-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 07 21

Vyriausybė siūlo paprastesnę peticijų teikimo tvarką

Vyriausybė trečiadienį pritarė siūlymui įtvirtinti lankstesnį peticijų teikimo ir nagrinėjimo mechanizmą.
Akcijos organizatoriai prezidentūros kanceliarijoje įteikė 14,5 tūkst. parašų.
Peticija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak pataisas rengusios Teisingumo ministerijos, pakeitimai, jei jiems pritars Seimas, leis piliečiams paprasčiau teikti siūlymus dėl teisinio reguliavimo keitimo, užtikrins skaidresnę teisėkūrą bei sutaupys biudžeto lėšų.

Vyriausybė pritarė projektui, kuriame įtvirtinama, kad peticija ateityje turės būti laikomas bet koks siūlymas keisti, priimti ar panaikinti teisės aktą, jei keliamas klausimas yra svarbus visuomenei ar jos daliai. Tokia tvarka panaikins šiuo metu peticijai keliamus esą pernelyg formalius ir ne visuomet pagrįstus reikalavimus.

Kartu padaugės asmenų, kurie gali teikti peticijas. Tai daryti galės ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys, įskaitant įvairias visuomenines organizacijas.Kartu padaugės asmenų, kurie gali teikti peticijas. Tai daryti galės ne tik fiziniai, bet ir juridiniai asmenys, įskaitant įvairias visuomenines organizacijas. Joms iki šiol teikti peticijas galimybės nėra numatyta. Taip pat įtvirtinama, kad bus nagrinėjamos ir anonimiškai pateiktos peticijos, jei keliamas klausimas bus pripažįstamas svarbiu visuomenei ar jos daliai ir reikalaujantis sprendimo.

Pagal projektą, peticijos galės būti teikiamos ne tik Seimui, Vyriausybei, savivaldybės tarybai ar administracijos direktoriui, kaip yra dabar, tačiau bet kuriai valstybės ar savivaldybės institucijai ar įstaigai, įgaliotai priimti norminius teisės aktus. Joms peticijos bus perduotos tiesiogiai, nebenagrinėjant jų prieš tai Seimo, Vyriausybės ar savivaldybių peticijų komisijose, kaip yra šiuo metu. Tai, pasak TM, leis sutrumpinti peticijų nagrinėjimo terminus (nuo 90 iki 60 kalendorinių dienų), atsisakyti perteklinių žmogiškųjų išteklių bei sutaupyti valstybės lėšų.

Seimui teikiamame projekte numatoma, kad bus priimamos ne tik rašytinės ar saugiu elektroniniu parašu pasirašytos peticijos, bet ir kitais asmenims patogiais būdais pateiktos peticijos – pavyzdžiui, atsiųstos elektroniniu paštu. Visa informacija apie pateiktas peticijas ir jų nagrinėjimo rezultatus bus skelbiama viešai, kiekvienos institucijos interneto svetainėje, kad su ja galėtų susipažinti bet kuris asmuo.

Priimti pakeitimai taip pat išspręstų šiuo metu esamo teisinio reguliavimo neatitikimą Konstitucijai. Konstitucinis Teismas dar 2006 metais įvertino Peticijų įstatymo konstitucingumą ir dalį jo nuostatų pripažino prieštaraujančiomis konstituciniam teisinės valstybės principui.

„Nauja tvarka leis atsisakyti perdėm biurokratinių procedūrų, o kartu paskatins asmenis aktyviau naudotis peticijos teise. Būdamas ministru patyriau, kad piliečiai turi daugybę idėjų, kaip patobulinti teisės aktus, tačiau ne visada žino, kaip jas išsakyti, todėl įsisenėjusios problemos lieka neįvardytos. Kita vertus, valstybės institucijose nėra sklandžiai veikiančios sistemos, kuri leistų atsakingiems vadovams įvertinti piliečių iniciatyvas“, – pranešime cituojamas teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Vyriausybė taip pat pritarė ir kartu su Peticijų įstatymo projektu pateiktiems Lobistinės veiklos įstatymo pakeitimams, pagal kuriuos visi lobisto pateikti siūlymai priimti naują teisės aktą ar pakeisti, papildyti, pripažinti netekusiu galios jau galiojantį būtų nagrinėjami Peticijų įstatymo nustatyta tvarka. Tai esą leistų užtikrinti didesnį lobistinės veiklos viešumą ir skaidrumą.

Minėtų įstatymų pakeitimai artimiausiu metu bus perduoti svarstyti Seimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius