-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 25 /15:18

Vyriausybė pratęsė karantiną iki gruodžio vidurio, sugrįš dalis pramogų

Kadenciją baigianti Vyriausybė karantiną dėl COVID-19 pratęsė iki gruodžio 17 dienos, nuo gruodžio 10-osios leido organizuoti nedideles ekskursijas, mažomis grupėmis lankyti galerijas ir muziejus. Ministrų kabinetas taip pat patikslino kriterijus, pagal kuriuos nuo COVID-19 nukentėjęs verslas galės pretenduoti į paramą.

Minėtus sprendimus Vyriausybė priėmė trečiadienį posėdžio metu.

Komentarai po posėdžio:

VIDEO: Vyriausybė pratęsė karantiną iki gruodžio vidurio, sugrįš dalis pramogų

Anksčiau karantiną dėl COVID-19 planuota taikyti tris savaites iki lapkričio 29 dienos. Tačiau, augant mirčių nuo COVID-19 skaičiui ir sergamumui, karantino režimas pratęstas iki gruodžio 17 dienos imtinai.

Tiesa, Ministrų kabinetas ėmėsi ribojimų švelninimo: nuo gruodžio 10-osios leido lankyti muziejus ir galerijas ne didesnėmis nei dviejų asmenų grupėmis (išskyrus šeimas), kai vienam lankytojui užtikrintas 10 kvadratinių metrų plotas, laikomasi ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar grupių.

Taip pat, užtikrinant visas ekstremalios situacijos operacijų vadovo nustatytas taisykles, leista organizuoti ne didesnes nei dviejų asmenų ar vienos šeimos ekskursijas.

Iki šiol kultūros įstaigų lankymas, ekskursijos buvo draudžiamos.

Sprendimas dėl kultūros įstaigų dar gali keistis

Laikinai pareigas einantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga skeptiškai vertino siūlymus leisti veikti kultūros įstaigoms, tačiau posėdžio metu neragino jų atsisakyti. Ministras svarstė, jog, jei bus leista veikti vieniems, panorės ir kiti, o apie tai diskutuoti esą ne laikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Bet kurioje srityje atlaisvinant karantino sąlygas, prasideda grandininis efektas – tada pradeda kiti sektoriai kelti klausimus, kodėl jie, o ne mes, kodėl vieniems galima, kitiems negalima. Kol situacija sudėtinga, išvis turėtume atsisakyti visko, kas nėra gyvybiškai būtina“, – prieš Vyriausybės posėdį žurnalistams komentavo A.Veryga.

Tiesa, jis pabrėžė, jog iki gruodžio 10-osios Ministrų kabinetas rinksis dar kartą, ir, jei prireiks, nuostatas dėl kultūros įstaigų lankymo įsigaliojimo galės nukelti.

Laikinai pareigas einantis premjeras Saulius Skvernelis tikino, jog kultūros įstaigos bus tos, kurios pirmosios atsivers gyventojams, jei tik COVID-19 sergamumas šalyje mažės.

Muziejai bus pirma vieta, kur žmonės galės sugrįžti.

„Jeigu iki tos dienos mes matysime, kad situacija šalyje kardinaliai negerėja, punktas neįsigalios arba jo įsigaliojimas bus pratęstas. Bet tuo metu, jei mes matysime, kad situacija leidžia ir mes galime kažkiek grįžti į socialinį gyvenimą, muziejai bus pirma vieta, kur žmonės galės sugrįžti“, – per spaudos konferenciją po Vyriausybės posėdžio dėstė S.Skvernelis.

Vyriausybė, A.Verygos teigimu, kitą savaitę taip pat svarstys, ar riboti prekybos ir pramogų centrų veiklą.

„Kitą savaitę Vyriausybė yra nusiteikusi vertinti, ar pakanka priemonių, ar ne, ir priimti sprendimus, jeigu reikia“, – sakė jis.

Su ribojimais prekybos centrams neskuba

Premjeras teigė, kad prekybos centrai patys žada imtis prevencinių saugumo priemonių. Ir tik, jei jų nepakaks, Vyriausybė, anot jo, svarstys prekybos centrų veiklos ribojimus.

„Kalbant apie pirmąjį karantiną, prekybos centrai pasirodė kaip socialiai atsakingi. To paties atsakingumo tikimės ir toliau iš jų. Jie į mūsų ketinimus, pasvarstymus sureagavo: žada imtis papildomų saugumo priemonių, reguliuoti srautus, užtikrinti saugumo priemones.

Tai kol kas šitas klausimas nėra įtrauktas į darbotvarkę. Jeigu matysim, kad priemonės netaikomos arba vis tiek yra nepakankamos, tada grįšime kitą savaitę prie šio klausimo“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Vyriausybė, ministro pirmininko teigimu, šią savaitę stebės, ar karantino režimas šalyje duoda rezultatų. Jei ne – kasdienybė dar labiau keisis, tačiau planų įvesti komendanto valandą esą nėra.

„Nebeturime spartaus augimo, bet tikimės, kad skaičiai šią savaitę turėtų parodyti tendenciją, ar karantino priemonės davė aiškius ilgalaikius rezultatus, ar ne.

Jei ne, reikės galvoti apie papildomas priemones (nekalbant apie komendanto valandų įvedimą), kurios leistų mažinti mūsų mobilumą, išlaikyti socialinę distanciją, mažinti mūsų bendravimą, lankymąsi viešose vietose“, – dėstė S.Skvernelis.

Įvesti komendanto valandos neketina

Anot jo, sprendimas įvesti komendanto valandą ir paskelbti šalyje nepaprastąją padėtį galėtų gimti nebent naujajai valdžiai.

„Greičiausiai, tai turėtų būti Seimo sprendimas. Tai įgyvendintų nauja Vyriausybė, jeigu būtų tokie sprendimai priimti“, – tikino S.Skvernelis.

Ministrų kabinetas trečiadienį sukonkretino ir paramos nuo COVID-19 nukentėjusiam verslui skyrimo kriterijus. Apie tai daugiau – čia.

Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro (ECDC) duomenimis, Lietuvoje suminis 14 dienų sergamumo COVID-19 rodiklis siekia 804,2 100-ui tūkst. gyventojų. Tokiam gyventojų skaičiui tenka 6,5 mirčių.

Pagal šiuos rodiklius Lietuva gerokai lenkia Latviją ir Estiją bei vejasi labiausiai COVID-19 paveiktas Europos Sąjungos valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius