Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 03 05

Vyriausybė penktadienį neįvedė privalomo testavimo: susidarė kuriozinė situacija

Ministrų kabinetas penktadienį ketino pritarti, kad vairavimo mokytojai ir egzaminų rengėjai prieš pradėdami darbą testuotųsi ne jeigu to nori, o privalomai. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė paskelbė, kad pagal įstatymą valstybė negali ir pati liepti atlikti testą, ir už jį sumokėti. Nepakeitus įstatymo ši prievolė gultų ant darbdavių pečių.
Vilnių užklojęs rytinis rūkas
Vilnių užklojęs rytinis rūkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tikėjomės šiek tiek kito klausimo – dėl privalomo testavimo tam tikrų veiklą pradedančių žmonių. Kadangi turime praktiškai kuriozinę situaciją, kad tokios valstybės pareigos nustatymas negalėtų būti ir pačios valstybės finansuojamas be įstatymo pakeitimo, tai kad darbdavių neapkrautume našta, kurią jiems patiems paskui reikėtų nešti, o mes neturėtume būdo, kaip tai kompensuoti (...) pritarsime, kad kitam posėdžiui būtų pateiktas Sveikatos apsaugos ministerijos įstatymo pakeitimas“, – posėdžio pradžioje paskelbė premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, projektas suteiktų Vyriausybei galimybę nurodyti privalomai atlikti testus, ir kartu pačiai valstybei tai apmokėti.

Seimo, kuris kovo 10-ąją pradės pavasario sesiją, bus prašoma įstatymo pakeitimą priimti ypatingos skubos tvarka.

Kokie pokyčiai planuojami?

Ministrų kabinetas penktadienį planavo prie darbų ir veiklos sričių, kuriose leidžiama dirbti darbuotojams tik pasitikrinus sveikatą dėl užkrečiamos ligos priskirti transporto priemonių vairavimo praktinius mokymus bei transporto priemonių vairavimo egzaminavimo paslaugas.

Testavimas, anot projekto, turėtų vykti prieš pradedant darbus, o vėliau – periodiškai.

Šias išlaidas turėtų apmokėti darbdavys, tačiau valstybė yra pasirengusi iš dalies tai kompensuoti.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija anksčiau pranešė skirianti 30 mln. eurų smulkiojo ir vidutinio verslo atstovams testuoti dėl koronaviruso.

Verslui bus iš dalies atlyginamos išlaidos už sveikatos priežiūros įstaigose darbuotojams atliktus greituosius tyrimus ir testus. Bus kompensuojama 12 eurų už vieną greitąjį serologinį antikūnų tyrimą ir 12 eurų už greitąjį antigeno testą.

Premjerė prašo, kad testuotųsi savanoriškai

Vyriausybė šią savaitę nuo ateinančio trečiadienio leido teikti transporto priemonių vairavimo mokymo paslaugas ir vykdyti egzaminus.

Penktadienį premjerė prašė ministrų primygtinai paraginti darbą pradedančius žmones testuotis valstybės lėšomis.

„Kadangi pareigos nustatyti logiškai kol kas neturime galimybių, turėsime pakeisti įstatymą pirmiausiai“, – sakė ji.

BNS primena, kad tiek ji, tiek premjerė Ingrida Šimonytė taip pat kėlė klausimą dėl privalomo testavimo pradedantiesiems veiklą. Premjerė sakė, kad dėl to galėtų būti sprendžiama ateityje.

Praktinį vairavimą leisti siūloma po to, kai mokytis vairuoti siekiantiems žmonės trečiadienį surengė protesto akcijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius