-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 13 /11:56

VTEK siūlo Laimutę Anužienę bausti pinigine bauda, pradedamas tyrimas dėl jos artimųjų

Trečiadienį buvusios Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro (KMPMC) direktorės Laimutės Anužienės veiklą nagrinėjusi Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad ji pažeidė įstatymą, ir siūlo taikyti administracinę atsakomybę – baudą nuo 140 iki 300 eurų. Taip pat pradedamas tyrimas dėl dviejų centre dirbančių jos sūnų ir marčios vengimo deklaruoti interesus, be to, atsakomybės sulauks duomenų VTEK piktybiškai nepateikę centro darbuotojai.
Laimutė Anužienė
Laimutė Anužienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anot laikinojo VTEK vadovo Virginijaus Kanapinsko, sudarydama sutartis su savimi ir artimaisiais bei spręsdama darbo eigos klausimus dėl savęs ir artimų asmenų, L.Anužienė pažeidė įstatymą.

„Komisija siūlys taikyti administracinę atsakomybę, kadangi L.Anužienė jau atleista iš pareigų, drausminės atsakomybės taikyti nėra galimybės. Bauda numatyta nuo 140 iki 300 eurų“, – teigė laikinasis vadovas.

L.Anužienė VTEK posėdį ignoravo, nepateikė dokumentų

Antradienį paaiškėjo, kad vadovės pareigų netekusi L.Anužienė dirbs centre, ji KMPMC, anot centro atstovų, dirbs su projektais kuriant holistinį žmogaus įvaizdį. To VTEK nesiaiškino, nes tai nebuvo tyrimo dalykas, tačiau, anot vadovo, komisija galbūt atkreips į tai dėmesį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Virginijus Kanapinskas

Pati L.Anužienė savo paaiškinimus komisijai pateikė pirmadienį, tačiau į visus klausimus neatsakė, nepateikė tam tikrų dokumentų, pavyzdžiui, viešųjų pirkimų sutarčių.

„Taip, tai trukdė atlikti tyrimą ir mes galbūt imsimės priemonių dėl kitų atsakingų asmenų, kurie tų duomenų mums nepateikė. Mes siūlysime taikyti administracinę atsakomybę ir centro darbuotojams už teisėtų komisijos reikalavimų nevykdymą – baudas“, – sakė V.Kanapinskas.

Už teisėtų reikalavimų pateikti informaciją, būtiną tyrimui atlikti, nevykdymą, VTEK nusprendė pradėti administracinio nusižengimo teisenos procedūrą idėl trijų KMPMC darbuotojų: Dalios Petrauskienės, Jolantos Valiulienės, Tomo Darbuto.

Trečiadienio posėdyje buvusi centro vadovė taip ir nepasirodė, apie neatvykimą neįspėjo.

„Mes manome, kad jai tinkamai pranešta apie posėdžio laiką ir vietą, todėl šiandien nematėme kliūčių svarstyti šį klausimą ir priimti sprendimą“, – teigė VTEK pirmininkas.

VTEK trečiadienį nusprendė pradėti tyrimą dėl dviejų L.Anužienės sūnų ir marčios bei vadovo pavaduotojo infrastruktūrai Vinco Aidukevičiau elgesio atitikties įstatymo reikalavimams deklaruoti privačiuosius interesus.

Save siuntė į komandiruotes ir leido atostogų

„Matyti, kad pažeidimai daugkartiniai, be to, ji buvo atleista iš vadovės pareigų, bet neturėtų žmogus išvengti atsakomybės“, – posėdyje svarstė VTEK Tyrimų skyriaus vyresnioji patarėja Tatjana Markauskienė.

KMPMC pateiktais duomenimis, 2014–2017 metais L.Anužienė dėl savęs ir dėl sau artimų asmenų pasirašė 21 įsakymą dėl vykimo į komandiruotes.

Komandiruočių centro darbuotojai vyko į Kiniją, Braziliją, Prancūziją, Italiją, Ispaniją.

„Buvo kelios kelionės į Baltarusiją, bet tik kelios“, – pridūrė VTEK Tyrimų skyriaus vyresnioji patarėja.

Įsakymus dėl savo komandiruočių L.Anužienė pasirašydavo pati. Ji pati aiškino, kad taip elgėsi gavusi ministerijos pritarimą. Tačiau tai patikrinusi VTEK aptiko, kad nesutampa datos – L.Anužienės įsakymai pasirašyti anksčiau nei Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) kanclerio potvarkiai.

„Nežinau, gal žodžiu jie ir aptardavo, bet oficialiai dokumentas buvo priimamas keliomis dienomis vėliau“, – teigė T.Markauskienė.

Jos surinktais duomenimis, L.Anužienė, kaip įstaigos vadovė, per trejus metus yra pasirašiusi 18 įsakymų dėl atostogų suteikimo savo sūnui Nerijui Anužiui ir jo žmonai Ievai Anužienei bei kitam sūnui Aivarui Anužiui.

„Taip pat ji pasirašinėdavo įsakymus dėl pačios savęs. Tačiau yra nurodžiusi, kad tuos klausimus yra suderinusi su ŠMM“, – teigė ji. Anot T.Markauskienės, šiuos klausimus L.Anužienė privalėjo derinti su ministerija ir tai darė.

Tačiau buvo tokių atvejų, kai ji, eidama atostogų, vadovės pareigas laikinai eiti pavedė savo marčiai I.Anužienei, nors ši nėra pavaduotoja. Pagal įstaigos įstatus pavesti laikinai eiti pareigas ne pavaduotojams L.Anužienė galėjo.

Sau ir artimiesiems mokėjo autorinius honorarus

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad L.Anužienė pati su savimi ir sau artimais asmenimis pasirašydavo autorinių kūrinių užsakymo sutartis, o tuo pagrindu KMPMC jiems mokėjo autorinius honorarus. VTEK vertinimu, šiuo atveju L.Anužienė pasinaudojo pareigomis asmeninei naudai gauti.

Nesant pakankamai duomenų teisiniam vertinimui, VTEK nutraukė tyrimą dėl aplinkybių, susijusių su KMPMC veiklai skirtų patalpų naudojimu asmeniniais tikslais, bei dėl KMPMC vardu sudarytų sutarčių su UAB „Ortopedijos klinika“. Nustatyta, kad bendradarbiavimo su šia bendrove sutartį pasirašė ne L.Anužienė. Tyrimo duomenys taip pat rodo, kad pastate, kuriame veikia KMPMC padalinys „Modus“, esantis butas nuosavybės teise priklauso L.Anužienės sūnui, o pastatas buvo renovuotas jam šios nuosavybės dar neįsigijus.

Vertinti turto pirkimo-pardavimo sutarties teisėtumo VTEK neturi įgaliojimų, taip pat VTEK nenustatė kitų duomenų, kuriais remiantis būtų galima patvirtinti arba paneigti, jog L.Anužienė asmeniniais tikslais naudojosi kitomis KMPMC patalpomis.

BNS primena, kad ŠMM inicijuotas auditas mokymo centre nustatė įvairių pažeidimų: ministerijai užkliuvo L.Anužienės ir jos artimųjų gautas autorinis atlygis, be ministerijos, kaip turto panaudos davėjos, sutikimo, suremontuotos centro patalpos Kaune padidinant jų plotą, pažeidžiant teisės aktus L.Anužienės išsinuomotas prabangus automobilis.

Tyrimą dėl buvusios centro vadovės veiklos atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, prie šio tyrimo prijungti du susiję Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrimai. L.Anužienė šiame tyrime apklausta kaip specialioji liudytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius