, tačiau vėliau nutraukė ir šį tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius