-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 03 10

Vygaudas Ušackas: „Rusijos elgesys tampa rimčiausiu saugumo iššūkiu Europai“

Rusijos elgesys Ukrainoje tampa rimčiausiu saugumo iššūkiu Europai, o Maskvos pozicija turės didelį poveikį jos partnerystei su Europos Sąjunga (ES), pirmadienį pareiškė ES ambasadorius Rusijoje, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kalbėdamas Vytauto Didžiojo universitete Kaune, diplomatas teigė, kad tai, kas vyksta Kryme, kerta pasitikėjimą, kuris yra neišvengiama sąlyga vystyti ambicingus ES ir Rusijos santykius.

„Saugumo ir politinės paradigmos kaita, kurią mes stebime Rusijos elgesyje tiesioginių kaimynų atžvilgiu, tampa rimčiausiu saugumo iššūkiu Europai“, – sakė V.Ušackas.

Diplomatas kalbą sakė atsiimdamas VDU garbės daktaro vardo regalijas.

Ambasadorius pabrėžė, kad referendumas Kryme dėl prisijungimo prie Rusijos yra neteisėtas ir prieštarauja Ukrainos Konstitucijai, o ES yra pasirengusi imtis papildomų priemonių Rusijos atžvilgiu.

„Jeigu artimiausiomis dienomis nebus pasiekta rezultatų, ES priims sprendimus dėl papildomų priemonių, pavyzdžiui, sąskaitų įšaldymo, kelionių draudimo bei kito ES ir Rusijos viršūnių susitikimo atšaukimo,“ – sakė V.Ušackas.

„Tolesnė įvykių raida bei konkretūs veiksmai turės didelį poveikį ES ir Rusijos santykiams: ar būsime partneriais pagal įsitikinimą, ar tik dėl neišvengiamo būtinumo“, – teigė jis.

Kijeve nušalinus prezidentą Viktorą Janukovyčių, Rusijos pajėgos perėmė kontrolę Ukrainos Krymo regione. Kryme sekmadienį rengiamas referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos, Vakarai jį laiko neteisėtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius