Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 03 /16:49

Vyriausybės atstovė reikalauja sumažinti vaikų skaičių sostinės darželiuose

Vilniaus savivaldybės sprendimas padidinti vaikų skaičių darželių grupėse prieštarauja teisės aktams ir turi būti panaikintas, pareiškė Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnyba. Savivaldybė sprendimų atšaukti nežada ir žada skųstis teismui.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Vilniaus m. savivaldybės/Sauliaus Žiūros nuotr.

Vyriausybės atstovė Vilda Vaičiūnienė paragino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorių panaikinti šių metų balandžio mėnesio įsakymą, kuris numatė, jog komplektuojant ateinančių mokslo metų 1,5–3 metų amžiaus vaikų grupes darželiuose priimti ne mažiau kaip 18 vaikų, o 3–7 metų vaikų grupėse – ne mažiau nei 23 vaikus.

„Įsakymas priimtas viršijant kompetencijos ribas ir pažeidžia įstatymų nuostatas“, – sakoma tarnybos pranešime.

Įsakymas priimtas viršijant kompetencijos ribas ir pažeidžia įstatymų nuostatas.

Pažymima, kad įsakymas prieštarauja ir Lietuvos higienos normai, nustatančiai sveikatos saugos reikalavimus darželiuose. Joje nustatyta, kad grupėse nuo 2 iki 3 metų gali būti ne daugiau kaip 15 vaikų, nuo 3 metų iki pradinio ugdymo pradžios – ne daugiau nei 20 vaikų.

„Atsižvelgiant į tai, priimtu įsakymu yra grubiai pažeidžiamos aukštesnės galios teisės normos ir galimai – viešasis interesas – vaiko teisės į sveiką ir saugią ugdymosi aplinką, jų užtikrinimas“, – teigia tarnyba.

Kartu informuojama, jog minimi pažeidimai užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 60 iki 140 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 140 iki 600 eurų.

Už švietimą atsakingas Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas sako, kad Vyriausybės atstovės nurodymas bus skundžiamas teismui. Anot jo, savivaldybė, komplektuodama didesnes, nei leidžiama, darželinukų grupes, vadovaujasi statistiniais vaikų lankomumo duomenimis, o ne „segtuvuose atgulančiomis sutartimis“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Valdas Benkunskas

„Eisime į teismą. Gal tai ir nėra blogas variantas. Tai yra dar vienas pavyzdys, kai valstybės institucija, kuri turi padėti vykdyti viešąją funkciją žmonėms, biurokratiškai kaišioja pagalius į ratus ir nemato reikalo esmės“, – BNS sakė V.Benkunskas.

Visuomenės sveikatos centras jau anksčiau yra skyręs sostinės darželių vadovams keliasdešimt baudų dėl higienos normų pažeidimų. Anot V.Benkunsko, siekiant ateityje išvengti tokių situacijų, grupių dydžius būtent ir pavesta nustatyti Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktoriui.

Jis sako, kad naujoji Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė yra linkusi teigiamai žiūrėti į Vilniaus savivaldybės argumentus. Savivaldybė yra pateikusi kompromisinius siūlymus koreguoti higienos normas susiejant darželius lankančių vaikų skaičių su vaikus prižiūrinčių pedagogų etatų skaičiumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius