Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 12

Vydui Gedvilui skirtas „darbiečių“ pataisas dėl pažymos paviešinimo valdantieji palaikė vieningai

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Darbo partijos pataisoms, kuriomis siūloma sudaryti galimybę paviešinti kriminalinės žvalgybos informaciją, pateiktą prezidentui, Seimo pirmininkui ar premjerui, neprieštaraujant asmeniui, apie kurį ta informacija yra surinkta. „Darbiečiai“ viliasi, kad tai išsklaidys abejones dėl švietimo ir mokslo ministru nepaskirto Vydo Gedvilo.
Vytautas Gapšys ir Vydas Gedvilas
Vytautas Gabšys ir Vydas Gedvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pataisas po pateikimo palaikė 69, prieš balsavo 10, susilaikė – 18 parlamentarų. Seimo nariai sutiko, kad jos būtų priimamos skubos tvarka ketvirtadienį.

Šias pataisas, be „darbiečių“, vieningai palaikė socialdemokratai, „Tvarka ir teisingumas“, taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcija, keli Mišrios Seimo narių grupės atstovai ir pora konservatorių.

STT pareiškė, kad „darbiečių“ pataisa sugriautų pačią kriminalinės žvalgybos esmę ir atvertų kelius nusikaltėliams sužinoti apie prieš juos vykdomus operatyvinius veiksmus.

Parlamentarai nepalaikė konservatoriaus Jurgio Razmos siūlymo, kad dėl pataisų savo nuomonę pasakytų Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT). Ši institucija pirmadienį pareiškė, kad „darbiečių“ pataisa sugriautų pačią kriminalinės žvalgybos esmę ir atvertų kelius nusikaltėliams sužinoti apie prieš juos vykdomus operatyvinius veiksmus.

„Stebiuosi darniu valdančiųjų balsavimu dėl dalyko, kuris inicijuotas Darbo partijos, nuolat vargstančios su savo kandidatais“, – sakė J.Razma. Jis pabrėžė, kad pataisa gali visiškai destabilizuoti Lietuvos specialiųjų tarnybų veiklą.

V.Gapšys: numatėme saugiklį

Pataisą pristatęs Vytautas Gapšys sakė, kad joje numatytas saugiklis – informacijos išviešinimui turi pritarti ne tik vienas aukščiausių šalies vadovų, bet ir kriminalinę žvalgybą vykdančios institucijos vadovas.

„Jei matytų, kad tai pakenks ikiteisminiams tyrimams, institucijų vadovai galėtų atsisakyti pateikti jautrią informaciją“, – sakė jis.

V.Gapšys kalbėjo apie pažeidžiamas žmogaus teises, kuomet į pareigas nepaskirtas asmuo taip ir nesužino, kas apie jį parašyta spec. tarnybų pažymose.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gediminas Gapšys
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vytautas Gapšys

Socialdemokratas Darius Petrošius atkreipė dėmesį, kad ši pataisa – proginė, ja bandoma išspręsti V.Gedvilo reputacijos klausimą, tačiau pati problema dėl slaptų pažymų nėra sprendžiama.

V.Gapšys jam sakė, esą kai kurios progos ima kartotis periodiškai ir šią pataisą ateityje teks taikyti ne kartą.

„Reikalas ne tas, ar būsi paskirtas, ar ne, bet reikia suteikti galimybę įvertinti tą informaciją. Tokiu atveju pasitemps ir žvalgybininkai. Gal ne kiekvienas bernvakaris kiekvienoje pažymoje turėtų būti aprašytas“, – ironizavo „darbietis“.

Jis turėjo omenyje žiniasklaidos informaciją, esą STT pažymoje apie V.Gedvilą teigiama, jog už politiko bernvakarį sumokėjo „Arvi“ savininkas Vidmantas Kučinskas.

Jis turėjo omenyje žiniasklaidos informaciją, esą STT pažymoje apie V.Gedvilą teigiama, jog už politiko bernvakarį sumokėjo „Arvi“ savininkas Vidmantas Kučinskas.

Tai ne vienintelė versija, žiniasklaida, remdamasi šaltiniais, yra skelbusi, kad STT pažymoje rašoma, kad V.Gedvilas protegavo savo partiečio Gintaro Furmanavičiaus ir nepartinio Edžio Urbanavičius kandidatūras į Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) vadovo pareigas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad STT pažymoje apie V.Gedvilą pateikiama informacija net neleidžia svarstyti jo kandidatūros, o premjeras Algirdas Butkevičius yra aiškinęs, kad D.Grybauskaitė turi daugiau informacijos iš STT, nei jis.

„Darbiečiai“ kol kas spyriojasi ir neteikia kito kandidato į švietimo ir mokslo ministrus, o D.Grybauskaitė aiškina, kad V.Gedvilo klausimas baigtas – ji laukia naujos kandidatūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius