Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 01

VTEK vertins galimą sostinės mero R.Šimašiaus interesų konfliktą

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį vertins Vilniaus miesto savivaldybės mero Remigijaus Šimašiaus elgesį.
Remigijus Šimašius ir Gilma Teodora Gylytė
Remigijus Šimašius ir Gilma Teodora Gylytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot komisijos, aiškintasi, ar politikas nepažeidė įstatymo reikalavimų vengti interesų konflikto ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių dėl jo egzistavimo.

Tyrimą VTEK atliko suabejojusi, ar Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Etikos komisija priimtame sprendime, kuriuo konstatavo pažeidimą, tinkamai taikė Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas.

VTEK nebuvo aišku, kokie mero veiksmai galėjo sukelti jam tiesioginį interesų konfliktą.

Komisija vertino aplinkybes, kurias nustatė savivaldybės etikos sargai – dėl R.Šimašiaus galimo šališkumo bendrovės „DO architects“ atžvilgiu, šiai dalyvaujant Vilniaus miesto savivaldybės administracijos skelbiamuose konkursuose.

VTEK pernai jau buvo gavusi prašymą įvertinti, ar Vilniaus miesto meras nesupainiojo interesų deklaracijoje nepateikdamas duomenų apie savo draugę ir dabartinę sutuoktinę Gilmą Teodorą Gilytę, bet tuomet etikos sargai tyrimo nepradėjo, nes nenustatė duomenų apie jų bendro ūkio vedimą ir kitus įsipareigojimus, kai vyko viešieji pirkimai.

Tačiau pernai gruodį jie oficialiai susituokė. Apie santykius su G.T.Gilyte R.Šimašius viešai pranešė pernai vasarą.

R.Šimašius neigia daręs įtakos bendrovės „Do Architects“, kurios viena akcininkių yra jo naujoji gyvenimo draugė G.T.Gylytė, laimėtiems savivaldybės konkursams. Jis tvirtino, kad dideliems projektams savivaldybėje rengiami architektūros konkursai, jų dalyviai projektus teikia be pavardžių, o komisijoje, kuri atrenka laimėtojus, savivaldybė neturi lemiamo balso.

Žiniasklaida anksčiau skelbė, jog „Do Architects“ yra laimėjusi penkis sostinės savivaldybės skelbtus konkursus.

Savivaldybės Etikos komisija pažeidimų įžvelgė ir konstatavo merą supainiojus interesus, nes 2021 metais „nebuvo visiškai nusišalinęs nuo įtakos darymo aplinkai dėl architektės G.T.G. ir jos įmonių bei vykdomų projektų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius