Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 13

VSD: valstybės teisėtumą neigiančių asmenų judėjimas turi šalininkų ir Lietuvoje

Su perversmo organizatoriais Vokietijoje siejama ideologija, atmetanti valstybės teisėtumą, turi bendraminčių ir Lietuvoje, pranešė Valstybės saugumo departamentas (VSD).
Valstybės saugumo departamentas
Valstybės saugumo departamentas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šį komentarą institucija paskelbė po to, kai praėjusią savaitę Vokietijos policija suėmė 25 kraštutinių dešiniųjų teroristinės grupės narius, įtariamus planavus išpuolį prieš parlamentą. Jie priklauso judėjimui „Reicho piliečiai“ (Reichsbuerger).

Pasak VSD, „Reichsbuerger“ šalininkai Vokietijoje vadovaujasi per COVID-19 pandemiją išpopuliarėjusio valstybės teisėtumą neigiančio „suverenų“ judėjimo antivalstybine ekstremistine ideologija, nepripažįstančia valstybės institucijų sprendimų.

Departamento teigimu, „suverenais“ pasiskelbę asmenys tiki, kad jiems negalioja valstybių įvesti apribojimai.

„Keliasdešimt SSRS (arba LTSR) piliečiais save laikančių „suverenų“ aktyviau veikia ir Lietuvoje. Kai kurie jų viešai reiškia nostalgiją sovietmečiui, pagarbą sovietų kariams skirtiems monumentams, anksčiau bendradarbiavo su prokremliškais propagandistais Lietuvoje, vyko į Baltarusiją „gerinti“ dvišalių santykių ir teigiamai atsiliepė apie šį režimą“, – feisbuke antradienį paskelbė VSD.

Departamentas pranešime nenurodo konkrečių asmenų, tačiau teisėsaugos institucijų dėmesio dėl vizitų Rusijoje ir Baltarusijoje yra sulaukęs „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“.

Maskvoje jo atstovai susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Erika Švenčionienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Erika Švenčionienė

Anksčiau organizacijos vadovė Erika Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Organizacijos steigėjas Algirdas Paleckis yra nuteistas už šnipinėjimą Rusijai, jo vadovei E.Švenčionienei teisėsauga kitame tyrime yra pareiškusi įtarimus dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Pasak VSD, „suverenų“ judėjimo šalininkai Lietuvoje taip pat siekia nutraukti ryšius su valstybės institucijomis ir privačiomis kompanijomis ir, pavyzdžiui, uždaro sąskaitas bankuose. Jie taip pat gamina savo ir grąžina valstybės išduotus dokumentus ir ženklus, tokius kaip valstybiniai automobilio numeriai, aktyviai užsiima „popieriniu terorizmu“, kai institucijos įveliamos į nesibaigiantį susirašinėjimą.

„Prasidėjus pandemijai kai kurie save „suverenais“ laikantys asmenys buvo nubausti dėl ribojimų nesilaikymo ir teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymo“, – teigia VSD.

Departamento teigimu, nuosekliai laikantis „suverenų“ idėjų neįmanoma išvengti konfliktų su valstybės institucijomis, galinčių peraugti į smurtinius susidūrimus, ypač su policijos pareigūnais.

„Kai kurie „suverenai“ Lietuvoje pasižymi agresyvia retorika, linkę nevykdyti teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų, yra ideologiškai palankūs Rusijos ir Baltarusijos režimams“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius