-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 22 /14:13

Vyriausioji šalies epidemiologė: sergančiųjų COVID-19 mažėja, tad reikalavimai švelnėja

Pagal naują Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimą, nuo trečiadienio nebebus taikoma izoliacija kontaktą su sergančiuoju turėjusiems asmenims. Kaip rašoma ministerijos pranešime, izoliuotis turės tik tie, kurie gaus teigiamą PGR tyrimo arba antigeno testo atsakymą arba žmonės, laukiantys patvirtinamojo COVID-19 tyrimo rezultato.

Nuo trečiadienio, vasario 23 d., izoliuotis turės tik tie asmenys, kurie gaus teigiamą PGR tyrimo arba antigeno testo atsakymą ar asmenys, įtariami, kad serga COVID-19 liga, kol laukiama patvirtinamojo COVID-19 tyrimo rezultato.

Žmonėms, turėjusiems sąlytį su COVID-19 sergančiu asmeniu, izoliuotis nebereikės, tačiau ir toliau išlieka rekomendacijos, esant galimybei, dirbti nuotoliniu būdu, stebėti savo sveikatos būklę, atlikti savikontrolės greituosius antigeno testus, vengti fizinio kontakto su kitais asmenimis ir dėvėti respiratorius ar medicinines kaukes.

Nenurodo artimų kontaktų

SAM Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja, šalies vyr. epidemiologė Loreta Ašoklienė trumpojoje spaudos konferencijoje sakė, kad nuo trečiadienio izoliuotis turės tik sergantys asmenys, nebelieka prievolės izoliuotis sąlytį su sergančiuoju turėjusiems žmonėms.

Tačiau ji dar kartą akcentavo, kad sąlytį turėjusiems būtina stebėti savo sveikatą, pajutus bet kokius pirmuosius ligos simptomus, registruotis PGR ar antigeno tyrimui. Ši rekomendacija taikoma visiems, nes sergamumas tebėra ganėtinai aukštas.

„Svarbu asmenims, kurie turėjo kontaktą su sergančiuoju, vengti nereikalingų kontaktų su kitais asmenimis, nesilankyti masiniuose renginiuose, taip pat atlikti savikontrolės testus. Jeigu yra būtina bendrauti su kitais žmonėmis, tai dėvėti respiratorių arba medicininę kaukę. Taip pat sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama rinktis nuotolinį darbą“, – teigė L.Ašoklienė.

Ji teigė, kad priežastys, kodėl toks sprendimas buvo priimtas, yra tokios – stebima epidemiologinė situacija, sergamumas mažėja, o ir kitos šalys keičia savo strategiją dėl izoliacijos. O ir susirgusieji ne visada nurodo savo kontaktus, neregistruoja kartu gyvenančių žmonių, tad jie ir taip nesiizoliuoja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Covid-19 mobilus patikros punktas Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Covid-19 mobilus patikros punktas Vilniuje

Pagrindinis akcentas dabar yra sergantieji ir tie, kurie junta simptomus, kad jie kuo greičiau kreiptųsi testuotis ir sužinotų savo statusą dėl COVID-19.

Sergamumo kreivė krinta

„Sergamumas po truputį mažėja, tiesa, ką ir buvome prognozavę, ko ir tikėjomės, šiek tiek yra padidėję hospitalizavimo rodikliai, turime daugiau pacientų ligoninėse, tačiau stebime ir tai, kad mirčių skaičiai stabilizuojasi, gal net ir pradeda mažėti.

Po sąlyčio su sergančiu asmeniu simptominė liga išsivysto pakankamai greitai, jeigu žmogus atsakingai stebi savo sveikatą, atlieka savikontrolės testus, stebi savo būseną ir pajutęs pirmuosius simptomus – išsitiria, ta liga nustatoma labai greitai“, – kalbėjo L.Ašoklienė.

Sergamumas po truputį mažėja, tiesa, ką ir buvome prognozavę, turime daugiau pacientų ligoninėse, tačiau ir mirčių skaičiai stabilizuojasi, gal net ir pradeda mažėti.

Ji patvirtino, kad galvojama ir apie reikalavimų laikytis saugumo priemonių mokymosi įstaigose pokyčius, nes gauti Švietimo ir mokslo ministerijos prašymus dėl srautų valdymo, kaukių atsisakymo pradinukams. Tai svarstoma, derinama su ministerija, o sprendimai gali būti priimti artimiausiu metu, jeigu sergamumo rodikliai ir toliau mažės.

Besimtomiams asmenims dabar taikoma septynių dienų izoliacija, trumpinti iki penkių dienų šiuo metu nesvarstoma, tačiau L.Ašoklienė neatmetė, kad tai gali būti svarstoma artimiausiu metu.

„Omikron atmaina, kur išplitusi ir dominuoja, yra visiškai kitokia, nei turėjome ankstesnes atmainas. Tas susirgimų kilimas buvo labai staigus ir greitas, tie susirgimų skaičiai ir dabar labai dideli, bet mažėjimo tendencija jau yra gerasis signalas, kad situacija keičiasi į gerąją pusę. Tikėtina, kad ir tas mažėjimas gali būti greitesnis, negu ankstesnių bangų pakilimo metu“, – teigė L.Ašoklienė.

Daugiau atlaisvinimų nežada, nes jų nebėra

Vyriausioji šalies epidemiologė pabrėžė ir tai, kad šiuo metu teigiamų tyrimų dalis iš visų padaromų išties yra labai didelė, bet esą tai rodo, kad žmonės labai tikslingai testuojasi – kai jaučia simptomus arba turi teigiamą greitąjį testą.

„Piką, kaip atrodo, esame jau pasiekę ir nuo jo leidžiamės, labai tikimės, kad antrojo tokio pakilimo nebeturėsime. Prie to gali prisidėti ir pati situacija, kad mes artėjame į pavasarį, panašu, kad koronavirusui būdingas sezoniškumas, tai gali prisidėti prie gerėjančios situacijos.

Kalbant apie kitus atlaisvinimus, panašu, kad mes tų ribojimų nebeturime labai daug. Didesnis dėmesys simptominiams asmenims šiuo metu yra pats svarbiausias. Svarbu, kad sergantys asmenys laikytųsi reikalavimų“, – kalbėjo L.Ašoklienė.

Diskusijos vyksta ir dėl bendros koronavirusinės infekcijos epidemiologinės priežiūros taikymo.

„Panašu, kad vis daugiau linkstama į tai, kad reikėtų pereiti prie ūmioms viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms ir gripui taikomos priežiūros, kai yra stebimas cirkuliuojantis virusas, stebimas bendras susirgimų skaičius.

Ateityje ta pati priežiūros sistema iš sustiprintos, kai stebimas kiekvienas atvejis, gali būti pereita į tokią priežiūros sistemą, kai daugiau stebimas bendras sergamumo lygis. Tačiau kol kas didžioji dalis šalių lieka prie to, kad sergantys asmenys turi būti izoliuoti“, – teigė epidemiologė.

Liko rekomendacijos

Turėjusiems sąlytį su COVID-19 sergančiu asmeniu, izoliuotis nebeprivaloma. Šiems asmenims griežtai rekomenduojama laikytis šių reikalavimų:

  • jei yra galimybė – dirbti nuotoliniu būdu;
  • stebėti savo sveikatos būklę. Pasireiškus koronavirusui būdingiems simptomams, nedelsiant izoliuotis ir registruotis PGR tyrimui arba laboratorijoje atliekamam antigeno testui internetu www.1808.lt arba telefono numeriu 1808;
  • rekomenduojama atlikti savikontrolės greituosius antigeno testus iškart sužinojus apie turėtą kontaktą, po 48 / 72 val. po pirmo testo ir dar po 48 val. Gavus teigiamą rezultatą, nedelsiant izoliuotis ir registruotis PGR tyrimui arba laboratorijoje atliekamam antigeno testui internetu www.1808.lt arba telefono numeriu 1808;
  • vengti kontaktų su kitais asmenimis mažiausiai 7 dienas po paskutinės kontakto su sergančiuoju dienos
  • bendraujant su kitais asmenimis, mažiausiai 7 dienas po paskutinės kontakto su sergančiuoju dienos, dėvėti respiratorių (rekomenduotina) arba medicininę kaukę, laikytis fizinio atstumo.
SAM iliustracija/Privaloma izoliacija
SAM iliustracija/Privaloma izoliacija

Iki šiol privaloma izoliacija buvo taikoma ne tik teigiamą PGR tyrimo arba antigeno testo atsakymą gavusiems asmenims, bet ir gyventojams, turėjusiems sąlytį su COVID-19 sergančiu šeimos nariu. Išimtis taikyta 90 dienų laikotarpiu koronavirusu persirgusiems gyventojams. Atskiri izoliacijos algoritmai taikyti kritinėms tarnyboms, asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, socialinės globos ir ugdymo įstaigoms.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 6812 naujų koronaviruso atvejų, mirė 18 žmonių, pranešė Statistikos departamentas. Praėjusią parą pirmą kartą koronavirusu užsikrėtė 5830, antrą – 975, trečią – septyni žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius