Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 18

VU rektorius A.Žukauskas dėl P.Baršausko mokslinio laipsnio atėmimo: nebus jokių kompromisų

Vilniaus universiteto rektorius Artūras Žukauskas sako, kad iš Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriaus Petro Baršausko tikrai bus atimtas habilituoto daktaro laipsnis.
Artūras Žukauskas
Artūras Žukauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiam laipsniui gauti skirtą monografiją P.Baršauskas 2002 metais gynėsi bendroje Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ir VU komisijoje. Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius Vigilijus Sadauskas šią savaitę paskelbė, kad rengdamas monografiją P.Baršauskas nesilaikė citavimo taisyklių ir pažeidė akademinės etikos reikalavimus.

„Dėl laipsnio atėmimo tai viskas aišku, čia nėra jokių kompromisų, o teisiniu aspektu mes dabar aiškinamės, tik ką tarėmės su (VGTU) rektoriumi Alfonsu Daniūnu, kaip tą daryti. Šiuo metu duodu pavedimą teisininkams, nes pagal statutą net nėra šiuo metu rektoriaus teisė atimti habilitacijos laipsnį, aš galiu tik daktaro laipsnį atimti, tai aiškinamės, kaip teisiškai elgtis“, – BNS trečiadienį sakė VU rektorius.

A.Žukauskas sakė, kad net P.Baršauskui nutarus ginčyti nepalankią akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus išvadą teisme, laipsnio atėmimas yra „absoliučiai neišvengiamas“.

„Nemanau, kad įmanoma ten kažką apskųsti, mes nelauksime apskundimo, nes yra akivaizdu (...). Aš ne tik rektorius, bet ir profesorius, iš tos medžiagos, kurią akademinės etikos kontrolierius pateikė, jokių kompromisų negali būti, nes autorius yra absoliučiai atsakingas už tai, kas yra išspausdinta, jis gauna darbų korektūras, ir yra absoliučiai atsakingas, kad ten būtų viskas sutvarkyta. Dar daugiau – dideli teksto gabalai reikalauja ne vien citavimo, pagal nusistovėjusią tarptautinę praktiką reikia leidimo iš autorinių teisių savininko, o tų leidimų ten tikrai nėra, niekaip neįmanoma išsiginti. Teisiškai jis gali apskųsti baudžiamąjį aspektą, bet etinio negali“, – sakė A.Žukauskas.

Pasak Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos, P.Baršausko habilitacijai pateiktoje monografijoje „sutaptys su kitais leidiniais pateikiamos kaip paties autoriaus mintys arba nurodant trečių autorių kūrinius“, taip pat santraukoje pateiktos sutaptys su kitais leidiniais neišskirtos kabutėmis ar kitais skiriamaisiais ženklais, kurie leistų atskirti tai nuo autoriaus minčių.

„Konstatuotina, kad Petras Baršauskas pažeidė Mokslo ir studijų įstatymo (...) punktuose įtvirtintus akademinės etikos ir intelektinės nuosavybės teisių užtikrinimo principus ir KTU akademinės etikos kodekso įtvirtiną akademinio sąžiningumo principą ta dalimi, kurioje nustatyta, kad akademinis sąžiningumo principas remiasi pagarba intelektinei nuosavybei, ir (...) kad akademiniam sąžiningumui prieštarauja plagijavimas“, – skelbiama kontrolieriaus išvadose.

Dar atliekant šį tyrimą, P.Baršauskas po raginimų atsistatydinti KTU tarybai įteikė prašymą jį atleisti – rektorius nustos eiti pareigas nuo spalio 25-osios. Jis pripažino, kad jo darbe yra techninių klaidų, tačiau neigė plagijavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius