Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 14

VTEK praplėtė tyrimą dėl Jonės Valčiukienės elgesio

Trečiadienį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) toliau vertino dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos narių (VRK) elgesio gautus skundus. Nutarta plėsti tyrimą dėl Jonės Valčiukienės, pradėti aiškintis, ar Olga Kilkinova nepavėlavo deklaruoti interesų, o Viliaus Semeškos pasisakymų nevertinti.
Jonė Valčiukienė
Jonė Valčiukienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip VTEK skelbia išplatintame pranešime spaudai, trečiadienį buvo pradėtas tyrimas dėl narės O.Kilkinovos elgesio. Bus aiškinamasi, ar ji nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Tyrimas pradėtas privataus asmens pranešimo pagrindu. Teigiama, jog tapusi VRK nare, O.Kilkinova pavėlavo deklaruoti duomenis apie pradėtas eiti pareigas, nurodo VTEK.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VRK posėdis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./VRK posėdis

Taip pat trečiadienį komisija nutarė praplėsti jau atliekamą tyrimą dėl „valstiečių“ deleguotos VRK narės J.Valčiukienės elgesio.

„Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pranešė, jog šių metų vasario pabaigoje VRK buvo svarstomas klausimas dėl UAB „Agrokoncernas“ paramos teikimo ir šią informaciją tyrusios VRK darbo grupės išvadų. Esą, šiame posėdyje dalyvavo ir J.Valčiukienė, nors jos sutuoktiniui yra perleistos šios bendrovės akcininko neturtinės teisės. Todėl VTEK aiškinsis, ar VRK narė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti“, – pranešime skelbia VTEK.

Tirti J.Valčiukienės elgesį VTEK nusprendė vasario pabaigoje. Tyrimas pradėtas po 15min straipsnio, kuriame atskleista, kad J.Valčiukienės sutuoktiniui buvo perleistos neturtinės „Agrokoncerno“ akcininko teisės, galbūt suteikiančios teisę dalyvauti įmonės valdyme, o J.Valčiukienė to nėra nurodžiusi savo privačių interesų deklaracijoje.

„Šiuo atveju VTEK aiškinasi, ar VRK narė nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus“, – nurodo komisija.

Savo ruožtu pradėti tyrimą dėl konservatorių deleguoto VRK nario V.Semeškos elgesio VTEK nerado pagrindo. Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius pranešime buvo nurodęs, kad V.Semeška yra ne kartą reiškęs išankstinę nuomonę VRK nepabaigtais nagrinėti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) bei jos pirmininko Ramūno Karbauskio veikla susijusiais klausimais.

Pranešime nurodomi 2017 m. lapkritį socialiniame tinkle „Facebook“ publikuoti V.Semeškos pareiškimai, kuriais jis komentavo žurnalisto E.Jakilaičio pasisakymus. Esą, išankstinis situacijos vertinimas ir nuomonės reiškimas yra nešališkumo principo pažeidimas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilius Semeška
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilius Semeška

VTEK pažymi, kad teisės doktrinoje nešališkumo principo turinys yra suprantamas kaip įpareigojimas asmeniui nereikšti išankstinės nuomonės nagrinėjamo klausimo atžvilgiu, vengti viešų pasisakymų, leidžiančių nuspėti nagrinėjamo klausimo baigtį, nedemonstruoti simpatijų ar antipatijų subjektui, kurio atžvilgiu atliekamas tyrimas.

Tačiau pabrėžiama, kad VTEK neturi įgaliojimų vertinti VRK narių elgesio atitiktį nešališkumo principui, kiek tai nesusiję su interesų konflikto situacijomis.

VTEK nuomone, V.Semeškos pasisakymai tinkle „Facebook“ nelaikytini susijusiais su jo privačiais interesais. Todėl šiuo atveju, įvertinus visas Seimo nario pranešime įvardytas aplinkybes, VTEK neturi pakankamo pagrindo pradėti tyrimą.

„Gavusi papildomų duomenų apie V.Semeškos veiksmus, galbūt pažeidžiančius minėtojo įstatymo nuostatas, klausimą dėl tyrimo pradėjimo V.Semeškos atžvilgiu VTEK galėtų spręsti pakartotinai“, – nurodoma komisijos pranešime.

Primename, kad šiuo metu VTEK atlieka tyrimus dėl dar dviejų VRK narių elgesio – Aistės Žilinskienės ir Vincento Vobolevičiaus. Pradėta aiškintis, ar jie nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

V.Vobolevičius deklaracijoje nebuvo nurodęs duomenų apie Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje einamas pareigas, o A.Žilinskienė galbūt pavėlavo deklaruoti privačius interesus, kai 2017 m. birželį pradėjo eiti VRK narės pareigas.

Tyrimams atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą. Tyrimų pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius