Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 23 /15:19

Vyriausybė nusprendė pirkti visas 7 kuriamas vakcinas, jos daugiausiai kainuos 125 mln. eurų

Vyriausybė trečiadienio pasitarime nusprendė, kad Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus visų septynių potencialių koronaviruso vakcinų pirkimuose. Premjeras Saulius Skvernelis viliasi, kad maksimalios sumos neprireiks. Skaičiuojama, kad vienam šalies gyventojui tai atsieis apie 40 eurų. „Nežinome kada ir ar tos vakcinos bus sukurtos“, – trečiadienį kalbėjo jis. Pritarta galimybei įsigyti daugiau vakcinų, nei reikia paskiepyti 70 proc. lietuvių, o perteklių Lietuva galėtų parduoti Rytų partnerystės šalims.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sprendimą pirkti vakcinas prieš pasitarimą priėmė Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisija.

Buvo pritarta potencialios vakcinos įsigijimui per Europos Komisijos (EK) bendrųjų pirkimų mechanizmą, diversifikuojant įsigijimus iš skirtingų gamintojų, kuriuos atrinko EK ir su kuriais buvo sudarytos išankstinės vakcinų pirkimo-pardavimo sutartys.

VIDEO: S.Skvernelis komentuoja vakcinų nuo koronaviruso pirkimą: joms gali prireikti iki 125 mln. eurų

Nuspręsta rinktis maksimaliai atsargų variantą, kuomet Vyriausybė pasisakys dėl kiekvienos sutarties, pagal kurią potencialios vakcinos perkamos.

Pasitarime sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, jog dar liepos 29 dieną Vyriausybė nusprendė pagal medikų rekomendacijas sudarant sutartį su Europos Komisija įsigyti vakcinos, kurios pakaktų 70 proc. šalies gyventojų.

Leido įsigyti daugiau

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad šį kiekį galima būtų viršyti.

„Kiekis būtų viršytas, jei būtų pagaminta ne viena vakcina – būtų įrodyta, kad ne viena vakcina efektyvi“, – posėdyje paaiškino ministras.

A.Veryga anksčiau yra sakęs, jog Europos Komisija pasirašiusi sutartį su Jungtinės Karalystės ir Švedijos farmacijos bendrove „AstraZeneca“.

Premjeras ir sveikatos apsaugos ministras šią savaitę pareiškė, kad jeigu būtų įrodyta, jog visos vakcinos saugios ir veiksmingos, maksimaliai Lietuvai jų įsigijimui gali prireikti daugiau nei 100 mln. eurų, tačiau kaina gali ir mažėti.

Trečiadienį S.Skvernelis sakė, kad maksimali tam reikalinga suma – 125 mln. eurų.

„Maksimali suma, ji yra teorinė, jei visi septyni gamintojai sėkmingai pagamintų vakcinas, tas laikotarpis yra nuo šių metų gruodžio mėnesio iki kitų metų trečio ketvirčio pabaigos, ir mums reikėtų visas įsigyti, tai būtų apie 125 mln. eurų“, – trečiadienio spaudos konferencijoje kalbėjo premjeras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Netinkamai dėvima apsauginė veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Netinkamai dėvima apsauginė veido kaukė

Kaina, anot jo, priklauso nuo to, kuriai įmonei pavyks sukurti vakciną. Gamintojų kainos, pasak jo, gana smarkiai skiriasi, jos siekia nuo 2,9 euro iki daugiau kaip 18 eurų už vienetą.

„Valstybės negali derėtis dėl kainų, yra EK ir gamintojo patvirtintos kainos“, – pasakojo premjeras.

Ar vakcina bus kompensuojama visiems?

Ji, anot S.Skvernelio, visoms gyventojų grupėms būtų nemokama.

Apie šimtamilijoninės sumos įvardijimą ir po to sekusius oponuojančių politikų vertinimus paklaustas S.Skvernelis sakė, jog jam gaila, kad net svarbiais klausimais politikai šneka iki galo neišsiaiškinę.

Tai yra žema ir nekorektiška.

„Diletantiškas požiūris mane baugina. Man baisu, jei žmonės turėtų valstybės vairą. Reikia įsigilinti į temą, o ne vadovautis gandais, su rinkimais sieti. Tai yra žema ir nekorektiška“, – sakė jis, paprašytas pakomentuoti vertinimus, jog vakcinos esą priešrinkiminis dalykas.

S.Skvernelio teigimu, Lietuva įsigydama vakcinas diversifikuoja savo rizikas.

Šiandien nėra aiškumo, kas iš gamintojų pagamins, kuri iš pagamintų bus efektyviausia.

„Šiandien nėra aiškumo, kas iš gamintojų pagamins, kuri iš pagamintų bus efektyviausia. Dėl to toks sprendimas būtų priimtas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Savanoriškai pasiskiepys, anot premjero, turėtų pasiskiepyti apie 70 proc. populiacijos.

„Mes neturime pasirinkimo pagal EK sąlygas, negalime variuoti tarp kiekių, kurie tenka Lietuvai pagal gyventojų skaičių“, – apie kiekių kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius