Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 27 /13:27

Socialdemokratai „valstiečiams“ siūlo pavasario sesijoje baigti derinti Darbo kodeksą, indeksuoti valdininkų algas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pagaliau išgirdo socialdemokratų prašymus ir pirmadienį sušaukė koalicijos konsultacinės tarybos posėdį. Po posėdžio socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius tikino, kad koalicija dirba sklandžiai.
Algirdas Butkevičius, Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skevernelis
Algirdas Butkevičius, Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skevernelis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pastaruoju metu socialdemokratai piktinosi, kad koalicijos sutartyje numatyta konsultacinė taryba nesusirenka ir ėmė po vieną į frakcijos posėdžius kviesti „valstiečių“ ministrus. Pirmasis praėjusią savaitę į koalicijos partnerių klausimus atsakinėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Socialdemokratai viešai abejojo ir aplinkos ministro Kęstučio Navicko planuojama urėdijų reforma.

Aš pasiūliau, kad gal vis dėlto valstybės tarnautojų, biudžetiniame sektoriuje dirbančių darbuotojų atlyginimai galėtų priklausyti nuo ekonominės situacijos mūsų valstybėje, – sakė A.Butkevičius.

Taip pat kandidatai į socialdemokratų partijos pirmininko postą Zigmantas Balčytis, Andrius Palionis ir Gintautas Paluckas prabilo, kad koalicijos sutartį su „valstiečiais“ reiktų peržiūrėti.

Tačiau pirmadienį A.Butkevičius tikino, kad pirmasis šiemet darbinis koalicijos tarybos posėdis vyko „labai draugiškoje aplinkoje“.

„Niekas klausimo nekėlė dėl to, ar likti koalicijoje, ar nelikti. Aš manau, kad esame nusiteikę toliau dirbti. Aptarėme, kaip organizuosime pirmus posėdžius Seime“, – teigė jis.

Pasak jo, nuo šiol koalicijos taryba rinktis planuoja kiekvieną ketvirtadienį.

Svarbiausias – Darbo kodeksas

Pasak A.Butkevičiaus, socialdemokratams svarbiausia, kad pavasario sesijoje būtų priimtos Darbo kodekso pataisos, valstybės tarnautojų darbo sąlygas nustatantys įstatymų projektai.

„Kovo 10 dieną jau turėtų būti tam tikras aiškumas, ar Trišalė taryba susitarė, ar toliau dar tęs darbą ir bus patobulintas variantas atiduotas“, – sakė jis.

Darbo kodekso įsigaliojimas kol kas yra atidėtas iki liepos 1 dienos, nors socialdemokratai tam priešinosi.

Siūlo indeksuoti valdininkų algas

A.Butkevičius tikino, kad labai svarbus ir valstybės tarnautojų darbo sąlygas numatantys teisės aktai, kad biurokratai žinotų, kaip keisis jų darbo užmokestis, bazinis jo dydis.

„Galutinio sprendimo nesame priėmę. Aš pasiūliau, kad gal vis dėlto valstybės tarnautojų, biudžetiniame sektoriuje dirbančių darbuotojų atlyginimai galėtų priklausyti nuo ekonominės situacijos mūsų valstybėje“, – teigė A.Butkevičius, kaip pavyzdį nurodydamas nuo sausio pradėtą taikyti pensijų indeksavimą.

Socialdemokratų pirmininkas patvirtino, kad jo partija nekeis pozicijos dėl urėdijų reformos ir palaikys švelnesnį pertvarkos variantą, nes esą kitaip bus panaikinta per daug darbo vietų regionuose.

Tačiau A.Butkevičius tikina, kad tai nėra esminis valdančiųjų darbas, todėl jis esą nieko prieš, jei reforma bus pradėta pasirėmus konservatorių balsais.

Praėjusią savaitę premjeras Saulius Skvernelis buvo susitikęs su Tėvynės sąjungos pirmininku Gabrieliumi Landsbergiu. Konservatorius vadovas viešai skelbia, kad jo partijos atstovai Seime aplinkos ministro planą palaikys.

Numatė koalicijos sutartyje

Konsultacinės tarybos sukūrimas buvo numatytas pernai lapkritį pasirašytoje koalicijos sutartyje.

Joje rašoma, kad į ją pateks po keturis valstiečių-žaliųjų ir socialdemokratų atstovus.

Be to, sutartyje trumpai konstatuojama, kad partijos suderino programines nuostatas, kurių pagrindu bus formuojama Vyriausybės programa.

Koalicijos sutartyje dar numatoma, kad partneriai dėl vertybinių klausimų apsispręs savarankiškai. Tokiais atvejais jie Seime galės ieškoti kitų sąjungininkų ir tai nebus koalicijos sutarties pažeidimas.

„Vieno iš koalicijos partnerio galimi susitarimai su trečiąja šalimi neįpareigoja kito partnerio ir neturi pažeisti šios sutarties“, – numatyta pasirašytame dokumente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius