-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 05 /15:43

Vyriausybė planuoja aerodromus patikėti savivaldybėms, aviatoriai tam nepritaria

Vyriausybės strateginis komitetas antradienį nutarė, kad šalies aerodromus tui valdyti savivaldybės, bet Lietuvos aviacijos sporto federacijas vienijanti asociacija Lietuvos aeroklubas sako, jog pasirinktas blogas sprendimas, nes savivaldybės nėra suinteresuotos aviacijos sporto puoselėjimu ir neturi supratimo, kaip vystyti aerodromus.
Šventės akimirkos
Lėktuvai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Blogas spendimas priimtas. Nes reikia matyti viską komplekse. Sakykite, ką veiks regioniniai aeroklubai nieko neturėdami? Nieko. O savivaldybė turi atitinkamų specialistų ar ko, kad administruotų aerodromus, kad užtikrintų skrydžių saugą ir visą kitą? Neturi“, – žurnalistams po Vyriausybės strateginio komiteto posėdžio žurnalistams sakė Lietuvos aeroklubo direktorius Jonas Mažintas.

Anot vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio priimtas sprendimas – kompromisinis. Anot jo, aerodromų savininkais nori tapti bent 6-7 savivaldybės. Dėl tų aerodromų, kurių savivaldybės valdyti nenorės, Vyriausybė spręs sulaukusi atsakymų iš savivaldybių. Tačiau žadama, kad jie nebus panaikinti.

„Paprasčiausia yra užarti arba užstatyti namais, tikrai to leisti negalime“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

S.Skvernelis mano, jog aerodromus valdyti perėmusios savivaldybės paisys sportininkų interesų. Tuo metu Lietuvos aeroklubas įsitikinęs, kad geriau aerodromams valdyti steigti naują įstaigą, kuri taip pat rūpintųsi skrydžių saugumu, aviacijos turizmu.

„Sportininkai turi kitokį matymą. Jie norėtų, kad būtų viešoji įstaiga sukurta kažkokia, bet vėl tai yra administraciniai kaštai, išlaikymas. Dėl vystymo, dėl investuotojo paieškos – aš manau, kad mes tikrai šiandien suradome tokį kompromisą, kad būtų galima sudėjus saugiklius išsaugoti jų paskirtį, kad nenukentėtų sporto interesai, ir būtų atsižvelgta į savivaldybių interesus, ir į valstybės, aišku“, – dėstė S.Skvernelis.

Anot VRM, šalyje veikia 15 sporto ir bendrosios aviacijos reikmėms skirtų aerodromų.

Pasikeitus įstatymams aerodromai regioniniams aeroklubams negali būti perduoti valdyti panaudos teise. Kūno kultūros ir sporto departamentas, kuris aeroklubams iki šiol tokią teisę suteikdavo, pats nebevaldo aerodromų patikėjimo teise.

Pagal įsigaliojusias Strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatymo pataisas, patikėjimo teise ar panaudos sutartimi aerodromus gali valdyti tik įstatyme nurodytos 20 įmonių.

Dabar aerodromus Lietuvoje gali valdyti „Lietuvos paštas“, „Ignalinos atominė elektrinė“, „Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija“, „Lietuvos naftos produktų agentūra“, „Oro navigacija“, „Automagistralė“, „Vidaus vandens kelių direkcija“, „Lietuvos oro uostai“, „Šiaulių oro uostai“ ir kitos už regionų kelius atsakingos valstybės įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius