Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 21

Vyriausybė iš esmės pritarė Seimo parengtoms pensijų sistemos gairėms

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko teigimu, pensijų sistemos reformai būtina rasti kuo platesnį sutarimą, kad ji būtų įgyvendinta iš esmės, būtų išlaikyta stabili pensijų sistema ir garantuotos pensijos.
Pensininkai
Pensininkai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Todėl nuolat yra ieškoma kuo platesnio politinio sutarimo ne tik su koalicijos partneriais, bet ir opozicijos atstovais, kadangi tai kelis dešimtmečius truksianti reforma, kurią turės įgyvendinti ne vienos, o kelių kadencijų Seimai ir Vyriausybės.

„Mums labai svarbu sutarti su partneriais ir pradėti įgyvendinti konkrečius sprendimus, kurie garantuotų, kad pensijų sistema, žiūrint į ilgalaikę perspektyvą ir atsižvelgiant į visas prognozuojamas demografines problemas – ir nedidelį gimstamumą, ir ilgėjantį gyvenimo amžių – nebūtų deficitinė, o garantuotų žmonėms stabilias ir kur kas didesnes pensijas, nei dabar“, – tokią nuomonę ministras D. Jankauskas išsakė Vyriausybei iš esmės pritarus Valstybinio socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkos gairėms, kurias parengė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas.

Atsižvelgiant į šias gaires, dėl kurių Seimas kreipėsi prašydamas Vyriausybės išvados, bus rengiami konkretūs teisės aktų projektai. Kadangi juos rengiant turės būti pasiektas daugelio institucijų, skirtingų visuomenių grupių sutarimas, siūlomais patikslinimais buvo siekiama labiau suteikti kryptį diskusijoms ir sudaryti pagrindą tolesniems įvertinimams.

Minėtam Seimo parengtam projektui Ministrų kabinetas pateikė ir pastabų, kuriomis siūloma papildyti gaires tuo, kad ilgalaikės esamos valstybinio socialinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkos prognozės ir pertvarkos eiga kas ketverius metus būtų svarstoma Seime, įstatymu nustatant finansines ir administracines priemones, kurios yra reikalingos valstybinio draudimo ir pensijų sistemos finansiniam stabilumui ir išmokų adekvatumui užtikrinti.

Taip pat siūloma išplėsti „Sodros“ tarybos, veikiančios trišaliu principu, funkcijas. Ji Vyriausybei kiekvienais metais privalėtų pateikti išvadą dėl valstybinio draudimo ir pensijų sistemos pertvarkos eigos, o kartą per ketverius metus – Seimui pateikti esamos būklės išvadą, kokių papildomų priemonių reikia pensijų sistemos finansiniam stabilumui ir išmokų adekvatumui užtikrinti.

Ministrų kabineto nuomone, reikėtų įvertinti galimybes vykdyti socialinio draudimo senatvės pensijos apskaičiavimą tam panaudojant apskaitos vienetų („taškų“) sistemą, o ne „virtualių sąskaitų“, kaip siūlė Seimas.

Pažymėtina, kad pertvarką vykdyti siūloma nedidinant socialinio draudimo įmokų, mokamų į „Sodros“ biudžetą, tarifo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius