Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 31

Vyriausybė pritarė neprivalomam pakuočių ženklinimui

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui atsisakyti prievolės ženklinti pakuotes, nurodant jų gamyboje naudotų medžiagų prigimtį.
Plastiko pakuočių perdirbimo ženklinimas
Plastiko pakuočių perdirbimo ženklinimas / 123RF.com nuotr.

Aplinkos ministerijos parengtose Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisose numatytas savanoriškas ženklinimas.

Ministerijos teigimu, šiuo metu kitose ES valstybėse ženklinimas nurodant pakuotei pagaminti naudotų medžiagų rūšis yra savanoriškas, todėl ministerija nuolat gauna skundų ir paklausimų iš gamintojų bei importuotojų, juos vienijančių Lietuvos ir užsienio asociacijų dėl šalyje taikomos tvarkos neatitikimo europinėms direktyvoms ir dėl kylančių problemų užtikrinant vienodas rinkos sąlygas.

Pažymima, kad ES Taryba iki šiol nėra priėmusi sprendimo dėl privalomo pakuočių ženklinimo, Europos Komisijos sprendimais taip pat įtvirtintas ir kol kas nepakeistas neprivalomas pakuočių identifikavimo sistemos taikymo pobūdį, o ES Teisingumo Teismas taip pat yra nusprendęs, kad šiame etape ES šalys turi teisę numatyti, kad pakuočių medžiagų identifikavimo sistema būtų taikoma savanoriškai.

Privalomi ženklinimo reikalavimai šiuo metu nenustatyti ir naujajame žiedinės ekonomikos teisiniame reguliavime, teigia ministerija.

Pataisomis taip pat siūloma numatyti, kad gamintojai ir importuotojai bei jiems atstovaujančios organizacijos, patys ar kolektyviai organizuojantys pakuočių, įskaitant tas, kurios yra taikomas užstatas, atliekų tvarkymą, gali papildomai savo gaminių pakuotes žymėti pačių pasirinktais ženklais, nusakančiais dalyvavimą atitinkamoje organizacijoje ar pakuočių atliekų tvarkymo sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius