-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 28 /16:21

Vyriausybė apsisprendė: į klases sugrįšiantys moksleiviai COVID-19 greituosius testus galės atlikti ir patys

Vyriausybė trečiadienio posėdyje sudarė galimybes į mokyklas sugrįžti 5–11 klasių moksleiviams nuo gegužės 10-osios. Tiesa, tai nebus privaloma – kaip pasielgti galės nuspręsti savivaldybės. Į mokyklas sugrįšiantys moksleiviai du kartus per savaitę galės būti testuojami greitųjų antigenų testais, kuriuos bus mokomi atlikti ir patys.
Mokykla
Mokykla / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Mokykla Karantinas

Trečiadienį ministrų kabinetas pritarė, kad ugdymas mokyklose pagal pagrindinio ugdymo ir vidurinio ugdymo programas (5–11 klasėms) švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka vykdomas „nuotoliniu mišriu būdu“.

Buvo nuspręsta, kad grįžę moksleiviai ir kontaktiniu būdu dirbantys mokyklų darbuotojai periodiškai būtų testuojami, bet įteisinta ir galimybė vykdyti savikontrolę.

Ji, anot sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, galės būti vykdoma greitaisiais antigenų testais.

„Jis (testas – aut.) yra paprastas, tai gali atlikti patys mokiniai, prižiūrint administracijai“, – kaip atrodys ši savikontrolė, pasakojo Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Sveikatos apsaugos ministras ją papildė, kad dar atskirai nustatys šios savikontrolės tvarką.

Greitaisiais antigenų testais reikės testuotis du kartus per savaitę, jų rezultatų į e.sveikatos sistemą vesti nereikės. Nustačius teigiamą atvejį žmogus bus siunčiamas į mobilųjį punktą pakartotiniam tyrimui.

„Ruošiame tekstinį paaiškinimą, net filmuką vaikams, kaip greičiau tai padaryti“, – pasakojo ministras.

Vyriausybė nustatė, kad profilaktinio tyrimo ar savikontrolės būtų galima neatlikti tiems mokiniams, kuriems ugdymas organizuojamas atvirose erdvėse.

Ministrė J.Šiugždinienė trečiadienį teigė, kad galutinį sprendimą dėl moksleivių grąžinimo priims savivaldybės.

Posėdyje ji sakė suprantanti Vilniaus miesto savivaldybę, kuri pareiškė, kad esant tokiai pandeminei situacijai moksleiviai į mokyklas negrįš.

Kiek tokių savivaldybių yra dar, ministrė pasakyti negalėjo.

„Dauguma išsakė norą grįžti. Tos savivaldybės, kurios tuo metu labai aiškiai išsakė, jog jos negalėtų sugrąžinti 5-11 klasių į mišrų ugdymą, tai buvo Vilniaus miesto ir Kauno miesto savivaldybės, taip pat Klaipėdos, tai yra didieji miestai. Dar tuo metu laukė sprendimas dėl greitųjų antigeno testų, kurie šiuo metu jau patvirtinti. Jie pasakė, kad neturi tokių pajėgumų“, – teigė ministrė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jurgita Šiugždinienė

„Savivaldybės turi pačios nuspręsti, kaip jos sugrįžimą organizuos“, – pabrėžė ji.

J.Šiugždinienė: sprendimas nėra lengvas

Ministrė posėdyje kalbėjo, kad situacija nėra paprasta.

„Ypač Vilniaus rajone pandeminė situacija sudėtinga. Matome, kad tų savivaldybių, kur atvejų skaičius mažiau 200, traukiasi. Bet turime ir kitą pusę svarbią – matome dideles problemas su motyvacija, emocine, psichologine būkle, su tais vaikais, kurių šeimų situacija nepaprasta“, – kalbėjo ministrė.

Ji sakė, kad tie porą mėnesių yra gyvybiškai svarbūs, mokytojai turi įvertinti, kokie šie mokslo metai buvo.

„Sprendimas nėra lengvas, ilgai svarstytas, ilgai diskutuotas“, – sakė ji.

„Savivaldybės turės įsivertinti savo galimybes užtikrinti saugų mišrų ugdymą“, – po posėdžio kalbėjo premjerė Ingrida Šimonytė.

Taip pat Vyriausybė nustatė, kad egzaminai mokiniams, kurie baigia ugdymo programą pagal užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų švietimo programas, ir stojamieji egzaminai į bendrojo ugdymo programas vykdančias mokyklas vykdomi patalpose ne daugiau kaip 10 mokinių.

Peržiūrėjo savivaldybių sąrašą

Trečiadienį peržiūrėtas savivaldybių, kuriose gali būti nustatomos švelnesnės karantino režimo priemonės negu visoje šalyje, sąrašas.

Iš sąrašo buvo išbrauktos savivaldybės, kuriose 14 dienų COVID-19 ligos sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų yra didesnis kaip 200.

Iš sąrašo išbrauktos 6 savivaldybės: Joniškio rajono (231), Kelmės rajono (209), Kretingos rajono (276), Mažeikių rajono (215), Šakių rajono (203), Šiaulių miesto (271) savivaldybės.

Į sąrašą pateko 3 savivaldybes: Jurbarko rajono (177), Šilalės rajono (131) ir Telšių rajono (188).

Tai įsigalios nuo gegužės 10 dienos. Tad nuo to laiko sąraše bus 18 savivaldybių: Birštono, Biržų rajono, Jurbarko rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Neringos, Pagėgių, Pakruojo rajono, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono savivaldybės.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atkreipia dėmesį, kad šiuo metu 17 šalies savivaldybių patenka į „juodąją zoną“, kai COVID-19 ligos naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 tūkst gyventojų, yra didesnis nei 500 atvejų ir / arba teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 d. yra didesnė nei 10 proc.

3 savivaldybėse situacija yra geresnė, jos patenka į „geltoną zoną“, kai rodiklis neviršija 100 atvejų ir teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 d. neviršija 4 proc.

Likusios 40 savivaldybių patenka į „raudonąją zoną“, kai naujų atvejų rodiklis svyruoja tarp 100 ir 500 atvejų ir / arba teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 d. yra tarp 4 ir 10 proc.

Anot SAM, šiuo metu Lietuvoje aktyviai vyksta vakcinacijos procesas, iš viso pirmąja vakcinos doze paskiepyta 22,78 proc. (636 765 asmenys), antrąja vakcinos doze paskiepyta 8,9 proc. (248 845 asmenys) Lietuvos gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius