Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 08

Vyriškumas už pinigus: visa tai siūlo išsiugdyti šimtus kainuojančiose stovyklose

Susidomėjimas tik vyrams ir berniukams arba tik moterims ir mergaitėms skirtomis stovyklomis auga. Tačiau ar tikrai tokios stovyklos padeda išspręsti dalyvių problemas? Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertas Donatas Paulauskas įsitikinęs – jei stovyklose dalyviai mokomi vyriškumo ar moteriškumo stereotipų, problema tik gilėja, bet nėra sprendžiama.
Tėtis ir sūnus
Tėtis ir sūnus / Fotolia nuotr.

Knygą apie „vyrišką galią“ išleidusio Donato Kantakevičiaus organizuojamų stovyklų vyrams ir berniukams tikslas, kaip jis pats įvardija, – padėti vyrams atkurti savo vyriškumą, santykius su tėvais, šeima.

Tiesa, kokiais būdais tai daro, pašnekovas neatskleidžia, tik pabrėžia – „kas vyksta vyrų stovykloje, lieka vyrų stovykloje“.

Savaitgalio stovykla vyrams kainuoja 250 eurų, šešias dienas trunkanti berniukų stovykla – 400 eurų. Tėvo ir sūnaus savaitgalio stovyklos kaina vyrams ir berniukams skiriasi: pastariesiems, priklausomai nuo jų amžiaus, toks savaitgalis atsieis 100 arba 150 eurų, tėvams kiek daugiau – 200 eurų.

Stovyklose augina „tikrų vyrų kartą“

Pagrindiniame 9–17 metų berniukams skirtos stovyklos interneto puslapyje jos įkūrėjas, pagrįsdamas stovyklos reikalingumą, pažymi, kad „vyrų ateitis labai miglota“, o berniukai yra „kritinėje vyriškumo išlikimo stadijoje“.

123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus
123RF.com nuotr./Tėvas ir sūnus

„Berniukus augina mama, nelieka tėvo ir sūnaus ryšio, nelieka vyriško pavyzdžio. Skyrybų kiekiui augant, situacija tik blogėja. Berniukus augina mamos ir visą atsakomybę prisiima jos. Tad klausimas, kam iš viso reikalingas vyras?“ – svarsto D.Kantakevičius.

Tiek vyrų, tiek tėvo ir sūnaus savaitgalio stovyklos, kaip pažymima, skirtos vyrų asmeniniam tobulėjimui, nes taip auginama „tikrų vyrų karta“.

Kam iš viso reikalingas vyras?

„Vyrų gyvenimas keičiasi, kai jie susitvarko santykius su savo seneliu, tėvu ir sūnumi (visa vyriškąja giminės linija). Vyrai privalo patys auginti ir auklėti savo sūnus, o ne sūnaus auklėjimą perduoti/palikti moterims. Vyrai turi turėti tikslų gyvenime“, – apie stovyklą rašoma Vyrai.eu puslapyje.

Paklaustas, ar tokios stovyklos neprisideda prie vyriškumo stereotipizavimo, D.Kantakevičius 15min neatsakė, tačiau pažymėjo, kad daro gerą darbą.

„Po stovyklos gaunu daug padėkų iš vyrų, jų žmonų, nes išvengė skyrybų bei rado kitą kelią. Dėkoja vyrai, kurie vėl atrado ryšį su tėvais, nors jau daug metų nesikalbėjo ir pykosi. Dėkoja vyrai, kurie paskendo savo verslo problemose, ir mes radome sprendimą bei išeitį. Dėkoja vyrai, kurie norėjo nusižudyti, bet perkalbėjome, nes gyvenimas turi daug gražių spalvų“, – išdėstė D.Kantakevičius.

Priežastys, dėl kurių vyrai atvyksta į stovyklas, įvairios, sako stovyklų organizatorius: „Dėl vyriškumo, santykių, verslo, palaikymo, motyvacijos, naujų draugų paieškos.“

Kodėl stovykloje – tik vyrai?

„Vyrai vyriškos energijos pasikrauna būdami tik su vyrais. Vyrai tobulėja ir auga greičiau, kai dalijasi vyriška patirtimi. Šiuolaikiniai vyrai moteriškos energijos turi daug daugiau nei vyriškos, todėl sprendimus priima moterys, o ne vyrai“, – rašo D.Kantakevičius.

Dėmesį skiria mamų ir dukrų santykiams

Mamoms ir dukroms skirtoje savaitgalio stovykloje „Širšių lizdas“ kaina vienai dalyvei gali siekti ir 130 eurų, tačiau kaina atitinkamai mažėja, jei stovykloje dalyvauja daugiau nei viena tos pačios šeimos moteris.

„Jeigu, pavyzdžiui, atvažiuoja trys moterys iš vienos šeimos, taip būna, kai atvažiuoja močiutė, mama ir dukra, tai tokiu atveju kaina iš karto yra mažesnė – po 100 eurų žmogui“, – teigia stovyklos organizatorė Jurga Vidugirienė.

Pagrindinis stovyklos tikslas, pasak J.Vidugirienės, mamos ir dukros santykių atnaujinimas, pagerinimas. Svarbu, jos nuomone, laiką kartu leisti kokybiškai: „Namuose, nors esame kartu, bet kiekvienas su savo reikalais – kas telefone, kas muzikos klausosi, – o čia vyksta kokybiškas viso savaitgalio bendravimas kartu.“

123RF.com nuotr./Mama ir dukra
123RF.com nuotr./Mama ir dukra

„Whatansu“ stovykla – patirtinė, todėl joje, kaip pažymi organizatorė, reikia būti ne „kalbančiomis galvomis“, o leisti patirti.

„Mes neturime laisvo laiko, nes viskas, ką mes darome, nukreipta į tikslą, į susidraugavimą. Tai gali būti žaidimai, dailės terapija, pasivaikščiojimai, pokalbiai temomis, kuriomis namuose paprastai nelabai kalbam arba nesugalvojam, kad galima pasikalbėti, rytinės mankštos, kurias darome kartu“, – 15min pasakojo ji.

Čia vyksta kokybiškas viso savaitgalio bendravimas kartu.

Organizuoti stovyklą tik mamoms ir dukroms, pasak J.Vidugirienės, paskatino kitos „Whatansu“ stovyklos, skirtos tik vyrams, dalyviai.

„Jau daugybę metų organizuojame „Vyrų kalvę“, kur susirenka tėčiai ir sūnūs. Į vieną tokią stovyklą atvažiavo šeima, kuri šiuo metu jau yra mūsų komandos dalis, tąkart jie atvažiavo kaip dalyviai ir per instrukcinį seminarą paklausė: o moterims kada bus stovykla? Taip ir atsitiko.

Jeigu vyrams ir sūnums atsitinka tokie gražūs virsmai, tai kodėl negali to atsitikti mamoms ir dukroms. Ypač kai įvyksta kažkoks santykių atšalimas“, – pasakojo stovyklos organizatorė.

Problema kyla dėl ribotų standartų

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ekspertas D.Paulauskas teigia manantis, kad stovyklos, kuriose diegiami vyriškumo ar moteriškumo stereotipai, prisideda prie problemos, o ne ją sprendžia.

„Tos problemos dažnai kyla, nes žmonėms nepavyksta įgyvendinti to moters arba vyro etalono, nes tie etalonai labai siauri ir juos sunku pasiekti“, – 15min pasakojo jis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Donatas Paulauskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Donatas Paulauskas

Kaip pavyzdį lyčių lygybės ekspertas paminėjo vyrų situaciją Lietuvoje, kada šeimos maitintoju, tvirtu, raumeningu, nuolat karjeros laiptais kylančiu negalintis būti vyras jaučiasi nevyriškas, pažemintas, sugniuždytas, savimi nepasitiki.

„Man atrodo, kad kai kurios stovyklos ir nusitaiko į tą jausmą, kad vyras jaučiasi nevyriškas, jis tada ieško problemos sprendimo“, – samprotavo jis.

Problema, jo nuomone, kyla ne dėl vyrų, kurie nepritampa, bet dėl ribotų standartų.

Nėra formulės, kuri tiktų visiems vyrams, nes jie labai skirtingi.

„Kai kuriose tokiose stovyklose stereotipai būna garbinami, patvirtinami, sakoma, kad tu tik dar labiau pasistenk, įgauk tą jėgą, dominavimą, ir tada tau pavyks. Aš manau, kad tas vadovavimasis klišėmis yra klaidingas.

Vyrai yra individualūs, o kai mes už pinigus pateikiame jiems unikalų vyriškumo receptą ir sakome, kad jums tereikia pasistengti įgyvendinti šitą formulę ir jūs būsit laimingi, tai nėra teisinga, nėra formulės, kuri tiktų visiems vyrams, nes jie labai skirtingi“, – pabrėžė pašnekovas.

Vienareikšmiškos nuomonės apie tokių stovyklų poveikį nėra. Vis dėlto, kaip teigė D.Paulauskas, jeigu žmogus, nukentėjęs nuo stereotipų, ieško pagalbos ir patenka į aplinką, kurioje jie vėl diegiami, tikėtina, kad problemos išspręsti nepavyks.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Donatas Paulauskas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Donatas Paulauskas

„Tai gali būti trumpalaikis jausmas <...>, tas trumpalaikis poveikis gali būti pozityvus, bet nemanau, kad tai turi ilgalaikį poveikį, nes tu negali gydytis tuo, kuo susirgai“, – kalbėjo lyčių lygybės ekspertas.

Pasak D.Paulausko, tokiose stovyklose dalyviai neretai siekia išspręsti savo psichologines, vidines problemas. Jas spręsti, pašnekovo teigimu, turi kvalifikuoti specialistai, išmanantys problematiką.

„Man yra tekę skaityti skirtingus aprašymus, kartais matau, kad žmonės, kurie veda tuos seminarus, nebūtinai turi išsilavinimą, kompetenciją kalbėti apie psichologines problemas, vidines žmonių dramas“, – pastebėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius