-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 06 01

VTEK panaikino Vilniaus Etikos komisijos sprendimą dėl supainiotų R.Šimašiaus interesų

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį vienbalsiai panaikino Vilniaus savivaldybės tarybos Etikos komisijos sprendimą dėl supainiotų mero Remigijaus Šimašiaus interesų.
Remigijus Šimašius ir Gilma Teodora Gylytė
Remigijus Šimašius ir Gilma Teodora Gylytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Nepažeistas įstatymas yra, nepažeistas jo principas vengti interesų konflikto ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių dėl jo egzistavimo. Sprendimas buvo vienbalsis“, – BNS sakė VTEK atstovė Eglė Ivanauskaitė.

Tyrimą VTEK atliko suabejojusi, ar sostinės Etikos komisija priimtame sprendime, kuriuo konstatavo pažeidimą, tinkamai taikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas.

VTEK vertino aplinkybes dėl R. Šimašiaus galimo šališkumo savo dabartinės sutuoktinės Gilmos Teodoros Gylytės ir jos bendrovės „DO architects“ atžvilgiu, šiai dalyvaujant Vilniaus miesto savivaldybės administracijos skelbiamuose konkursuose.

Savivaldybės Etikos komisija pažeidimų įžvelgė ir konstatavo merą supainiojus interesus, nes 2021 metais „nebuvo visiškai nusišalinęs nuo įtakos darymo aplinkai dėl architektės G.T.G. ir jos įmonių bei vykdomų projektų“.

„Tirdama VTEK nenustatė, kad nagrinėtu atveju R.Šimašius, vykdydamas tarnybines mero pareigas, būtų sprendęs klausimus dėl asmenų, kuriuos jis deklaravo savo privačių interesų deklaracijoje“, – teigė E.Ivanauskaitė.

Pasak jos, Vilniaus Etikos komisijos vertinimas „remiasi prielaidomis ir spėliojimais“.

VTEK pernai jau buvo gavusi prašymą įvertinti, ar Vilniaus miesto meras nesupainiojo interesų deklaracijoje nepateikdamas duomenų apie savo tuometę draugę ir dabartinę sutuoktinę G.T.Gylytę, bet tuomet etikos sargai tyrimo nepradėjo, nes nenustatė duomenų apie jų bendro ūkio vedimą ir kitus įsipareigojimus, kai vyko viešieji pirkimai.

Pernai gruodį jie oficialiai susituokė. Apie santykius su G.T.Gylyte R.Šimašius viešai pranešė pernai vasarą.

R.Šimašius neigia daręs įtaką bendrovės „Do Architects“, kurios viena akcininkių yra jo naujoji gyvenimo draugė G.T.Gylytė, laimėtiems savivaldybės konkursams.

Jis tvirtino, kad dideliems projektams savivaldybėje rengiami architektūros konkursai, jų dalyviai projektus teikia be pavardžių, o komisijoje, kuri atrenka laimėtojus, savivaldybė neturi lemiamo balso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius