-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 05

Vyriausybė siūlo atsisakyti valstybinio audito kompensacijos už žydų turtą fondui

Vyriausybė siūlo atsisakyti valstybinio audito kompensacija už žydų turtą disponuojančiam fondui.
Izraelio vėliava
Izraelio vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabar galiojančiame įstatyme yra nuostata, kad Vyriausybė fonde skiria valstybinį auditą, tačiau Vyriausybė teigia negalinti paskirti Valstybės kontrolės atlikti auditą viešojoje įstaigoje, nes tai pažeistų konstitucinį valdžių padalijimo principą.

Priėmus siūlomas pataisas, auditą atliktų nepriklausoma audito įmonė. Pataisas dar svarstys Seimas.

Svarstant klausimą Vyriausybės posėdyje šią savaitę kilo diskusijų, nes Teisingumo ministerija iš pradžių siūlė palikti nuostatą dėl valstybinio audito. Tačiau Ministrų kabinetas galiausiai nusprendė atsižvelgti į Valstybės kontrolės rekomendacijas, įstatyme palikta tik nuostata, kad fonde bus atliekamas auditas.

Jei audito išvadoje bus konstatuota, kad fondas disponuoja jam perduotomis kompensacijos lėšomis ar naudoja jam perduotą nekilnojamąjį turtą ne pagal šio įstatymo reikalavimus, Vyriausybė turi teisę laikinai sustabdyti kompensacijų mokėjimą ir disponavimą jomis ir spęsti dėl kito fondo paskyrimo, BNS nurodė Vyriausybės kanceliarija.

Pagal užpernai priimtą Lietuvos Respublikos geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą įstatymą, žydams per ateinantį dešimtmetį bus išmokėta 128 mln. litų kompensacija už totalitarinių režimų nusavintą turtą.

Pernai Vyriausybė patvirtino fondą, kuris skirstys lėšas, ir pervedė pirmuosius 3 milijonus litų, kurie turėtų būti skiriami holokaustą ir sovietų terorą išgyvenusiems žydams. Paraiškų fondas laukia iki šių metų vidurio ir žada išmokėti pinigus antroje metų pusėje.

Per nacistinės Vokietijos okupaciją 1941-1944 metais išžudyta apie 90 proc. iš maždaug 208 tūkst. Lietuvos žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius