-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 21 /15:19

Sprendimas dėl Joninių atidėtas, maisto ir gėrimų jose greičiausiai nebus

Vyriausybei pirmadienį nepavyko sutarti, kaip pakeisti karantino režimą per Jonines vyksiantiems reginiams. Pirmadienį diskutuota apie pakeitimus, kurie leistų birželio 23-24 dienomis vykstančius renginius stebėti ne tik iš sėdimų vietų, leisti juose prekiauti maistu ir gėrimais bei dalyvauti ne su elektroniniu būdu pirktais bilietais. Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė suabejojo, ar tai yra saugu Lietuvoje turint delta atmainą.
Joninių Klaipėdoje akimirkos
Joninių Klaipėdoje akimirkos / Etnokultūros centro nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pasiūlė, kad birželio 23–24 dienomis, tai yra per Jonines, vykstantiems renginiams galiotų tokie atlaisvinimai:

  • panaikintas reikalavimas atvirose erdvėse vykstančius renginius stebėti tik iš sėdimų vietų.
  • panaikintas draudimas prekiauti maistu ir teikti kitas paslaugas renginių vietose.
  • į šiuos renginius nereikėtų pirkti bilietų elektroniniu būdu.

Pirmadienio ministrų kabineto pasitarime dėl šių siūlymų kilo audringos diskusijos.

Nors tikėtasi dėl šių renginių nuspręsti pirmadienį, po posėdžio premjerė pranešė, kad sprendimą teko atidėti.

Kol kas sprendimo nėra, sprendimas bus priimtas rytoj ryte

„Kol kas sprendimo nėra, sprendimas bus priimtas rytoj ryte, kadangi reikėtų suredaguoti nutarimą ir jį paskelbti, kad visiems būtų aišku, kas priimama.

Bet pagrindinės problemos, kurios yra iškilusios renginių organizatoriams, yra elektroninė registracija į renginį ir sėdėjimas sėdėjimo būdu. Tai manau, kad šias išlygas toms dviem dienoms galėsime padaryti rytoj“, – sakė ji.

Tai reiškia, kad prekiauti gėrimais ir maistu šiuose renginiuose greičiausiai nebus galima.

I.Šimonytė siūlė nekurti ironiškų situacijų

Reikalavimas dėvėti kaukes tokiuose renginiuose išliktų.

Tad ministrų kabineto pasitarime vykusioje diskusijoje premjerė I.Šimonytė suabejojo, ar nesikirs reikalavimas naudoti kaukes ir leidimas prekiauti maistu.

Atsakydama į abejones sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė sakė, kad operacijų vadovo sprendimais būtų galima patikslinti, kaip galėtų vykti maitinimas Joninių renginiuose.

„Ir bus padarytos tokios pat, kokios yra maitinimo paslaugų teikimo vietose“, – patikino ji.

Kalbėdama apie siūlymą leisti prekiauti maistu, premjerė ragino nedaryti tokių atlaisvinimų, iš kurių, jos žodžiais, vėliau nebus galima išlipti.

„Turbūt yra būdų, kaip nedaryti kažkokių dalykų, kur paskui turėsite ginčytis su kitų renginių organizatoriais, ar čia jiems buvo sumanytas nutarimas, ar ne jiems, vien todėl, kad tai vyksta tomis pačiomis dienomis“, – pastebėjo premjerė, nes nutarimo projekte nerašoma, jog atlaisvinimai galiotų būtent Joninių šventimui, ten nurodomos tik vyksiančių renginių datos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

„Mes galime po Joninių tikėtis ir delta viruso, čia žinot, kas ko nori tikėtis, tas taip ir žiūri. Manau, mes neturime matyti tik tai kas yra pozityvu ir gerai atrodo dabar, bet reikia matyti ir rizikas ir kaip mes prie tų rizikų prisidėsim šitais sprendimais. Nes bus renginiai, kuriuose bus daug žmonių. Tikėtina. Kadangi mes nesame nulinio varianto situacijoje, jau turime žmonių, kurie yra atvykę ir kažkur ir atsivežę šitą mutaciją, turime pusę žmonių, kurie neturi imuniteto, tai erdvės pasireikšti, gaila, yra pakankamai“, – diskutuodama su Kultūros ministerijos atstovu, kalbėjo I.Šimonytė.

Ji ragino sudėlioti tvarką taip, kad renginiai galėtų vykti saugiai, kita vertus, Vyriausybė nesukurtų ironiškų situacijų, kur kažkas pasivadins renginiu dviem dienoms ir dirbs palengvintomis sąlygomis.

Ministrė pirmininkė ragino nuspręsti, kokie reikalavimai nėra sunkiai išpildomi.

Suprantu, kad elektroniniu būdu registruotis į Rasų šventes ir šokti sėdint ant kėdės gal yra sudėtinga, bet dėl maitinimo aš nežinau.

„Suprantu, kad elektroniniu būdu registruotis į Rasų šventes ir šokti sėdint ant kėdės gal yra sudėtinga, bet dėl maitinimo aš nežinau“, – svarstė premjerė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pasiūlė pirmadienį apsispręsti dėl sėdimų vietų ir registracijos, o dėl kitų dalykų kalbėtis trečiadienį VESK.

A.Armonaitė nori didesnių atlaisvinimų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė posėdyje kalbėjo, kad jai anksčiau buvo teigta, jog SAM atsižvelgė į ministerijos siūlymus, tačiau posėdyje paaiškėjo, kad nutiko priešingai.

„Klausimas būtų toks: 23-24 dienomis siūloma atlaisvinti renginius tuos, kuriuos organizuoja savivaldybės ar viešieji subjektai. Privatūs renginiai yra organizuojami su apribojimais, pavyzdžiui, galimybių pasu. Pavyzdžiui, prie Baltojo tilto futbolas“, – kalbėjo ji.

Ministrė teigė, kad jeigu jau pasileidžiame plaukus, reikėtų laisvinti nuosekliai visiems ir ne tik per Jonines.

„Dabar bus skirtingai sutraktuojami šiaip renginiai“, – pabrėžė ji.

I.Šimonytė atsakė, kad praėjusią savaitę svarstant karantino pakeitimus, kultūros ministras užsiminė apie niuansus, susijusius būtent su Joninių renginiais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Apie tai, kas bus po liepos 1 dienos, siūlyčiau iš klausos neimprovizuoti. Jeigu kažkokie pakeitimai dėl Joninių turi būti priimti ir jie yra saugūs, tai Joninės yra šį ketvirtadienį, o ne po savaitės. VESK yra šį trečiadienį ir atitinkamai Vyriausybei pasiūlymus prašau pateikti“, – kalbėjo premjerė.

Ministrų kabinetui neapsisprendus, kaip pasielgti, Ž.Simonaitytė pasiūlė atsisakyti lengvinimo dėl renginio stebėjimo iš sėdimų vietų.

„Mes suvokiame, kad sėdimos vietos šiek tiek valdo tą situaciją“, – sakė ji.

Viceministrė pabrėžė, kad atsisakius reikalavimo bilietus įsigyti internetu, tai nereikš, kad žmonės nebus registruojami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius