Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 02 /14:07

Vyriausybė nusprendė: vaikščiosime po du, uždrausta prekyba laikinosiose zonose – nebus kalėdinių mugių

Vyriausybė trečiadienio posėdyje sugriežtino karantino sąlygas. Viešose vietose nuo ketvirtadienio leidžiama būriuotis ne daugiau kaip po 2 žmones, su tam tikromis išimtimis uždrausta prekyba laikinosiose zonose. Griežtesnių ribojimų prekybos centrams nesiimta – apsiribota tik rekomendacijomis.
Karantinas Vilniuje
Karantinas Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Situacija ir toliau išlieka sudėtinga, nors turime stabilius, nebeaugančius skaičius. Tačiau jie išlieka dideli, tai sukelia labai didelį krūvį sveikatos sektoriui“, – posėdyje kalbėjo laikinasis sveikatos ministras Aurelijus Veryga.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė uždrausti būriuotis didesnėmis grupėmis nei 2 žmonės, nebent būriuojasi šeimos nariai.

Šis draudimas galios ir neformaliam švietimui, jei mokytojas įvairiuose būreliuose ir panašiai dirba su nedidelėmis moksleivių grupėmis – bus leidžiama dirbti nebe su 5, o su 2 vaikais. Tas pats galioja neformaliajam suaugusiųjų švietimui bei neformaliam profesiniam mokymui.

Šis draudimas, kaip ir trečiadienį priimti kiti, turėtų įsigalioti nuo ketvirtadienio. Šiuo metu galioja draudimas viešosiose vietose būriuotis daugiau kaip 5 žmonėms.

Apribojimai prekybai

Trečiadienį ministrų kabinetas taip pat pritarė, kad būtų draudžiama visose parduotuvėse, prekybos centruose bei paslaugų teikimo vietose vykdyti prekybą laikinose prekybos vietose. Išimtis numatyta tik prekybai maisto produktais, pirotechnikos priemonėmis ir prekybinėms salelėms.

Draudimas galios atvejams, kai prekyba vykdoma ne fiziškai atskirtose parduotuvėse, o, pavyzdžiui, bendrose prekybos centrų patalpose, praėjimuose ir panašiose vietose.

Teikime Vyriausybei motyvuojama, kad tai daroma dėl to, jog prasidėjus šventiniam laikotarpiui daugelyje prekybos vietų rengiamos kalėdinės mugės, kur susirenka dideli pirkėjų srautai ir sunku užtikrinti reikalavimų laikymąsi.

Prekybos centrams – rekomendacijos

Ministrų kabinetas pritarė, kad verslininkams būtų rekomenduota visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų teikimo vietose nenaudoti trumpalaikių pardavimų skatinimo priemonių (išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų ir kt.), kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus tam tikru itin trumpu laiku ir tam tikroje vietoje.

Rekomendacija negalioja prekybai internetu.

„Jei priemonė būtų efektyviai pritaikyta, ji padėtų išvengti susibūrimų“, – sakė A.Veryga.

Š.Keserauskas: ar nebrangs maisto produktai?

Konkurencijos tarybos vadovas Šarūnas Keserauskas posėdyje kalbėjo, kad kyla klausimas, kokį poveikį gali turėti rekomendacija prekybininkams neskelbti akcijų, išpardavimų ir panašiai.

„Kaip matyti iš dokumentų, poveikio vertinimo nėra, nepaisant to, galimą poveikį reikia turėti galvoje“, – kalbėjo jis.

Pirmasis poveikis, anot jo, gali būti išaugusios prekių kainos, nes joms būtų nebetaikomos nuolaidos.

„Pati rekomendacija yra gana nekonkreti ir gali paskatinti konkurentų, pardavėjų, prekybos tinklų tarpusavio veiksmų derinimą siekiant išsiaiškinti konkrečiai, pavyzdžiui, kokioms prekėms negalima taikyti nuolaidų, kokiose vietose, kaip ilgai“, – teigė jis.

Konkurencijos tarybos vadovo teigimu, kyla rizika, kad bus apribota konkurencija ir dėl tų prekių, kurių rekomendacija net nenumato.

Anot Š.Keserausko, klausimas, ar įvertinta, kiek žmonių srautas sumažės turint omenyje, kad dabar yra kalėdinis laikotarpis.

Jis kėlė klausimą, ar nenutiks taip, kad nuolaidos nebus taikomos maisto produktams. Tai galėtų pakenkti mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms.

A.Veryga: tai – viso labo rekomendacijos

A.Veryga į tai atsakė, kad jeigu kiekvieno sprendimo pasekmės būtų labai ilgai vertinamos, jokio sprendimo priimti nebūtų galima.

„Tai viso labo rekomendacija – labai panaši galiojo ir pavasarį, tai nesutrukdė taikyti nuolaidas maisto prekėms. Tai ne draudimas, tai liečia panašius dalykus kaip kvietimas į juoduosius penktadienius, nematau jokios grėsmės“, – atsakė jis.

S.Skvernelis: du jogurtai už vieno kainą, virusas – nemokamai

Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis replikavo, kad vadovaujantis tokia logika, prekybininkai galėtų taip ir reklamuotis: „Perki du jogurtus už vieno kainą, plius gauni nemokamai COVID-19 virusą. Tai būtų viskas aiškiai atskleista.“

„Kviečiant į išpardavimus masinius, juoduosius penktadienius ar geltonuosius šeštadienius, tą patį reikia pasakyti – gera kaina, bet nemokamas virusas yra potencialiai. Loterija – kam pasiseks, gaus negaus, gaus negaus. Bet pasvarstyti galima“, – ironizavo jis.

Laikinasis ministras pirmininkas taip pat pabrėžė, kad tai – tik rekomendacija bei paragino prekybininkus vadovautis sveiku protu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius