Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 09

VST vadas R.Pocius apie „persekiojamą“ pareigūną: „Niekina pavaldinius, destabilizuoja tarnybą“

Lėšų grobstymu, neteisėtu automobilio naudojimu ir kitais pažeidimais įtartas Viešojo saugumo tarnybos pareigūnas jaučiasi nepagrįstai persekiojamas. Tuo metu Tarnybos vadas Ričardas Pocius tvirtina, kad šio pareigūno vadovaujame padalinyje „susidarė nenormali situacija“ ir apskritai jis tarsi užsiima antivalstybine veikla. VST vadas nemato reikalo slėpti, kad šioje istorijoje kalbama apie buvusio Sovietų Sąjungos pulkininko Stanislovo Stančiko žentą.
Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai treniruojasi malšinti riaušes
Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai treniruojasi malšinti riaušes / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo svetainėje pareigunai.lt paviešintas pranešimas „VST vadas galimai siekia susidoroti su „neįtikusiu“ pareigūnu.“

Profesinė sąjunga jame dėsto, kad vieno Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūno atžvilgiu inicijuojami ne visada pagrįsti nuolatiniai tarnybiniai patikrinimai.

Pranešime cituojamas pareigūnas neįvardijamas, tačiau teigiama, kad jis informavo, jog net ir po vidaus reikalų ministro nurodymo patikrinimus nutraukti, to padaryta nebuvo. Todėl Vilniaus apskrities ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga (VA ITĮPS) prašo Vidaus reikalų ministerijos atkreipti dėmesį į susiklosčiusią situaciją ir imtis veiksmų.

Esame girdėję, kad yra ir daugiau pareigūnų, kurių atžvilgiu pradėti patikrinimai dėl tarnybinių nusižengimų nepasitvirtino, – teigia V.Jagminas.

„Patikrinimai pradedami dėl įvairių priežasčių – neteisingai pateiktos viešųjų ir privačių interesų deklaracijos, neteisėto pasinaudojimo tarnybiniu automobiliu, lėšų grobstymo ir daugelių kitų dalykų. Dalis pažeidimų nepasitvirtino. Esame girdėję apie tai, kad yra ir daugiau pareigūnų, kurių atžvilgiu pradėti tarnybiniai patikrinimai dėl tarnybinių nusižengimų nepasitvirtino“, – tame pačiame pranešime cituojamas VA ITĮPS pirmininkas Vitalijus Jagminas.

Teigiama, kad pareigūnas, padedamas profesinės sąjungos, kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją. Nurodoma, kad ministerijos Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimo skyriaus teigimu, tarnybiniai patikrinimai pareigūno atžvilgiu pradedami esant bet kokiam menkam pretekstui, neįsitikinus, ar yra galimo nusižengimo požymiai pareigūno veikoje.

„Tai liudija, jog tarnybiniai patikrinimai inicijuojami labiau grindžiant neigiamu VST vado R.Pociaus asmeniniu nusistatymu, kas pagrįstai leidžia manyti, kad jis yra persekiojamas ir su juo siekiama susidoroti“, – rašoma VRM Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimo skyriaus tarnybiniame pranešime.

Po šio išaiškinimo vidaus reikalų ministras VST vadui nurodė nutraukti dalį pradėtų tarnybinių patikrinimų. Kaip jau minėta, pareigūnas informavo, kad net ir po nurodymo patikrinimus nutraukti, tai padaryta nebuvo.

R.Pocius: S.Stančiko žentas diskredituoja VST

15min paprašius pakomentuoti šį pranešimą VST administracijos buvo atsakyta, kad Tarnyba nesivels į vieno pareigūno organizuotą šmeižto kampaniją, bet VST turi surinkusi visą medžiagą apie teisėtus Tarnybos veiksmus ir patį pareigūną.

Savo ruožtu VST vadas Ričardas Pocius ryžosi pateikti griežtą poziciją, atvirai įvardindamas, koks asmuo atsidūrė šių patikrinimų ir interesų kovos epicentre.

„Tai buvusio VRM II pulko vado Stanislovo Stančiko žentas. Apie S.Stančiką ir jo kolaboravimą su sovietais ir kiek buvo iškeltų baudžiamųjų bylų jo atžvilgiu daug rašė spauda. Apie žentą rašė taip pat. Visa jo šeima dirba VST“, – teigė R.Pocius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius

Pasak VST vado, būtent pareigūnas yra konfrontacijos iniciatorius, dvejus metus persekioja Tarnybos vadovybę, grasina susidorojimu ir sukompromitavimu.

Suprasti akimirksniu

  • Sovietmečiu Vilniuje dislokuoto konvojaus bataliono vadas pulkininkas Stanislovas Stančikas, Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, tapo Pasienio apsaugos tarnybos viršininku.
  • Valstybės sienos apsaugos tarnybai S.Stančikas vadovavo dvi kadencijas – 1991–1992 m. ir 1994–1996 m.

„Profsąjungų paskelbtame straipsnyje pateikta melaginga informacija. Tai vienas iš to pareigūno ėjimų šmeižti Tarnybą ir vadovybę. Visi atlikti tyrimai VST – pasitvirtino, ministro nurodymu nutraukti – nutraukti. Nei VST, nei VRM sistemoje nedirba mano šeimos nariai, giminaičiai, draugai, todėl neturiu visiškai jokių asmeniškumų nei vieno pareigūno ar darbuotojo atžvilgiu ir su niekuo nekonfliktuoju. Pabrėžtina, kad visiškai nepagrįstą ir šališką VRM Tarnybinį pranešimą surašė VRM dirbantys senbuviai „žento“ ir S.Stančiko užtarėjai pagal „žento“ skundą“, – teigė VST vadas.

Šio pareigūno atžvilgiu VSD ir VTEK atliko tyrimus, buvo atimta teisė dirbti su įslaptinta informacija, jis turi 9 nuobaudas, – sakė R.Pocius.

„Aš ir Tarnyba esame apskųsti visose įmanomose valstybės instancijose. Šio pareigūno atžvilgiu VSD ir VTEK atliko tyrimus, buvo atimta teisė dirbti su įslaptinta informacija, jis turi 9 nuobaudas“, – 15min vardijo R.Pocius.

Jo žodžiais tariant, pareigūnas rodo savo galią ir viršenybę nepaklusti esamoms tvarkoms ir įsakymams.

„Piktybiškai demonstruoja drausmės ir teisės normų nesilaikymą ir įsakymų nevykdymą, niekina ir žemina savo pavaldinius. Viešai deklaruoja savo ryšius ir pažinčių galią, tuo darydamas spaudimą savo pavaldiniams ir visai Tarnybai. Jo vadovaujamame padalinyje susidarė nenormali situacija, pareigūnai jaučia psichologinį spaudimą, todėl turėjome reaguoti į visus jo pažeidimus“, – aiškina R.Pocius.

Kaip tarnybos vadas jis sako vykdantis valstybės nustatytas pareigas ir besivadovaujantis suteikta pareiga užtikrinti drausmę ir tvarką Tarnyboje. „Todėl visi mano ir Tarnybos veiksmai yra teisėti ir tarnybiniai patikrinimai atlikti teisėtai vadovaujantis teisės normomis“, – sako jis.

Pasak vadovo, tarnybiniai patikrinimai buvo pradėti faktinėms aplinkybėms nustatyti, tačiau esą pats pareigūnas atsisakė duoti paaiškinimus.

„Iškart pradėjus tarnybinį patikrinimą, Tarnyba buvo skundžiama skundais ir anonimais VRM ir į kitas institucijas. Drįstu teigti, kad šis pareigūnas ne vykdo pareigas, o užsiima sabotažu ir Tarnybos destabilizavimu ir diskreditavimu, gal netgi – antivalstybine veikla“, – tvirtino R.Pocius.

Suprasti akimirksniu

  • 15min primena, kad 2015 m. gruodį Lietuvoje kilo buvo ažiotažas dėl Viešojo saugumo tarnybai pradėjusio vadovauti Ričardo Pociaus aštrių pasisakymų.
  • R.Pocius tuomet teigė per 5 mėnesius vadovavimo VST galutinai įsitikinęs, kad Viešojo saugumo tarnyboje yra nelojalių Lietuvai pareigūnų.
  • VST du dešimtmečius stagnavo, čia viskas buvo grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais, teigė R.Pocius. Pasak jo, kai kurie VST pareigūnai nėra lojalūs valstybei ir konflikto atveju gali atsukti ginklą prieš šalies piliečius.
  • Savo ruožtu buvęs VST vadas Sergejus Madalovas R.Pociui prieštaravo ir tvirtino, kad nelojalių žmonių tarnyboje nėra.
  • Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) 2015 m. rugsėjį nusprendė, jog buvęs VST vadas Sergejus Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.
  • VTEK tyrė tuomečio vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio kreipimąsi. Ministerija VTEK nurodė, kad pastaruosius trejus metus S.Madalovas nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus – priiminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas bei tarnybos laipsnius, perkėlė į kitas pareigas.

Prabilo prieš trejus metus

Apie tai, kad Tarnyboje gausu problemų ir antivalstybiškai nusiteikusių pareigūnų, R.Pocius buvo prabilęs dar prieš trejus metus.

„Atėjęs čia jaučiuosi kaip sovietinėje armijoje su „didžios“ armijos sindromu vidury Lietuvos. Čia viskas grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais, ir visa tai turi politinę priedangą bei gražią paradinę pusę. Paradai, „pakazuhos“, viešieji ryšiai ir politinis protekcionizmas – tarnybos prioritetas, tarnyba buvo pristatoma vos ne kaip elitinė. O iš tikrųjų vidus yra sustagnavęs ir merdintis“, – interviu portalui delfi.lt 2015-aisiais kalbėjo R.Pocius.

Jis teigė, jog VST kelis dešimtmečius nebuvo vykdomos jokios esminės permainos, nesikeitė ne tik požiūris, kuris rėmėsi dar sovietinio mąstymo palikimu, bet ir technika, ginkluotė. Vadovavimą VST iš ilgamečio vadovo Sergejaus Madalovo perėmęs R.Pocius manė, kad Tarnyboje buvo nusikalstamai švaistomos valstybės lėšos.

Pavyzdžiui, atėjęs į VST radau čia nelegalų orkestrą. Oficialiai jo nėra, bet jis groja.

„Pavyzdžiui, atėjęs į VST radau čia nelegalų orkestrą. Oficialiai jo nėra, bet jis groja. Orkestro muzikantai formaliai yra apsaugos kuopos pareigūnai. Darbo tabeliuose būdavo žymima, kad jie saugo objektus, o iš tikrųjų grodavo neaišku kur ir neaišku kam. Vien dėl orkestro VST kasmet vėjais paleisdavo apie 135 tūkst. eurų.

Prikurta daugybė nereikalingų Tarnybai pareigybių, priimta daugybė nieko neveikiančių žmonių, o jeigu ir veikiančių, tai tikrai ne tarnybos labui“, – 2015 m. pasakojo naujasis tarnybos vadas.

VST nuotr./Asociatyvi iliustracija: VST pareigūnai per pratybas
VST nuotr./Asociatyvi iliustracija: VST pareigūnai per pratybas

Anot jo, VST buvo nuolat teikiamos paslaugos privačiam ir viešajam sektoriui. „VST buvo kaip paslaugų biuras. Už tas paslaugas, įtariame, buvo mokami vadinamieji „atkatai“. O šiems darbams naudojami pareigūnai gaudavo valstybės mokamą algą ir priedus už darbą savaitgaliais ir t.t. Nepamirškime, kad tarnyboje yra apie 300 pareigūnų ir darbuotojų, vienaip ar kitaip susijusių šeimyniniais ar giminystės ryšiais“, – sakė R.Pocius.

Jau tada R.Pocius pasakojo, kad Tarnyboje yra nelojalių VST ir valstybei žmonių, dėl to jis žadėjo glaudžiai bendradarbiauti su Valstybės saugumo departamentu.

„Net neabejoju, kad dalis jų, jei duosime jiems ginklus, karo atveju tuos ginklus atsuks prieš mus. Tačiau nelojalių valstybei žmonių yra ir ne tik mūsų tarnyboje“, – prieš trejus metus teigė R.Pocius.

Suprasti akimirksniu

  • 2016-ųjų sausį, susitikęs su tuomečiu VRM vadovu S.Skverneliu, VST vadas R.Pocius tvirtino su bendražygiais jau sukūręs „naują, NATO standartus atitinkančią struktūrą“: Buvo atlikta 14 tarnybinių patikrinimų, Lietuvai nelojalių pareigūnų sąrašas perduotas žvalgybai. Be to, sumažinta tarnybos valdymo grandis, padidėjo atlyginimai, ruoštasi pirkti naujos technikos ir įrangos.
  • R.Pocius tuomet pranešė, kad iš VST buvo atleisti 133 pareigūnai, kurių dauguma pasinaudojo galimybe gauti išeitinę kompensaciją. Nors po atleidimų ir patikrinimų bangos kai kurie „nelojalūs“ pareigūnai liko dirbti VST, buvo apribota jų teisė dirbti su slapta informacija.
  • Apie tai, kad prokuratūros atlikti tyrimai būtų pasibaigę bausmėmis pareigūnams už nelojalią veiklą, jokių žinių paviešinta nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius