-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 30

VSD vadovas tapo generolu (atnaujinta 13.02 val.)

Valstybės saugumo departamento (VSD) generaliniam direktoriui Povilui Malakauskui sausį bus užsegti saugumo generolo antpečiai, keturiems jo pavaduotojams – saugumo pulkininkų.
P.Malakauskas
P.Malakauskas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Tai numatantį dekretą prezidentas Valdas Adamkus pasirašė gruodžio 24 dieną.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Arvydas Anušauskas teigia, jog minėti laipsniai lems ir didesnius atlyginimus, tačiau, parlamentaro manymu, VSD vadovybės atlyginimo didinimo klausimus galima buvo išspręsti ir kitais būdais.

Be to, Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymas numato, kad „krašto apsaugos ministras, vidaus reikalų ministras, Krašto apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijų viceministrai ir Valstybės saugumo departamento vadovas turi būti tik civiliai asmenys“.

Kariniai laipsniai P.Malakauskui, jo pavaduotojams Dainiui Dabašinskui, Dariui Jurgelevičiui, Alvydui Kunigėliui ir Andriui Tekoriui suteikiami nuo 2009 metų sausio 1 dienos.

Anksčiau VSD pareigūnai turėjo specialius tarnybinius rangus, bet rudenį Seimas Saugumo departamento vadovybės prašymu pakeitė VSD įstatymą ir VSD Statutą.

Pagal naująją tvarką Saugumo departamento generaliniam direktoriui suteikiamas saugumo generolo laipsnis, pirmasis laipsnis, ne aukštesnis kaip saugumo pulkininko, suteikiamas generalinio direktoriaus pavaduotojams.

VSD generaliniam direktoriui ir jo pavaduotojams laipsnius suteikia prezidentas.

Seimo NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas BNS teigė kritiškai vertinąs statutinės struktūros sukarinimą.

„Man tai nėra priimtina. Mano nuomone, nebuvo iki galo įsigilinta rangus keičiant kariniais laipsniais, – sakė A.Anušauskas. – Už laipsnius priklauso priedai, bet atlyginimų pakėlimą buvo galima kitaip sutvarkyti.“

Ilgą laiką užsienio ir Lietuvos specialiųjų tarnybų veiklą tyrinėjęs istorikas atmetė argumentą, kad Lietuvos saugumo karininkams iki 1940-ųjų irgi būdavo suteikiami laipsniai. „Tuo metu Saugumo tarnyba turėjo uniformas, bet neturėjo karinių laipsnių. Tai buvo valstybės pareigūnai, suskirstyti į tam tikras kategorijas. Panašiai, kaip buvo iki šiol, – pasakojo A.Anušauskas. – Karinių laipsnių įvedimas man kelia negražių asociacijų.“

Kaip žinoma, karinius laipsnius turėjo sovietų specialiųjų struktūrų darbuotojai.

Tačiau NSGK vadovas tvirtino kol kas neketinąs teikti siūlymų keisti VSD įstatymą ir statutą dėl karinių laipsnių panaikinimo. „Nesu per daug dėl to kategoriškas, – sakė jis. – Yra svarbesnių dalykų nei saugumo pareigūnų uniformos ir laipsniai. Svarbiausia – jų darbo turinys.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius