Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 07 26

VTEK nutraukė tyrimą dėl deklaracijų laiku nepateikusių europarlamentarų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nutraukė tyrimą dėl deklaracijų nepateikusių europarlamentarų, gavusi išaiškinimą, kad jų nesaisto prievolė teikti deklaracijas Lietuvoje.
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis
Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos posėdis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Etikos sargai nagrinėjo dešimties iš vienuolikos – Laimos Liucijos Andrikienės, Petro Auštrevičiaus, Zigmanto Balčyčio, Vilijos Blinkevičiūtės, Antano Guogos, Valentino Mazuronio, Rolando Pakso, Algirdo Saudargo, Valdemaro Tomaševskio ir Viktoro Uspaskicho – elgesį, kai jie laiku nepateikė viešų ir privačiųjų interesų deklaracijų.

Tyrimas nebuvo atliekamas tik dėl deklaraciją laiku pateikusio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vicepirmininko Bronio Ropės.

Tyrimą VTEK praneša nutraukusi atsižvelgdama į Europos teisės departamento ir Lietuvos teisės instituto išaiškinimus, jog europarlamentarų pareiginiai ir drausminiai santykiai susiklosto Europos Sąjungos, o ne Lietuvos jurisdikcijoje.

Kaip pažymima pranešime, remiantis institucijų išaiškinimu, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo numatyta pareiga teikti privačių interesų deklaracijas europarlamentarams tiesiogiai netaikytina. Europarlamentarai privalo deklaruoti bet kokį esamą ar galimą interesų konfliktą EP pirmininkui teikiamoje Finansinių interesų deklaracijoje.

Visgi VTEK, siekdama užtikrinti viešąjį interesą bei korupcijos prevenciją, rekomenduoja Lietuvoje išrinktiems EP nariams atskleisti savo privačius interesus ir Lietuvoje, teikiant deklaracijas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo numatyta apimtimi. VTEK atkreipia dėmesį, kad EP pirmininkui teikiamos Finansinių interesų deklaracijos turinys nėra identiškas Lietuvoje teikiamos deklaracijos turiniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius