-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 15 /12:27

VTEK imasi tirti G.Nausėdos ir ambasadoriaus JK apsilankymo operoje Londone aplinkybes

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė nusprendusi pradėti tyrimą dėl prezidento Gitano Nausėdos ir ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno apsilankymo operoje Londone aplinkybių.
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija

„VTEK vertins, ar dalyvavimas šiame renginyje buvo tiesiogiai susijęs su prezidento ir ambasadoriaus tarnybinių pareigų atlikimu“, – nurodoma pranešime.

Prezidentūra komisijos sprendimo pradėti tyrimą nekomentuoja.

Į etikos sargus dėl šalies vadovo ir diplomato apsilankymo operoje spalį kreipėsi konservatorių frakcijos Seime narys Matas Maldeikis.

Šių metų pavasarį G.Nausėdai lankantis Londone, E.Bajarūnas pakvietė jį su sutuoktine į „Operos Fantomą“, o bilietus nupirko už ambasados pinigus. Vėliau ambasadorius teigė, kad tai buvo nesusipratimas, kurį ištaisė ir sumokėjo iš savo lėšų.

Tuo metu Užsienio reikalų ministerijos (URM) duomenimis, prašymas padengti šias išlaidas iš asmeninių lėšų pateiktas tik tuomet, kai situacija ėmė domėtis ministerija – po daugiau nei keturių mėnesių.

VTEK atkreipia dėmesį, jog Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymas draudžia naudotis tarnybinėmis pareigomis ar tarnybiniu statusu asmeninei naudai gauti.

Įstatymas taip pat numato, kad „deklaruojantis ar jam artimas asmuo negali priimti dovanų ar paslaugų, jeigu tai susiję su deklaruojančio asmens tarnybine padėtimi ar tarnybinėmis pareigomis“.

Sulaukęs darbuotojų skundų dėl netinkamo E.Bajarūno elgesio, spalio viduryje užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sustabdė ambasadoriaus funkcijas ir iškvietė jį į Vilnių konsultacijoms. Tokį sprendimą jis priėmė po URM Generalinės inspekcijos tyrimo.

Prezidentas šį sprendimą vadina pusiniu ir ragina atlikti tarnybinį patikrinimą. URM teigia, kad to teisės aktai nenumato.

Pats E.Bajarūnas yra paprašęs nepriklausomo tyrimo, jis tvirtina patiriantis URM psichologinį smurtą, nes nutekinant informaciją dėl jam mestų kaltinimų kenkiama jo reputacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius