Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 29

Vyriausybė linkusi pritarti, kad teisėjams nebūtų ribojami priedai už viršvalandžius

Vyriausybė pirmadienį iš principo sutarė keisti prieštaraujančia Konstitucijai pripažintą įstatymo nuostatą, kad už viršvalandinį darbą ar darbą poilsio bei švenčių dienomis teisėjams išmokama ne didesnė kaip pareiginės algos dydžio vienkartinė priemoka.
Teisėjas
Teisėjas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Iš principo yra pritarta tai tvarkai, kurią pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Mano paties asmeniniu požiūriu, ir tam pritarė kiti kabineto nariai, ta tvarka galbūt galėtų būti ir kitokia, galbūt išmokant ne pusę darbo užmokesčio už budėjimo laiką, bet kai kuriais atvejais ir mažesnę dalį, kai tas budėjimas nėra susijęs su realių funkcijų atlikimu darbo vietoje, bet mes atsiremiame, deja, į Darbo kodeksą, kuris yra ganėtinai nelankstus šia prasme“, – žurnalistams pirmadienį po pasitarimo sakė R.Šimašius.

Jis pažymėjo, kad Socialinės apsaugos ir darbo minsiterija (SADM) svarsto galimybę pakeisti Darbo kodeksą, kad už viršvalandžius galima būtų apmokėti ir lanksčiau.

Pagal SADM parengtas pataisas, kurios svarstytos pirmadienį, numatoma įtvirtinti, kad bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų pirmininkų, jų pavaduotojų, skyrių pirmininkų ir teisėjų atlyginimai bei valstybės pareigūnų (išskyrus prokurorų) darbo užmokestis susidėtų iš pareiginės algos, priedo už ištarnautus Lietuvos valstybei metus ir apmokėjimo už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties bei viršvalandinį darbą ir budėjimą.

„Galimi tokie atvejai, kai už minėtą teisėjų darbą jiems nėra atlyginama arba atlyginama neteisingai“, – teigė KT.

Pasak SADM, tuomet teisėjams ir valstybės pareigūnams būtų taikoma analogiška apmokėjimo už papildomai dirbtą laiką tvarka, kaip nustatyta Valstybės tarnybos įstatyme bei Darbo kodekse ir tai neprieštarautų Konstitucijos nuostatai, kad kiekvienas žmogus turi teisę gauti teisingą apmokėjimą už darbą.

Ši tvarka nebūtų taikoma Konstitucinio Teismo (KT) teisėjams ir prokurorams.

KT teisėjams nemokamas priedas už ištarnautus valstybei metus, taip pat vienkartinės priemokos metų pabaigoje už viršvalandinį darbą, darbą poilsio ir švenčių dienomis, kurios mokamos bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams. KT teisėjų atlyginimas yra vienas dydis, apskaičiuojamas atitinkamą atlyginimo koeficientą, padauginus iš bazinio dydžio.

Prokurorams už nenormuotą darbo dieną ir generalinio prokuroro ar jo pavaduotojo įsakymu už darbą poilsio ar švenčių dienomis siūloma kompensuoti suteikiant iki 14 kalendorinių dienų kasmetinių papildomų mokamų atostogų.

KT vasarį paskelbė, kad įstatymu nepagrįstai ribojama teisėjų teisė gauti teisingą atlyginimą už viršvalandinį darbą, taip pat už darbą švenčių ir poilsio dienomis.

Antikonstitucine pripažinta įstatymo nuostata, kad už viršvalandinį darbą ar darbą poilsio bei švenčių dienomis teisėjams išmokama ne didesnė kaip pareiginės algos dydžio vienkartinė priemoka.

„Galimi tokie atvejai, kai už minėtą teisėjų darbą jiems nėra atlyginama arba atlyginama neteisingai“, – teigė KT.

KT pabrėžė, kad teisėjams neretai tenka pareiga dirbti viršvalandžius, poilsio ir švenčių dienomis, pavyzdžiui, nusikaltimo vietoje sulaikytas asmuo per 48 valandas turi būti pristatytas į teismą, prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo teismas išsprendžia ne vėliau kaip per tris dienas nuo jo gavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius