Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 26

Vyriausiasis administracinis teismas vėl ėmėsi J.Borisovo išsiuntimo bylos

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketvirtadienį uždarame posėdyje vėl ėmė nagrinėti verslininko, Rusijos piliečio Jurijaus Borisovo išsiuntimo iš Lietuvos bylą.
Jurijus Borisovas
Jurijus Borisovas / Valdo Kopūsto/„Scanpix“ nuotr.

Ši byla vėl atversta 2008 metų pabaigoje Migracijos departamentui apskundus tų pačių metų lapkričio 24 dienos Vilniaus apygardos administracinio teismo (VAAT) nutartį leisti J.Borisovui likti Lietuvoje.

Tąkart departamentas buvo įpareigotas panaikinti sprendimą išsiųsti verslininką ir išduoti jam leidimą gyventi Lietuvoje.

Migracijos departamentas tokį VAAT sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui skundžia jau antrąkart. Pirmą kartą LVAT buvo nurodęs pirmosios instancijos teismui bylą nagrinėti iš naujo, tačiau jos baigties tai nepakeitė.

Ketvirtadienį J.Borisovo advokatai prašė teismo leisti susipažinti su teismui Valstybės saugumo departamento (VSD), kuris taip pat dalyvauja šiame teismo procese, pateikiama riboto naudojimo informacija.

Advokatai teigė, kad riboto naudojimo informacijos statusas minėtai medžiagai galioja 5 metus, o jis jau yra praėjęs. Tuo metu VSD atstovas tvirtino, kad norėdami susipažinti su departamento turima riboto naudojimo informacija advokatai privalo kreiptis į VSD. Tačiau šis prašymas buvo atmestas teismui argumentavus, kad medžiaga nėra išslaptinta.

Gynėjai taip teigė, kad teismo posėdis turėtų būti atviras, tačiau VSD atstovai pateikė priešingą prašymą, jis ir buvo patenkintas.

Per 2002 metų prezidento rinkimus J.Borisovo vadovaujama sraigtasparnių remonto bendrovė „Avia Baltika“ skyrė R.Pakso kampanijai 1,2 mln. litų. Šalies vadovu tapęs R.Paksas 2003 metų balandį išimties tvarka suteikė savo finansiniam rėmėjui Lietuvos pilietybę.

Tokį žingsnį Konstitucinis Teismas įvertino kaip atlygį už paramą per rinkimus ir panaikino sprendimą dėl pilietybės suteikimo, ir tai tapo vienu iš apkaltos R.Paksui, vėliau pašalintam iš prezidento posto, pagrindų.

Išsiųsti J.Borisovą iš Lietuvos Migracijos departamentas mėgina nuo 2004–ųjų, remdamasis VSD surinkta medžiaga. Joje teigiama, kad šis verslininkas siekė destabilizuoti politinę padėtį Lietuvoje, daryti įtaką politiniam gyvenimui, šantažavo ir grasino tuometiniam prezidentui R.Paksui. Už šiuos veiksmus J.Borisovas buvo nuteistas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius