Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 02 /22:05

Vydas Gedvilas ir Vytautas Gapšys traukiasi iš Seimo vadovybės

„Darbiečiai“ Vydas Gedvilas ir Vytautas Gapšys traukiasi iš parlamento vadovybės. Į Seimo pirmininko postą „darbiečiai“ deleguos parlamentarę Loretą Graužinienę.
Vydas Gedvilas ir Vytautas Gapšys
Vydas Gedvilas ir Vytautas Gapšys / Šarūno Bulotos ir Juliaus Kalinausko nuotr.

Tai nuspręsta trečiadienio vakarą per Darbo partijos tarybos posėdį, BNS informavo V.Gapšys.

Nutarta, kad V.Gedvilas turi palikti parlamento pirmininko pareigas, V.Gapšys – pirmojo Seimo vicepirmininko. Tarybos sprendimu į Seimo pirmininko pareigas bus siūloma L.Graužinienė. Parlamento pirmininkas V.Gedvilas savo ruožtu BNS sakė jau sutaręs su ja, kad jo kandidatūra bus teikiama į pirmuosius Seimo vicepirmininkus.

Pagal valdančiosios koalicijos sutartį, abi šios pareigybės priklauso Darbo partijai.

Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Viktoras Uspaskichas BNS pranešė taip pat paliekąs savo pareigas. Jas jis ketina užleisti V.Gapšiui.

Seimo pirmininkas „solidarizuojasi“ su V.Gapšiu

Kaip skelbiama trečiadienio vakarą išplatintame pačios Darbo partijos pranešime spaudai, V.Gapšys „pranešė apie priimtą sprendimą pasitraukti iš Seimo Pirmininko pirmojo pavaduotojo posto ir suspenduoti savo, kaip partijos pirmininko, įgaliojimus, kol teismuose bus baigta nagrinėti Darbo partijos byla“.

Seimo opozicijos atstovai, taip pat ir kai kurie valdančiosios koalicijos partneriai jau anksčiau ragino V.Gapšį žengti tokį žingsnį, kai Vilniaus apygardos teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį Darbo partijos byloje.

Vilniaus apygardos teismas liepą Seimo pirmajam vicepirmininkui Darbo partijos vadovui V.Gapšiui skyrė 35 750 litų baudą dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Vilniaus apygardos teismas liepą Seimo pirmajam vicepirmininkui Darbo partijos vadovui V.Gapšiui skyrė 35 750 litų baudą dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo. Nuosprendis apskųstas aukštesnei instancijai. Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija kaltinta 2004–2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Trečiadienio vakarą išplatintame „darbiečių“ pranešime spaudai taip pat rašoma, kad Seimo pirmininkas V.Gedvilas taip pat nusprendė atsistatydinti „solidarizuodamasis su tokiu savo pavaduotojo sprendimu“.

V.Gedvilas užsiminė apie asmeninius motyvus

„Suprantu susiklosčiusią situaciją, ir manau, kad aš, kaip jaunas, demokratiškas, civilizuotas vadovas, turiu priimti civilizuotus sprendimus, todėl šioje situacijoje turiu pasitraukti. Todėl paprašiau tarybos leidimo atsistatydinti iš užimamų pareigų Seime ir suspenduoti save partijos pirmininko poste. Šį mano prašymą taryba suprato ir jam pritarė“, – pranešime cituojamas V.Gapšys.

„Solidarizuodamasis su savo pirmuoju pavaduotoju V.Gapšiu priėmiau sprendimą pasitraukti iš Seimo pirmininko posto. Aš ir toliau dirbsiu, kartu mes nuveikėme nemažai darbų ir tikiu, kad galėsiu juos tęsti eidamas naujas pareigas, kurias man pasiūlė partija. Be kita ko, turėjau ir tam tikrų asmeninių motyvų pasitraukti“, – sakė V.Gedvilas.

L.Graužinienė V.Gapšio siūlymu patvirtinta laikinąja partijos vadove.

„Visomis jėgomis dirbsiu dėl partijos ir dėl mūsų komandos tol, kol to reikės. Ateina svarbus laikotarpis partijos gyvenime, todėl labai vertinu man parodytą pasitikėjimą ir sutinku užimti šias pareigas tiek, kiek reikės“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Artimiausiu metu Darbo partija prašys sušaukti koalicinę tarybą, kad apie šiuos sprendimus galėtų informuoti valdančiosios koalicijos partnerius.

L.Graužinienė – „tinkamas mūsų komandoje žmogus“

„V.Gapšys priėmė savo sprendimus pats išeiti iš Seimo vicepirmininko pareigų ir suspenduoti savo kaip partijos pirmininko pareigas. Aš manau, tai yra logiška, nes partijos pirmininko pozicija man atrodo svarbesnė, negu Seimo vicepirmininko postas, jei kalbėtume apie moralinius aspektus“, – naujienų agentūrai BNS sakė ligšiolinis Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas V.Uspaskichas.

Pasak V.Uspaskicho, V.Gedvilas parlamento pirmininko pareigas palieka dėl to, kad solidarizuojasi su V.Gapšiu. „Plius yra kažkokie jo asmeniniai dalykai. Be to, aš girdėjau, kad jis labai nori į Europos Parlamentą. Taryba jam pasiūlė kandidatuoti į Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo poziciją, ir jis sutiko, todėl tai gerbtinas dalykas“, – tvirtino V.Uspaskichas.

Anot jo, iš pradžių nuspręsta patikėti laikinai partijos vairą L.Graužinienei ir deleguoti ją į Seimo pirmininkės pareigas.

„Bet būti paprastu Seimo nariu ir vadovauti partijai – nesolidu. Todėl buvo nuspręsta būtent jai pasiūlyti Seimo pirmininko postą. Tai matoma pareigybė, atsakomybė ir, manau, ji tinkamas mūsų komandoje žmogus, kuris gali atlikti šias dvi pareigas“, – dėstė „darbietis“.

Patikėkite, kas buvęs Seimo pirmininku, žino, kokie krūviai yra, koks darbas yra, – aiškino Vydas Gedvilas.

Jis patvirtino, kad V.Gapšio sprendimas užkerta kelią Seimui balsuoti dėl Seimo opozicijos inicijuoto nepasitikėjimo juo.

„Ne tik užkerta. Jis nenori, kad jam kažkas vadovautų, priekaištus reikštų ir visa kita. Pasibaigs teismo procesai, daug kas atsistos į savo vietas“, – dėstė V.Uspaskichas.

Pavargo nuo krūvio?

V.Gedvilas trečiadienį BNS tvirtino iš parlamento pirmininko pareigų nusprendęs trauktis savo valia.

„Aš pats pasitraukiau. L.Graužinienė tapo partijos pirmininkė, kadangi V.Gapšys laikinai ar ne laikinai suspendavo savo veiklą, manau, kad ir Seimo pirmininko postą turi užimti partijos pirmininkas. Tai būtų logiška – ir tribūną turi, ir partijai atstovauja, ir visa kita. O aš priėmiau sprendimą, pakalbėjau su Loreta, būti Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju“, – kalbėjo V.Gedvilas.

Jis patvirtino ketinąs dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

„Aš, ačiū Dievui, su žmona dabar galėsiu visur nueiti ir pailsėti. Patikėkite, kas buvę Seimo pirmininku, žino, kokie krūviai yra, koks darbas yra. Aš nesakau, kad būnant vicepirmininku nebus krūvio, bet Loretai patikiu, ir jokių problemų nėra. Aš jai padėsiu, dirbsime komandoje, ji galės partijai atstovauti, aš padėsiu dirbti“, – sakė V.Gedvilas.

Išvengs balsavimo dėl nepasitikėjimo

L.Graužinienė savo ruožtu BNS teigė tikinti, kad jos kandidatūra į parlamento pirmininkes Seime sulauks palaikymo.

„Devynerius metus tikrai sąžiningai atidirbau būdama Seimo nare, pažįstu visus Seimo narius, jie mane pažįsta ir, be abejo, Seimui spręsti, bet labai tikiuosi palaikymo“, – kalbėjo „darbietė“.

Pasikeitimus partijoje ji sakė vertinanti „kaip tikrai brandžios stiprios partijos žingsnį“.

Ketvirtadienį Seimas planavo balsuoti dėl opozicijos V.Gapšiui pareikšto nepasitikėjimo. Nepasitikėjimas motyvuotas Vilniaus apygardos teismo priimtu apkaltinamuoju nuosprendžiu. Tam, kad Seimo rinktas pareigūnas būtų atstatydintas, per slaptą balsavimą už tai privalo balsuoti ne mažiau kaip pusė, t. y. 71 iš 141, Seimo narių.

31-erių teisininko išsilavinimą turintis V.Gapšys Darbo partijai ir su ja susijusioms organizacijoms priklauso nuo 2003 metų. Pirmąkart į parlamentą V.Gapšys išrinktas 2008 metais, 2012 metais jis Seimo nariu tapo antrą kartą, taip pat buvo išrinktas Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju.

Šis rezultatas, kuris buvo pasiektas, mane tikrai teigiamai nuteikia ir, aš manau, kad gal galėjo ir anksčiau šiek tiek atsistatydinti, – sakė Algirdas Butkevičius.

Balandį Darbo partijai susijungus su leiboristais, V.Gapšys išrinktas šios politinės jėgos pirmininku.

A.Butkevičius: žengtas lemtingas žingsnis

Valdančiųjų Socialdemokratų partijos vadovas ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius lemtingu žingsniu pavadino Darbo partijos tarybos sprendimus dėl V.Gapšio atsistatydinimo iš Seimo pirmininko pareigų. Premjeras taip pat žada socialdemokratų paramą „darbiečių“ kandidatei į Seimo pirmininkės pareigas L.Graužinienei.

A.Butkevičius BNS trečiadienio vakarą teigė, kad sprendimas dėl V.Gapšio jam nebuvo netikėtas, tačiau V.Gedvilo sprendimas trauktis iš Seimo pirmininko posto – staigmena.

„Mes šiandien kalbėjomės mano kabinete su V.Uspaskichu ir V.Gapšiu. Pokalbio metu buvo sutarta, kad V.Gapšys atsistatydina, bet, aišku, nebuvo pokalbio apie V.Gedvilo solidarizavimąsi atsistatydinant. Ir iš karto po posėdžio jie man tiesiogiai paskambino dar prieš platindami savo pranešimą, buvau informuotas“, – BNS sakė A.Butkevičius.

Jis tvirtino labai palankiai vertinantis „darbiečių“ sprendimus.

„Šis rezultatas, kuris buvo pasiektas, mane tikrai teigiamai nuteikia ir, aš manau, kad gal galėjo ir anksčiau šiek tiek atsistatydinti. Manau, mes per ilgai gal ginčydavomės viešai ir apie tai kalbėdavome. Aš manau, kad žengtas lemtingas žingsnis“, – kalbėjo premjeras.

Jis teigė, jog socialdemokratai palaikys „darbiečių“ į Seimo pirmininkės pareigas siūlomos L.Graužinienės kandidatūrą.

„Ketvirtadienįvyks politinės tarybos posėdis, ir taryba aptars. Bet aš galiu pasakyti, kad socialdemokratai palaikys L.Graužinienės kandidatūrą. Aišku, aš dar nesitariau su savo kolegomis, bet tikiuosi, kad bus pritarimas“, – sakė A.Butkevičius.

Jis teigė neabejojantis, kad bus patvirtinta ir V.Gedvilo kandidatūra į Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigas.

„Manau, kad bus elgiamasi labai vieningai valdančiojoje daugumoje ir vienai, ir kitai kandidatūrai bus pritarta“, – patikino socialdemokratų vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius