-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 29 /15:30

VTEK pateikė nemokamų Jaroslavo Narkevičiaus pietų meniu: jokio kotleto nebuvo

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį paskelbė visą tyrimo medžiagą, susijusią su susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus nemokamais pietumis Minske ir Abu Dabyje. Nors valdantieji dabar pabrėžia, kad ministras pažeidęs įstatymą pripažintas dėl kotleto, paaiškėjo, kad susisiekimo ministras valgė ne kotletus.
Jaroslavas Narkevičius
Jaroslavas Narkevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš tyrimo medžiagos matyti, kad Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija net nesiginčijo, jog pernai spalio 1 dieną vykusio susitikimo metu kalbantis apie Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimą vežant krovinius per Klaipėdos uostą buvo valgoma, o 212 eurų siekusias išlaidas apmokėjo uosto direkcija reprezentacijai skirtomis lėšomis.

Kaip rodo tyrimo duomenys, vaišintasi Minske esančiame restorane „Druzja“ (Draugai). Preliminarioje susisiekimo ministro darbotvarkėje įvardyta, kad pietauta 14.30 val. – 15.30 val.

Pietūs Minske: šnicelis, dešrelės, lašiša, alus

Susitikimo išlaidas sudarė: barščiai su jautiena (7 porcijos), rūgštynių sriuba (1 porcija), grybų sriuba (1 porcija), lašišos kepsnys (4 porcijos), čekiška kiaulienos dešrelė (1 porcija), Niurnbergo dešrelės (2 porcijos), kiaulienos ir jautienos dešrelės (1 porcija), Berlyno dešrelės (2 porcijos), šnicelis (pjausnys) (2 porcijos), keptas sūris (1 porcija), graikiškos salotos (1 porcija), duonos krepšelis, šviesusis alus (9 x 0,5 l), tamsusis alus (1 x 0,5 l), gira (3 x 0,5 l), šviežios greipfrutų sultys (2 x 100 ml), vanduo (4 x 0,5 l), espresso kava (2 vnt.).

Vida Press nuotr./Šnicelis
Vida Press nuotr./Šnicelis

VTEK pabrėžė, kad minėtos dienos darbo pietų susitikimas nebuvo paminėtas nei jūrų uosto tarnybinės komandiruotės užsienio valstybėje ataskaitoje, nei susisiekimo ministro J. Narkevičiaus bei kartu vykusio susisiekimo viceministro tarnybinės komandiruotės ataskaitoje.

Vakarienė Abu Dabyje: karpačas, didkepsnis, kalmarai, alus ir vynas

Kaip jau žinoma, ministrui problemų pridarė ir pernai spalio 5-8 dienomis vykusi J.Narkevičiaus kelionė į Abu Dabį.

VTEK duomenimis, pirmąjį viešnagės vakarą restorane „Dino‘s“ vyko vakarienė su Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD), Vilniaus Gedimino technikos universiteto atstovais.

Susisiekimo ministro preliminarioje vizito darbotvarkėje susitikimas įvardytas kaip „darbo vakarienė“, už kurią mokėjo LAKD. Direkcija VTEK nurodė mokėjusi Susisiekimo ministerijos prašymu, kurį esą pateikė ne J.Narkevičius, o susisiekimo viceministras ir ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja.

VTEK surinktais duomenimis, 713 eurų kainavusią vakarienę sudarė: jautienos karpačas (2 porcijos), kepti kalmarai (2 porcijos), keptas mocarelos sūris (2 porcijos), ant žarijų keptos jūros gėrybės (3 porcijos), jautienos didkepsnis (6 porcijos), negazuotas vanduo (3 vnt.), šviesusis alus (5 x 0,5 l), šviesusis alus (6 buteliai), vynas (6 taurės).

VTEK išvadoje konstatuota, kad susitikimas nėra minimas nei LAKD vadovo, nei kitų joje dalyvavusių atstovų komandiruotės ataskaitose.

VTEK konstatavo, kad vakarienių Minske ir Abu Dabyje metu ministras priėmė interesų konfliktą jo tarnybinėje veikloje keliančią dovaną – maitinimo paslaugų apmokėjimą iš jam pavaldžių subjektų. Taip buvo pažeistas įstatymas.

VTEK duomenimis, Minske vyko dar viena vakarienė tame pačiame restorane „Druzja“ – Lietuvos ambasados Baltarusijoje organizuotas renginys, kuriame, be Susisiekimo ministerijos atstovų, dalyvavo „Lietuvos geležinkelių“, įmonės „LG Cargo“, uosto direkcijos atstovai.

Ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyrius VTEK pateikė duomenis, kad po susitikimo Lietuvos ambasados darbuotojai kreipėsi į „Lietuvos geležinkelių“ vadovus, prašydami apmokėti patirtas išlaidas. Kaip pažymi komisija, šį faktą patvirtino įmonė „Lietuvos geležinkeliai“ – esą įmonė sutiko apmokėti išlaidas, 301 eurų sąskaitą apmokėjo dukterinė įmonė „LG Cargo“, šios išlaidos nurašytos kaip reprezentacinės.

Kadangi įmonė „LG Carbo“ nėra tiesiogiai pavaldi J.Narkevičiui, tyrimas dėl šios vakarienės buvo nutrauktas.

Valdantieji įsikando kotletą

Premjeras Saulius Skvernelis VTEK priėmus nepalankų J.Narkevičiui sprendimą, ėmė kalbėti, kad tai – mažareikšmis pažeidimas ir nuolat minėjo kotletą.

Žurnalistams jis sakė dėl kotleto nejuokaujantis, nes J.Narkevičius esą jam prisipažinęs, jog komandiruotės metu jam buvo patiektas kotletas. Kitą dieną Seime jis darkart minėjo visai neironizavęs.

„Aš be jokios ironijos kalbėjau apie kotleto problemą. Mes sudarinėsime grupę Vyriausybėje su atitinkamomis ministerijomis ir kviesime iš VTEK ekspertus, kad padarytų reglamentavimą ir tvarką: kas yra dovana ir kaip elgtis atstovaujant, dalykiniuose pietuose, vakarienėse, priėmimuose, konferencijose“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Premjeras sprendimą dėl susisiekimo ministro ateities pareigose žadėjo priimti tada, kai susipažins su VTEK išvada. Nors trečiadienį komisija ją paskelbė viešai, S.Skvernelis tikino jos vis dar negavęs.

Aš neprivalau skaityti viešų dokumentų.

„Matot, kas išplatinta viešai, aš neprivalau skaityti viešų dokumentų. Aš laukiu“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio komentavo ministras pirmininkas.

Nors leido suprasti, kad su VTEK sprendimu nėra susipažinęs, panašu, jo turinį, o jei tiksliau, pietų ir vakarienės meniu, S.Skvernelis žinojo.

Žurnalistei akcentavus, kad J.Narkevičius kotleto darbinių pietų metu visgi nevalgė, premjeras atkirto su ironija: „Tai gal šnicelis buvo? Tai gal sumaišė ministras, ar aš, – nežinau. Bet turbūt keičia reikalo esmę, nes jeigu kotleto nevalgė arba valgė didkepsnį, tai, matyt, reikėtų persvarstyti sprendimus dėl jo ateities.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius