Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 29

Vydas Gedvilas ramina dėl žalos Lietuvos įvaizdžiui parlamente svarstant pataisas prieš homoseksualus

Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas ramina dėl žalos Lietuvos įvaizdžiui, parlamente svarstant prieš homoseksualius asmenis nukreiptas pataisas.
Vydas Gedvilas
Vydas Gedvilas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienį interviu Žinių radijui komentuodamas situaciją parlamento vadovas pažymėjo, jog kol kas homoseksualių asmenų teises varžantiems projektams tik pritarta po pirmosios stadijos – pateikimo.

„Politikai nori būti matomi, nori būti ryškūs, jie turi galimybę pasiūlyti bet kokią pataisą, tai yra politikų veikla, jei P.Gražulis pasiūlė, tai yra jo nuomonė. Dar yra tik pateikimas, todėl nereikia skubėti su išvadom, reikia sulaukti kitų politikų nuomonės, tai yra tik 50 politikų nuomonė, o priimant įstatymą reikia žymiai daugiau palaikymo“, – sakė V.Gedvilas.

Jis pats savo asmeninės nuomonės dėl minėto projekto neatskleidė, sakydamas, jog ją pareikš per balsavimą parlamente. Per minėtų Konstitucijos pataisų pateikimą Seimo pirmininkas nebalsavo, nes buvo komandiruotėje.

Seime praėjusią savaitę po pateikimo pritarta keliems įstatymų projektams, susijusiems su seksualinių mažumų teisėmis. Buvo pritarta „tvarkiečio“ Petro Gražulio parengtai Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisai, kuria būtų numatytos baudos už „konstitucinių dorovinių vertybių niekinimą, visuomenės dorovei prieštaraujančių renginių organizavimą“. Taip pat pritarta Civilinio kodekso ir Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų projektams, kurie, anot autorių, turėtų užkirsti kelią homoseksualams globoti ar įsivaikinti vaikus.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius perspėja, kad homoseksualių asmenų teises galintys suvaržyti įstatymų projektai kenkia Lietuvos įvaizdžiui.

„Manau, sutiksite, kad Lietuva nėra homofobiška valstybė, ir visi, kurie bando įrodyti priešingai, bando galbūt net pakenkti mūsų įvaizdžiui prieš pirmininkavimą, galbūt patys to nežinodami. Tai yra faktas“, – yra sakęs ministras.

Jo teigimu, siūlymas piniginėmis baudomis bausti gėjų eitynių organizatorius gali prieštarauti Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijai, sutarčiai dėl Europos Sąjungos veikimo.

L.Linkevičius vylėsi, kad parlamento komitetai kuo skubiau apsvarstys kontroversiškus projektus ir pasiūlys juos atmesti. „Tikiuosi, kad Seime atitinkami komitetai neatidėliodami išnagrinės situaciją. Labai noriu tikėti, kad tokio pobūdžio dokumentų šiame Seime nebus svarstoma. Labai norėčiau tikėti, kad nesuteiksime pagrindo mūsų laikyti tokiais, kokie nesame“, – kalbėjo ministras.

Liepą Vilniuje ketinama surengti antras homoseksualų eitynes už lygias teises. Nuo liepos 1-osios Lietuva pradės pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius