Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 01

VTEK nusprendė nutraukti tyrimą dėl R.Šimašiaus

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė nutraukti tyrimą dėl Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus elgesio.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

VTEK aiškinosi informaciją, kad R.Šimašius pernai lapkritį galbūt nurodė savivaldybės darbuotojams jo vardu parengti skundą administraciniam teismui dėl jo atžvilgiu priimto savivaldybės tarybos Etikos komisijos sprendimo – savivaldybės etikos sargai pernai spalį nustatė, jog R.Šimašius pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatus.

„Tyrimo metu nenustatyta akivaizdžių duomenų, tiesiogiai patvirtinančių, kad R.Šimašius būtų pasinaudojęs pareigomis asmeninei naudai gauti. VTEK neturi duomenų, kad valstybės politikas būtų davęs žodinį ar rašytinį nurodymą šios savivaldybės administracijos darbuotojams parengti skundą dėl jo paties atžvilgiu priimto minėtojo savivaldybės tarybos Etikos komisijos sprendimo“, – nurodo komisija.

Pasak VTEK, tyrimo duomenys rodo, kad sprendimo faktinės aplinkybės „buvo susijusios ir su savivaldybės interesais“.

Tyrimo metu nenustatyta akivaizdžių duomenų, tiesiogiai patvirtinančių, kad R.Šimašius būtų pasinaudojęs pareigomis asmeninei naudai gauti.

VTEK klausimą trečiadienį nagrinėjo uždarame posėdyje, motyvuodama informacijos konfidencialumu.

„Taigi šiuo atveju apie priimtą sprendimą VTEK gali skelbti ribotą kiekį informacijos, o viešinant patį sprendimą bus skelbiama tik rezoliucinė jo dalis ir VTEK narių vardinio balsavimo rezultatai“, – nurodo VTEK.

Savivaldybės tarybos Etikos komisija pernai spalį konstatavo, kad meras pažeidė Politikų elgesio kodeksą savo teiginiais tarybos posėdyje, kur jis kalbėjo apie savivaldybės teisinį ginčą Stokholmo arbitraže su Prancūzijos energetikos įmone „Veolia“ atskleisdamas ikiteisminio tyrimo duomenis.

R.Šimašius teigė, kad Vilniaus savivaldybė įrodinėja, jog „Veolios“ atstovai mokėjo kyšius jo pirmtakui Artūrui Zuokui ir sakė, kad pagal savivaldybės turimus duomenis buvęs meras A.Zuokas už bendrovės interesų protegavimą „gavo kyšį, kuris yra ne mažesnis negu 724 tūkst. eurų“. Komisija konstatavo, kad R.Šimašius paskelbė ikiteisminio tyrimo „duomenų interpretaciją“.

R.Šimašius tuomet etikos sargams tvirtino, kad tai padarė „ne duomenų atskleidimo tikslu, o savivaldybės tarybos narių informavimu apie svarbią sprendimui priimti aplinkybę“, t.y. kad A.Zuokas turi nusišalinti nuo svarstomo klausimo.

Posėdis vyko likus kiek daugiau nei mėnesiui iki savivaldybių tarybų ir merų rinkimų, kuriuose R.Šimašius antrajame ture susigrūmė su A.Zuoku.

Reaguodamas į R.Šimašiaus teiginius, A.Zuokas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl šmeižto, bet prokurorai tyrimo nepradėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius