Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 14 /17:18

Atnaujinti karantino apribojimai: kelių kontrolė – tik švenčių dienomis, leista prekyba eglutėmis, dirbs vaikų darželiai, autoservisai

Pirmadienį Vyriausybė patikslino kai kuriuos nuo trečiadienio įsigaliosiančius karantino apribojimus. Leista išvykti iš gyvenamos savivaldybės esant svarbiai priežasčiai, kurią įvertinti galės judėjimo ribojimų laikymąsi kontroliuosiantys pareigūnai. Premjerė Ingrida Šimonytė patikino, kad rimčiau judėjimas bus ribojamas šventiniu laikotarpiu. Vyriausybė leido lauko prekybą eglutėmis, patikslino, kad nedraudžiama taksi, pavėžėjimo veikla, dirbti galės notarai, advokatai, autoservisai.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė sekmadienį nutarimo projekto nepasirašiusi, o pirmadienį dokumentas buvo šiek tiek paredaguotas.

„Akivaizdu, kad sukėlėme didelę laviną klausimų“, – kodėl nutarimo projektas tikslinamas, aiškino premjerė.

Pirmadienį nuspręsta visgi leisti veikti vaikų darželiams.

I.Šimonytės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė patikslino, kad viešosiose vietose žmonės ir toliau galės būriuotis po du, būriuotis gali ir daugiau vieno namų ūkio narių.

„Gali du kartu negyvenantys lauke, pavyzdžiui, eiti pasivaikščioti. Žinoma su kaukėmis ir laikydamiesi atstumo“, – BNS sakė R.Jakilaitienė.

Tačiau ji pridūrė, kad į namus svečių kviestis nebus galima – tai numato įvestas daugiau nei vienos šeimos artimų kontaktų draudimas.

Didesnė kontrolė – savaitgaliais ir per šventes

Išvykti iš vienos savivaldybės į kitą bus leidžiama ir tais atvejais, kai vykstama į ar iš oro uosto, gauti ne tik skubiųjų medicinos, bet ir planinių medicinos paslaugų.

„Jei žmonės turi kažkokį paskyrimą kitoje savivaldybėje, tai tas irgi užfiksuota“, – teigė premjerė.

Taip pat leidžiama išvykti dėl kitų būtinų priežasčių – konkrečias priežastis leidžiama įvertinti judėjimą riboti padėsiantiems pareigūnams.

„Jei būtų tokia situacija, kad žmogus būtų sustabdytas, vertinti, ar tai tikrai yra kažkokia nepaprastoji padėtis, kažkokia ypatinga aplinkybė, dėl kurios reikėtų išvykti į kitą savivaldybę (...) Kadangi negalime atmesti, kad yra situacijų, apie kurias nesame pagalvoję, dabar galbūt visų situacijų ir nesugalvosi“, – kodėl paliekama daugiau galimybių išvykti iš savivaldybės, aiškino premjerė.

VIDEO: Vyriausybės posėdis 2020-12-14

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė matanti iššūkius policijai, nes bus sudėtinga pareigūnams nustatyti, ar žmogaus nurodoma priežastis išvykti yra svarbi, ar nelabai.

„Na, bet mes tikrai pasistengsime ir užtikrinsime, kad tos tvarkos būtų laikomasi“, – pridūrė ji.

A.Bilotaitė sakė pirmadienį kalbėjusi su generaliniu komisaru ir sutarė, kad intensyviau judėjimas tarp savivaldybių bus kontroliuojamas savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Tikrai nebus taip, kad bus užtvertas judėjimas nuo pirmos nakties ir kažkas visus pravažiuojančius kelyje tikrins.

Anot I.Šimonytės, paprastomis dienomis keliai užtveriami nebus – padidinta kontrolė žadama tik švenčių dienomis: „Tikrai nebus taip, kad bus užtvertas judėjimas nuo pirmos nakties ir kažkas visus pravažiuojančius kelyje tikrins. Tikrai didesnė kontrolė fizinė bus švenčių ir savaitgalių dienomis. O paprastomis dienomis, kai yra darbo savaitė, bus naudojamos tos priemonės, kurias policija moka – viešas ir ne viešas.“

Raudonomis juostomis šampūnų skyrių parduotuvėse neatitvers

Dalis prekybininkų pasipiktino, kad prekybos centrai, kuriuose prekiaujama maistu, dirbs, bet juose galima įsigyti ir kitokių prekių. Verslininkai, turintys užverti duris, jaučiasi diskriminuojami.

„Sunku pasiūlyti sprendimą, kai prieš pusę metų niekas jo nerado“, – posėdyje apie tai kalbėjo I.Šimonytė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė prisipažino neturinti gero sprendimo šiam klausimui išspręsti.

„Daugelis mes nesame laimingi priimdami tuos sprendimus, bet imtis papildomų represinių priemonių ir raudonomis juostomis apsukti šampūnus prekybos centruose būtų ne ten nukreipta energija“, – vertino ji.

Ministrė sakė, kad ministerijoje dabar „verčiamasi kūliais“, kad būtų priimti sprendimai dėl pagalbos verslui. Anot jos, pirmiausia pagalba bus nukreipta smulkiajam verslui.

I.Šimonytė patikino, kad jei jau leidžiama lauke prekiauti maistu, tai nebus draudžiama prekiauti ir eglutėmis.

Paaiškino, kurioms kontaktinėms paslaugoms taikomas draudimas

Ministrų kabinetas patikslino ir draudimus kontaktinėms paslaugoms.

Į nutarimo projektą įrašyta, kad draudžiamos grožio paslaugos.

Bus draudžiamos kontaktinės paslaugos, kurioms suteikti reikia ilgiau nei 15 minučių.

Kontaktinių paslaugų draudimas netaikomas: medicininės reabilitacijos paslaugoms, psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugoms, advokatų, finansinėms paslaugoms.

O kaip su taksi bei pavėžėjimo paslaugomis?

Anot premjerės, jos nebus draudžiamos.

Anot premjerės, nebus draudžiama dirbti autoremonto dirbtuvėms, jei ten bus vengiama tiesioginio kontakto su klientais.

Viešbučiuose ar kitose apgyvendinimo vietose galės apsigyventi ne tik žmonės, kuriems reikalinga saviizoliacija bet ir žmonės, kurie į kitą savivaldybę keliauja darbo reikalais.

Sekmadienį posėdžiavęs ministrų kabinetas karantiną pratęsė iki sausio 31 dienos ir jį sugriežtino.

Nuo gruodžio 16 dienos iki sausio 4 dienos iš savo gyvenamos savivaldybės žmogus galės išvykti tik dėl artimųjų giminaičių mirties, dirbti, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje arba dėl būtinosios medicinos pagalbos. Ribojimas netaikomas žmonėms, kurie vyksta į kitą savivaldybę, kurioje turi jiems priklausančio nekilnojamojo turto.

Nuo gruodžio 16 dienos:

Draudžiami daugiau nei vieno namų ūkio artimi kontaktai.

Draudžiama judėti savivaldybės teritorijoje dėl nebūtinų priežasčių. Iš namų galima išeiti į darbą, prekybos vietą, laidotuves, gauti sveikatos priežiūros paslaugų, prižiūrėti sergančių, ar į nekilnojamojo turto objektą, valdomą nuosavybės teise.

Nedraudžiama eiti pasivaikščioti, bet tik kartu su to paties šeimos ūkio nariais.

Iš parduotuvių galės dirbti tik maisto, vaistinės, veterinarijos, optikos ir ortopedijos prekių.

Turguose ir kitose viešose prekybos vietose veiks tik maisto prekių skyriai.

Internetinė prekyba, kai prekės pristatomos arba atsiimamos atsiėmimo punktuose, nedraudžiama.

Draudžiamos kontaktinio pobūdžio paslaugos.

Tai reiškia, kad grožio salonai, kirpyklos ir panašios vietos užvers duris.

Išimtis taikoma psichologinės pagalbos paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu, taip pat lieka galioti kitos išimtys, kuomet sveikatos paslaugos gali būti teikiamos kontaktiniu būdu.

Apgyvendinimo paslaugas galima teikti nuomos, subnuomos ar panaudos pagrindais tik asmenų izoliacijai. Tad iki šiol galiojusi galimybė apsigyventi dviese (nebent tai – šeimos nariai, tada galima ir daugiau) viešbutyje nebeliks.

Ugdymas vyks tik nuotoliniu būdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius