-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 05 /17:56

Koalicija sprendimo neranda: Andrius Kubilius spręs, ar teikti Raimundo Palaičio atstatydinimą prezidentei

Pirmadienio popietę pusantros valandos posėdžiavusi valdančiosios koalicijos politinė taryba nerado išeities iš susiklosčiusios situacijos, kai konservatoriai reikalauja vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, kad šis grąžintų į darbą atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimų tarybos vadovus, o jis tai daryti griežtai atsisako.
Vyriausybės pastatas Vilniuje
Vyriausybės pastatas Vilniuje / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Pokalbyje neradus bendro sutarimo, ką reikėtų daryti toliau, koalicija siūlo premjerui Andriui Kubiliui apsispręsti, ar R.Palaitis yra praradęs jo pasitikėjimą ir, jei taip, teikti jo atstatydinimą prezidentei Daliai Grybauskaitei.

„Situacija reikalauja sprendimo. Manome, kad konstitucinę teisę premjerui tokia yra suteikta ir premjeras, turėdamas argumentų dėl ko galbūt vidaus reikalų ministras yra praradęs politinį pasitikėjimą, jis turi teisę teikti jo kandidatūros atleidimą prezidentei. Apsisprendimas yra premjero rankose, premjero pusėje“, – po susitikimo sakė Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis.

R.Palaitis – prezidentės valioje

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) atstovai  neatskleidžia, ką darys, jei premjeras nutars R.Palaičio atstatydinimą teikti.

„Koalicijoje yra status quo šiandienai. Tai vienas dalykas. Antras dalykas: yra koalicinė sutartis, kurią pasirašėme. (...) LiCS laiko status quo ir mes pasitikime savo ministru Raimundu Palaičiu“, – sakė LiCS pirmininko pavaduotojas, parlamentaras Vytautas Bogušis.

Anot jo, liberalcentristai neketina griauti koalicijos ir nori tik „dialogo ir stabilumo“ prieš svarbią Seimo pavasario sesiją.

„Mes darome visus žingsnius, kad Lietuvoje būtų stabilumas, nes prasideda pavasario sesija, kur daug įdomesni ir svarbesni klausimai iškils, tai yra energetiniai, atominiai klausimai ir mes norime stabilumo, mes norime dialogo, mes kalbėsime ir susikalbėsime“, – žadėjo V.Bogušis.

Premjero teikimu prezidentė gali atleisti ministrą, o štai ir žiūrėsim...- kalbėjo V.Bogušis.

Pasak jo, pagal koalicijos sutartį, premjeras gal ir neturėtų žengti žingsnio link R.Palaičio atstatydinimo, tačiau liberalcentristai tam neprieštaraus.

„Premjero teikimu prezidentė gali atleisti ministrą, o štai ir žiūrėsim, štai ir žiūrėsim...“, – kad prezidentė gali ir netenkinti premjero A.Kubiliaus teikimo užsiminė V.Bogušis.

Paklaustas, ar liberalcentristai yra tikri, kad prezidentė stos jų pusėn, V.Bogušis nieko neatsakė, tik pakėlė rankas į viršų.

J.Razma: koalicija negriūva

Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma sakė, kad sprendimą, ar teikti R.Palaičio atstatydinimą prezidentei, premjeras priims ilgai nedelsdamas.

„Aš įsivaizduoju, kad jis gal nedels su apsisprendimu, bet negaliu už jį atsakyti, bet tikiuosi, kad greitai pasakys jis savo poziciją“, – sakė konservatorių frakcijos seniūnas.

Pats J.Razma pasidžiaugė, kad pirmadienio susitikime niekas nekėlė klausimo dėl koalicijos ateities ir nebuvo naudojamas šantažas, kad atleidžiant R.Palaitį liberalcentristai esą neremtų naujų energetikos projektų, kuriuos pavasario sesijoje reikės tvirtinti Seimui.

Pats A.Kubilius pirmadienio vakarą su žurnalistais kalbėtis atsisakė.

Į premjero konservatorių vadovo Andriaus Kubiliaus kabinetą vėlyvą pirmadienio popietę atvyko jo partijos bendražygiai – Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma, Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis su partijos nariais Kęstučiu Glaveckiu ir Algiu Kašėta, Liberalų ir centro sąjungai atstovauja Arūnas Valinskas ir Vytautas Bogušis. LiCS pirmininkas Algis Čaplikas susitikime nedalyvavo, nes yra išvykęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius