-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 04

Vyriausybė pritarė elektros energetikos įmonių pertvarkymo planui

Antradienį Vyriausybė pritarė Elektros energetikos įstatymo pakeitimo koncepcijai, kuria įgyvendinamas ES trečiasis energetikos paketas, teigiama Energetikos ministerijos pranešime spaudai. Vyriausybė taip pat pritarė Lietuvos energetikos įmonių pertvarkos planui.
Elektra
Elektra / R.Vilimo/BFL nuotr.

Pagal jį bus suformuoti keturi elektros energetikos įmonių blokai: perdavimo, gamybos, skirstymo ir priežiūros. Visuose blokuose valstybė išsaugos kontrolę.

Visiškai pertvarkius elektros energetikos sektorių bus padidintas bendrovių veiklos efektyvumas, teigiama, kad pavyks sutaupyti iki 60 mln. Lt per metus.

„Pertvarkydami šalies elektros energijos įmones siekiame, kad būtų įgyvendinti strateginiai naujos atominės elektrinės bei elektros jungčių projektai, užtikrinsiantys Lietuvos Respublikos energetinį saugumą, taip pat siekiama, kad būtų plečiama laisvoji elektros rinka, padidintas įmonių efektyvumas, o visas elektros ūkis atitiktų trečiąjį ES energetikos paketą. Konsoliduodami elektros energetikos kontrolę valstybės rankose, siekiame derinti strateginių tikslų įgyvendinimą bei socialiai orientuotą energetinę politiką“, – sako energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Nuo akcinės bendrovės „Lietuvos energija“ nuspręsta atskirti elektros perdavimo tinklus, perdavimo sistemos operatorių „Litgrid“ ir rinkos operatorių BALTPOOL, o į Lietuvos valstybės kontroliuojamos akcinės bendrovės „Lietuvos energija“ kapitalą įnešti akcinės bendrovės „Lietuvos elektrinė“ akcijas, valdomas valstybės.  

Perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ su elektros perdavimo tinklais ir jų kontroliuojamu rinkos operatoriumi BALTPOOL Lietuvos valstybės bus kontroliuojami tiesiogiai, remiantis ES III energetikos paketo nuostatomis dėl nuosavybės atskyrimo. Įmonė „Litgrid“ bus atsakinga už jungčių į Švediją ir Lenkiją projektų bei Lietuvos elektros rinkos integravimo į Baltijos bei į regioninę Šiaurės šalių elektros rinką įgyvendinimo tęsimą.

Bendrovė Visagino atominė elektrinė yra atsakinga už naujos atominės elektrinės projekto parengimą ir bus ta valstybės kontroliuojama įmonė, kuri atsakys už Lietuvos Respublikos dalies investiciją į naują atominę elektrinę. Jos statybas įgyvendins projekto įgyvendinimo įmonė, kurią numatoma steigti dalyvaujant strateginiam investuotojui ir strateginiams partneriams. Visagino atominė elektrinė, kurią 100 proc. kontroliuoja Lietuvos valstybė, bus AB „Lietuvos energija“ ir skirstimųjų tinklų įmonių akcininkė.

Taip pat į naują įmonę reorganizavimo būdu bus sujungtos AB VST ir AB Rytų skirstomieji tinklai, išsaugant jose Lietuvos valstybės kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius