-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 25

VTEK nesiėmė tyrimo dėl pusryčių Dubajuje, kurių I.Šimonytė ir A.Armonaitė nevalgė

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nepradėjo tyrimo dėl situacijos, kai Lietuvos delegacija dalyvavo Verslo forumo renginyje Dubajuje ir pusryčiavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldžios įstaigos „Versli Lietuva“ lėšomis. Pasipiktinimą dėl to anksčiau reiškė Seimo opozicijos atstovė, „valstietė“ Agnė Širinskienė.
Ingrida Šimonytė ir Aušrinė Armonaitė lankosi parodoje „EXPO 2020“ Dubajuje
Ingrida Šimonytė ir Aušrinė Armonaitė lankosi parodoje „EXPO 2020“ Dubajuje / Vyriausybės kanceliarijos / Laima Penek nuotr.

Prieš kurį laiką A.Širinskienė feisbuke paskelbė neteisingą informaciją, jog premjerė Ingrida Šimonytė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė ir jas lydėjusi Lietuvos delegacija Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) Dubajuje pusryčiavo už beveik 5 tūkst. eurų Ekonomikos ir inovacijų ministerijai pavaldžios „Verslios Lietuvos“ lėšomis.

A.Širinskienė tikino, jog kreipsis į VTEK ir prašys įvertinti, ar politikės nepažeidė įstatymo, kai maitinimo išlaidas komandiruotės metu apmokėjo ministerijos kontroliuojama įstaiga.

Nors paaiškėjo, kad nei I.Šimonytė, nei A.Armonaitė pusryčiuose nedalyvavo, o ir apskritai tai buvo ne pusryčiai, o Verslo forumo tęstinis renginys, politikė vis tiek žadėjo, jog dėl situacijos kreipsis į VTEK.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

„Kreipsiuosi dėl tos priežasties, kad pusryčiai buvo ne tik A.Armonaitei ar I.Šimonytei, bet Lietuvos delegacijai, kur dalyvavo kiti valstybės tarnautojai ir turėtų lygiai taip pat būti taikomas viešųjų ir privačių interesų derinimas valstybės tarnyboje“, – anksčiau 15min komentavo politikė ir teigė, jog VTEK turės išsiaiškinti, kokie valstybės tarnautojai renginyje dalyvavo.

15min pasidomėjo, ar VTEK sulaukė Seimo narės kreipimosi, ar pradėjo tyrimą dėl situacijos.

Nagrinėjo ir vertino aplinkybes

Paaiškėjo, jog A.Širinskienė į VTEK, nors žadėjo, net nesikreipė. Į komisiją dėl „Dubajaus situacijos“ kreipėsi kitas asmuo.

„Konkrečiai dėl Dubajaus atvejo ištyrimo Seimo narė A.Širinskienė į VTEK nesikreipė. Komisija buvo gavusi kito asmens paklausimą, kur prašyta įvertinti žiniasklaidoje aprašytas aplinkybes dėl minėtosios Dubajaus situacijos“, – atsakyme komentavo VTEK atstovė spaudai ir duomenų apsaugos pareigūnė Eglė Ivanauskaitė.

Išnagrinėjusi ir įvertinusi aplinkybes, VTEK, pasak jos, jokio tyrimo nepradėjo.

Konkrečiai dėl Dubajaus atvejo ištyrimo Seimo narė A.Širinskienė į VTEK nesikreipė.

„Žiniasklaidoje pateikti paaiškinimai ir komentarai rodo, kad nei ministrė pirmininkė I.Šimonytė, nei ekonomikos ir inovacijų ministrė A.Armonaitė JAE, Dubajuje, spalio 24 dieną vykusiame renginyje, kurio vieni iš organizatorių buvo „Versli Lietuva“, nedalyvavo.

VTEK išanalizuoti duomenys rodo, kad užsakyti pusryčiai, kuriuos apmokėjo „Versli Lietuva“, buvo oficialaus Verslo forumo tęsinys, kuriame dalyvavo 138 asmenys – Lietuvos ir JAE verslininkai“, – nurodė E.Ivanauskaitė.

Klausė, kaip reikėtų traktuoti svetingumą

Visgi A.Širinskienė tikino, jog į VTEK kreipėsi, bet ne su prašymu pradėti tyrimą.

„Aš nesikreipiau dėl paties tyrimo pradėjimo. Tiesiog kreipiausi, kaip turi būti traktuojami panašūs atvejai“, – 15min sakė ji.

Kreipiausi, kaip turi būti traktuojami panašūs atvejai.

Atsakymas, anot politikės, buvo gana abstraktus:

„Kreipiausi klausdama dėl to, kaip turėtų būti sureguliuotas svetingumas ir gavau gana abstraktų atsakymą <...>. Buvo atsakyta, kad priklauso nuo aplinkybių.“

2020 metų sausį VTEK konstatavo, jog tuometis susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pažeidė įstatymą, kai pietavo pavaldžių įstaigų ir įmonių sąskaita.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Ministrui, pasak komisijos, kilo interesų konfliktas, kai jo pietus komandiruotės Minske metu apmokėjo ministerijai pavaldi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, o išlaidas Abu Dabyje padengė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius