Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 26

Vyriausybė blaškosi dėl Valdovų rūmų projekto ir sutarties su PST likimo

Konservatoriaus Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė jaučiasi įklimpusi su Panevėžio statybos tresto (PST) įgyvendinamu Valdovų rūmų atstatymo projektu.
Valdovų rūmai
Valdovų rūmai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vyriausybė posėdyje trečiadienį nepriėmė jokio sprendimo dėl projekto likimo, PST pagrasinus, kad jeigu sutartis su įmone bus nutraukta, ji kreipsis į teismą. Ministrai nerado pakankamai argumentų pripažinti statinį valstybinės svarbos kultūros objektu.

Keisti objekto statusą siūlė Kultūros ministerija, siekdama, kad darbus tęstų tas pats rangovas ir rūmų statyba būtų baigta iki 2013 metų.

„Aš matau tik viešojo intereso pralaimėjimą, jei sutartis būtų nutraukiama“, – posėdyje sakė kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Kultūros ministerijos siūlymas pripažinti projektą valstybinės svarbos objektu kėlė nemažai klausimų finansų ministrei Ingridai Šimonytei. Jos poziciją palaikė ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas – jo vertinimu, sureikšminamas probleminis objektas.

Anot finansų ministrės, visiškai neaišku, kaip projekto skaidrumo klausimus ir darbų tęsimą galėtų lemti objekto statuso pakeitimas.

„Jisai juk nepanaikina viešųjų pirkimų pažeidimų, jeigu jie tokie buvo, nei apskritai problemos. Kodėl Vyriausybė turėtų priimti tokį nutarimą? Ką jis sprendžia?“ – teigė I.Šimonytė.

„Mes visi suprantame, kad esam įklimpę su tuo projektu vienaip ar kitaip. Ta prasme, valstybė“, – pridūrė finansų ministrė.

Pasak premjero A.Kubiliaus, prie šio klausimo Vyriausybė grįš kitą savaitę.

Tyrimas pradėtas susipažinus su Valstybės kontrolės duomenimis, kad per dešimt metų nuo projektavimo ir statybų pradžios Valdovų rūmų projektas pabrango 250 mln. litų.„Aš ne vieną kartą esu kartojęs, kad Valdovų rūmų statybų pradžios atžvilgiu aš buvau viešai savo skepticizmą išsakęs prieš gerą dešimtmetį. Šiandien turime tokią situaciją, kai iš tikrųjų reikia spręsti klausimą, kaip statybą kiek galima greičiau užbaigti, kad žmonės galėtų ateiti ir pamatyti tuos Valdovų rūmus“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jis taip pat pabrėžė, kad paviešinti ankstesnio statybos laikotarpio trūkumai turi būti šalinami.

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas antradienį Seime pabrėžė, kad pradinėje sutartyje su PST dėl Valdovų rūmų yra pažeidimų, todėl jis teigė nematąs galimybės dabartiniam darbų rangovui baigti pirmąjį statybų etapą.

2013 metais, kai Lietuva pirmininkaus Europos Sąjungai, Valdovų rūmuose numatyta surengti kelis svarbius tarptautinius renginius. Be to, skaičiuojama, kad statybos darbų nutraukimas ir rūmų konservavimas brangiai kainuotų.

Kultūros ministerija siūlo likusius Valdovų rūmų atkūrimo darbus suskirstyti etapais. PST skaičiavimu, pirmajam etapui baigti reikia apie 32 mln. litų. Šiemet iš valstybės biudžeto Valdovų rūmams statyti numatyta 16 mln. litų.

Į Valdovų rūmų atkūrimą investuota 230 mln. litų, galutinė darbų kaina yra apie 367 mln. litų.

Galimą lėšų švaistymą statant šį objektą tiria Generalinė prokuratūra. Tyrimas pradėtas susipažinus su Valstybės kontrolės duomenimis, kad per dešimt metų nuo projektavimo ir statybų pradžios Valdovų rūmų projektas pabrango 250 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius