-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 12

Vyriausybė abejoja, ar pakeitus partijų finansavimą jos taps labiau idėjinės

Vyriausybė abejoja, ar Seime svarstomi partijų finansavimo pakeitimai padidins jų idėjiškumą.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Pinigai

Tai sakoma trečiadienį Ministrų kabineto patvirtintoje išvadoje dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės pateiktų ir Seimo pradėtų svarstyti pataisų. Be to, išvadoje kritiškai įvertinamos kai kurių parlamentarų teikiamos pataisos dėl partijų finansavimo, pavyzdžiui, prieštaraujama siūlymui skirti partijoms dalį gyventojų pajamų mokesčio.

Rugsėjį Seimas pradėjo svarstyti prezidentės pasiūlytas įstatymo pataisas dėl partijų finansavimo keitimo.

Valstybės vadovė siūlo uždrausti juridiniams asmenims aukoti partijoms ir politinėms kampanijoms, taip pat perpus – nuo 20 iki 10 vidutinių mėnesio darbo užmokesčių (VMDU) – sumažinti leistiną aukos dydį fiziniams asmenims. Dar siūloma nustatyti, kad auka negalėtų viršyti 10 proc. aukotojo deklaruotų metinių pajamų, tačiau aukojantiesiems mažas sumas (iki 0,02 VMDU) leisti aukoti supaprastinta tvarka, t.y. iš jų nereikalauti pajamų deklaravimo. Prezidentės pataisos taip pat braukia prievolę iš biudžeto partijoms kompensuotį dalį patirtų rinkimų išlaidų.

Vyriausybės išvadoje sakoma, jog siekis, kad Lietuvos politiniame gyvenime dominuotų nebe konkurencija pinigais, o idėjomis, gali likti neįgyvendintas, nes, sumažinus leistiną aukos dydį fiziniams asmenims, lieka neribojamas fizinių asmenų kaip partijos narių ir savarankiškų politinės kampanijos dalyvių partijoms galimų skirti lėšų dydis.

Siekis, kad Lietuvos politiniame gyvenime dominuotų nebe konkurencija pinigais, o idėjomis...

„Be to, atkreiptinas dėmesys, kad nėra numatytų priemonių, kurios leistų kontroliuoti partijos naudai mokamo nario mokesčio dydį ir tokių lėšų kilmę“, – sakoma dokumente.

Išvadoje taip pat įrašytas siūlymas įvertinti, kokią įtaką politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo šaltinių susiaurinimas darys valstybės biudžeto formavimui dėl galbūt išaugsiančio poreikio didinti politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimą iš valstybės biudžeto. Dar siūloma įvertinti Vyriausiosios rinkimų komisijos, kuriai pavesta kontroliuoti, kaip politinės partijos ir politinės kampanijos dalyviai laikosi Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo bei finansavimo kontrolės įstatymo reikalavimų, gebėjimus efektyviai vykdyti šią funkciją.

Vyriausybės išvadoje, kaip minėta, neigiamai įvertinamas Seimo vicepirmininko Česlovo Stankevičiaus pateiktas siūlymas leisti gyventojams politinėms partijoms pervesti 0,5 proc. sumokamo gyventojų pajamų mokesčio.

„Numatant galimybę nuolatiniams Lietuvos gyventojams papildomai skirti 0,5 procento dydžio gyventojų pajamų mokesčio dalį politinėms partijoms remti, bus sumažintas savanoriškas nevyriausybinio sektoriaus finansavimas ir pilietinės visuomenės vystymasis. Tuo labiau, skirtingai nei politinės partijos, tokio pobūdžio organizacijos nėra finansuojamos iš valstybės biudžeto“, – pažymima Teisingumo ministerijos parengtame ir Vyriausybės patvirtintame dokumente.

Ministrų kabinetas nepritaria ir grupės Seimo narių siūlymui, kad partijų finansiniais rėmėjais negalėtų būti juridiniai asmenys, teikiantys produktus ar paslaugas viešojo administravimo sektoriui, jeigu jų prekių ar paslaugų pirkimo vertė didesnė kaip 100 tūkst. litų, o darbų – 500 tūkst. litų be pridėtinės vertės mokesčio.

„Politinės partijos iždininkas ar už apskaitą atsakingas asmuo, turintys pareigą tikrinti, ar gauta auka atitinka įstatymo reikalavimus, neturės galimybės identifikuoti, ar toks juridinis asmuo teikia prekes ar paslaugas viešajam sektoriui, ar ne, ir nustatyti tokių prekių ar paslaugų pirkimo vertę“, – aiškinama išvadoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius