Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 29

Vyriausybė svarsto skolintis, kad pasiektų NATO 2 proc. gynybos finansavimo rodiklį

Lietuvai gali tekti šiais metais keliolika milijonų eurų padidinti krašto apsaugos finansavimą, kad būtų pasiektas NATO standartas gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto. Tam ketinama panaudoti Finansų ministerijos pasiskolintas lėšas, taip išvengiant sudėtingesnės biudžeto peržiūros procedūros.
Karių persikėlimo per Nemuną pratybos
Kariuomenė / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Finansų ministerija parengė ir skubos tvarka teikia įstatymo pataisą, kuria jai suteikiama teisė skolintas lėšas naudoti su naryste NATO susijusiems įsipareigojimams finansuoti.

2018 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo pataisa bus svarstoma Vyriausybės pasitarime trečiadienį.

Pernai planuojant 2018 metų biudžetą buvo teigiama, kad Lietuvos gynybos finansavimas šiemet pasieks 2,006 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau dėl spartesnio nei prognozuota šalies ekonomikos augimo, šis rodiklis gali būti kiek mažesnis.

Liepos pradžioje paskelbtose NATO projekcijose teigiama, kad Lietuvos gynybos biudžetas šiemet turėtų sudaryti 1,96 proc. BVP, tačiau Lietuvos vyriausybė pažadėjo NATO, kad 2 proc. rodiklis bus pasiektas.

Lietuvos ekonomikos augimo prognozes Finansų ministerija ir Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) atnaujins šių metų rudenį. Atsižvelgiant į jas bus sprendžiama dėl skolintų lėšų naudojimo gynybos finansavimo įsipareigojimams užtikrinti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

2 proc. BVP yra NATO dokumentuose užfiksuotas standartas, ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas griežtai kritikuoja šalis, kurios jo nepasiekia.

BNS skaičiavimais, jei ekonomikos augimo prognozės rudenį nebūtų keičiamos, papildomai krašto apsaugai reikėtų atseikėti apie 18 mln. eurų.

Lietuva pagal gynybos išlaidas, lyginant su ekonomikos dydžiu, užima šeštą vietą NATO.

Pagal dabartinį projektą, šiemet krašto apsaugai Lietuva numato skirti 873 mln. eurų. Absoliučiais skaičiais mažesnį biudžetą turi aštuonios Europos šalys – Juodkalnija, Albanija, Liuksemburgas, Slovėnija, Estija, Kroatija, Latvija ir Bulgarija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius