-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 22

Vyriausybė nepritarė siūlymui legalizuoti naminę degtinę

Trečiadienio Vyriausybės posėdyje nepritarta siūlymui legalizuoti naminės degtinės gamybą ir dėl to keisti Alkoholio kontrolės įstatymą. Taip pat ministrų kabinetas konstatavo, kad galiojantys įstatymai neapibrėžia naminės degtinės gaminimo kontrolės bei kokybės reikalavimų.
Naminukė
Naminukė / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Pasak Vyriausybės pranešime spaudai, šiuo metu galiojantys teisės aktai sudaro galimybę ūkininkams, įsteigus įmonę, nustatyta tvarka gauti licenciją gaminti alkoholinius gėrimus ir jais prekiauti, todėl ir dėl šios priežasties keisti Alkoholio kontrolės įstatymą netikslinga.

Anot pranešimo, vykdant mokesčių politiką ir taikant prekybos ribojimus pavyko gerokai pristabdyti nesaikingą alkoholinių gėrimų vartojimą. 2009 metais, palyginti su 2008 metais, alkoholinių psichozių ir ūmių apsinuodijimų sumažėjo 30 procentų. 2009 m. dėl alkoholio vartojimo mirė 456 žmonėmis mažiau nei 2008 metais. Pernai, palyginti su 2008 m., sumažėjo vaikų, kuriems ambulatorinėse ar stacionarinėse sveikatos priežiūros įstaigose buvo nustatytas ūminis apsinuodijimas alkoholiu. Alkoholio toksinio poveikio atvejų sumažėjo 14,4 proc., o alkoholinės intoksikacijos atvejų – dar daugiau – 37,5 proc.

Vyriausybei nutarus apriboti alkoholio reklamą, prekybą, padidinus vairuotojų atsakomybę, palyginti su 2008 m., 2009 m. neblaivių asmenų sukeltų kelių eismo įvykių sumažėjo 39 proc., iš jų neblaivių vairuotojų – 41,1 proc.

Tačiau, kaip skelbiama 2009 m. Europos Komisijos užsakymu atliktame tyrime apie alkoholinių gėrimų prieinamumą Europos Sąjungoje (ES), Lietuva vis dar lieka tarp pirmaujančių ES valstybių.

Seimas pernai po pateikimo pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms, kuriose siūloma leisti kaimo turizmo sodybose gaminti ir parduoti ne daugiau kaip 1 tūkst. litrų ir ne stipresnę nei 65 laipsnių naminę degtinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius