-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 02

Vyriausybei siūloma neieškoti pamainos Lietuvos derybininkui dėl IAE uždarymo finansavimo

Darbą baigiančiai konservatorių ir liberalų koalicinei Vyriausybei siūloma nebeteikti naujos kandidatūros į Lietuvos derybininko dėl tolesnės Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui postą, sako Ministro pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis. Tokį derybininką turėjusiai Lietuvai nepavyko pasiekti, kad Briuselis padidintų paramą IAE uždarymui naujoje finansinėje perspektyvoje.
Nebeveikiantis reaktorius
Nebeveikiantis reaktorius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premjero sudaryta speciali darbo grupė deryboms dėl naujos ES finansinės paramos IAE uždarymui 2014-2020 metais baigia darbą ir pirmadienį Vyriausybei ketina pristatyti ataskaitą apie nuveiktus darbus. Anot darbo grupės vadovo D.Matulionio, Vyriausybei bus siūloma nebepratęsti darbo grupės veiklos.

„Pirmadienį mes pateiksime darbo grupės apžvalgą – kas padaryta, ką dar reikėtų artimiausiu metu padaryti. Prieš beveik metus sukurta darbo grupė buvo reikalinga tam, kad užtikrintų geresnį tarpinstitucinį koordinavimą ir mūsų pozicijos pateikimą visais įmanomais lygiais Europos Sąjungoje, pradedant nuo valstybių narių ir baigiant Tarybos sekretoriatu. Šiuo požiūriu užduotis iš esmės yra atlikta, ir lobistinis darbas visais lygiais buvo atliekamas. Ši tema yra žinoma praktiškai turbūt visose Europos Sąjungos narių sostinėse“, – BNS sakė D.Matulionis.

Anto jo, dabar procesas iš esmės baigtas – tikimasi, kad lapkričio mėnesį ES Taryboje valstybių vadovai turėtų sutarti dėl finansinės perspektyvos paketo 2014-2020 metais: „Mūsų toks siūlymas – atskira darbo grupė ir atskiras derybininkas lyg ir nebūtų jau reikalinga. Tai bus mūsų darbo grupės siūlymas Vyriausybei, ji pirmadienį nuspręs, ar reikia, ar nereikia“.

Pasak jo, darbo grupės ir derybininko sritis toliau galėtų kuruoti Užsienio reikalų ir Energetikos ministerijos.

„Šiuos klausimus galėtų padengti Užsienio reikalų ministerija, kuri dabar atsakinga dėl naujos finansinės perspektyvos, ir Energetikos ministerija, kuri tiesiogiai atsakinga už derybas dėl dabartinių projektų ir už įvairių dokumentų parengimą naujoje finansinėje perspektyvoje“, – pridūrė jis.

Dabartinis derybininkas su EK, premjero patarėjas Neilas Tankevičius nuo spalio 16 dienos pradės dirbti Lietuvos ambasadoriumi Estijoje.

Praėjusių metų lapkritį sudaryta grupė, kuriai vadovauja D.Matulionis, rengė ir derino derybų pozicijas dėl pakankamos ES finansinės paramos IAE uždarymui finansuoti. Joje dirbo ir N.Tankevičius, kuris derybininku paskirtas pernai lapkritį.

EK 2011 metų lapkritį pasiūlė IAE uždarymui iki 2017 metų skirti 210 mln. eurų vietoj Vyriausybės prašomų 770 mln. eurų. Premjeras Andrius Kubilius yra ne kartą pareiškęs, kad toks EK siūlymas yra nepriimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo sutartyje užfiksuotiems įsipareigojimams.

Europos Vadovų Tarybos susitikimas vyks lapkričio 22-23 dienomis – jame dėl daugiamečio biudžeto toliau derėsis ES valstybių ir vyriausybių vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius