Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 17

Vyskupas K.Kėvalas kalbėjo lyderiams: kaip trūksta tos amerikietiškos nuotaikos Lietuvoje

„Kai pradedu galvoti apie šią konferenciją, ji man asocijuojasi su degaline, kur pilamas raketinis kuras į žmonių širdis“, – taip vaizdingai Klaipėdoje Pasaulinės lyderystės konferencijos dalyvius sveikino Telšių vyskupas ordinaras Kęstutis Kėvalas.
Vyskupas Kęstutis Kėvalas
Vyskupas Kęstutis Kėvalas / Juozo Kamensko (Kauno arkivyskupijos) nuotr.

Į aštuntą kartą uostamiestyje rengiamą konferenciją bilietų neliko jau prieš porą savaičių. LCC universitete vykstantis renginys prisijungė prie kitų šiomis dienomis pasaulyje taip pat vykstančių tokių pat lyderystės konferencijų. Video transliacijų šiuo metu klausosi publika Lenkijoje, Slovakijoje, Dominikos respublikoje, Gvatemaloje, Kenijoje ir kitose šalyse, kurių apie dvi dešimtys. Kitose valstybėse konferencija vyks artimiausiu metu. Pasaulinę lyderystės konferenciją mūsų šalyje rengia kelios visuomeninės organizacijos. Konferencija rengiama Vilniuje ir Klaipėdoje.

15min.lt nuotr./Pasaulinė lyderystės konferencija Klaipėdoje sutraukė pilną salę klausytojų.
15min.lt nuotr./Pasaulinė lyderystės konferencija Klaipėdoje sutraukė pilną salę klausytojų.

Trūksta pasitikėjimo šalimi

Kasmet konferencijos dalyvius sveikinantis K.Kėvalas, buvęs Marijos radijo vadovas, dabar vyskupas, laikomas vienu didžiausių konferencijos drąsintojų. Anot organizatorių, tai žmogus eruditas, tarsi magnetas traukiantis žmones.

„Tiesiog jungtinės pajėgos atvykusios čia, į Klaipėdą“, – sveikinosi K.Kėvalas, konferenciją prilyginęs degalinei, kurioje pilamas raketinis kuras į žmonių širdis.

Anot vyskupo, ši konferencija – tai padrąsinimo ir įkvėpimo šaltinis visiems, kurie galvoja apie savo tėvynę.

„Prieš keletą metų buvau nuvykęs į Didžiąją Britaniją, kur dirba daug lietuvių. Atlikęs sutvirtinimo sakramentą kalbuosi su ten dirbančiais lietuviais, kurie, matyti, yra pavargę, daug dirbantys, gaunantys daugiau atlyginimo. Sakau, kodėl ne Lietuvoje, kas atsitiko? Sako, mūsų tėvai sako, neatvykite į Lietuvą, čia nieko gero. Įsivaizduojate nuotaiką?

Moksleiviai jau pasiruošę išvykti ne dėl ekonominio, o dėl psichologinio klimato. Ar jie bandė imtis iniciatyvos, ar bandė kurti verslą, padirbėti? Ne, bet nori išvykti. Iš kur tai žino?, – kalbėjo K.Kėvalas.

2008 metais kalbėjau su amerikiečiu gydytoju, aptarėme krizę JAV, iššūkį jų bankų sistemoje. Jis man sako: „Nepergyvenk, nenusimink, tu nepažįsti Amerikos, viskas bus gerai“. Kaip norisi tokios nuotaikos Lietuvoje.

Moksleiviai jau pasiruošę išvykti ne dėl ekonominio, o dėl psichologinio klimato. Ar jie bandė imtis iniciatyvos, ar bandė kurti verslą, padirbėti? Ne, bet nori išvykti. Iš kur tai žino?

Galime sakyti, kad turime būti atsargūs, nes per neigiamą psichologinį klimatą galime prarasti žmogiškąjį kapitalą, didžiausią valstybės vertybę ir turtą. Ką daryti? Imtis iniciatyvos“, – įkvepiančioje kalboje sakė K.Kėvalas.

Jo teigimu, pagal darbštumą Lietuva yra ES lentelių viršūnėje, o pagal verslumą – kažkur pabaigoje.

„Iš kur tos žirklės? Esame giriami, kai mūsų moksleiviai išvyksta į kitus kraštus kraštus, demonstruoja žinias, informaciją, peršoka per klasę. Tuo tarpu kūrybiškai pritaikyti žinias to gebėjimo stokojama. Kai girdėsime kalbančius, matysime, kad jie iš praktinės patirties šneka, dalindamiesi teorija“, – kalbėjo vyskupas, raginęs išsilaisvinti viduje. K.Kėvalo teigimu, gebėjimas imtis verslų yra dar vienas krikščioniškas pašaukimas, kuris skamba žinutėje „eikite ir valdykite žemę“.

Lyderių trūkumas

LCC universiteto rektorė dr. Marlene Wall sveikindama konferencijos dalyvius pabrėžė, kad stebint pasaulinį kontekstą juntama, jog itin trūksta lyderių – versle, mokyklose, bažnyčiose ir tiesiog šeimose.

Itin trūksta lyderių – versle, mokyklose, bažnyčiose ir tiesiog šeimose. Lyderių, kurie klausosi, diskutuoja, kurie gerbtini ir gerbia, kurie mokosi iš klaidų.

„Lyderių, kurie klausosi, diskutuoja, kurie gerbtini ir gerbia, kurie mokosi iš klaidų. Lyderių, kurie turi aukštą moralinį kompasą. Kai žiūriu į potencialą šioje salėje, matau viltį. Mokykimės iš šių pamokų, kurios bus pristatytos. Būkime kartu su 400 tūkstančių dalyvių visame pasaulyje šioje lyderystėje konferencijoje, būkime maloningais lyderiais, kurių reikia šiame pasaulyje“, – sakė M.Wall.

Tarp konferencijos pranešėjų – garsūs pasaulio lyderiai ir įkvėpėjai. Daugybę metų Čikagoje pastoriumi dirbantis ir knygų išleidęs Bilas Haibelsas, įkvepiančiame pranešime teigęs, kad mes visi esame skolingi tiems, kurie mumyse pasėjo vadovavimo sėklas, kartojo magiškas frazes „ tau pavyks“, su kurių pagalba atsidūrėme ten, kur esame. Apie vaikystės išdaigą papasakojęs B.Haibelsas pamena, jog nepaisant iškrėsto vaikiško pokšto galiausiai išgirdęs direktorės pastebėjimą, jog šis būsiąs puikus lyderis.

„Mąsčiau, kurie penki žmonės manyje pamatė, kad esu lyderis. Kiekvienam jų parašiau žinutę ir nuoširdžiai padėkojau už tai, ką jie padarė. Meldžiau Dievą, kad iki paskutinio atodūsio nesiliaučiau būti lyderio vaidmenyje kitų jaunų žmonių gyvenime. Sėkime lyderystės sėklas tų jaunų žmonių širdyse, kuriuose įžvelgiame talentą vadovauti“, – sakė B.Haibelsas, papasakojęs elementarią istoriją iš savo gyvenimo, kai viešėdamas Indijoje itin paslaugiai viešbučio darbuotojai pasakė, jog jos laukia šviesi ateitis, o išvykdamas registratūroje gavo laišką su merginos žinute, jog niekas gyvenime jos nebuvo pastebėjęs ir įvertinęs. Mergina teigė nemiegojusi visą naktį ir parašiusi, jog visą gyvenimą atsimins pokalbį, vykusį prie 18-ojo stalelio.

„Bičiuliai, tam pokalbiui sugaišau dvi minutes. Mes esame lyderių konferencijoje tik dėl to, kad prie 18 stalelio mus kažkas užkalbino, kažkas suteikė progą, atvėrusią mums didelę ateitį.

Raginu kiekvieną per ateinančią savaitę pamąstyti, kas buvo tie lemtingi žmonės, parodę viską pakeitusį pasitikėjimą jumis. Paskambinkite jiems ir nuoširdžiai padėkokite, jiems tai bus be galo svarbu, o jums tai daug laiko neužims“, – ragino B.Haibelsas, kvietęs vadovus kas rytą skirti 15 minučių savo gyvenimo apmąstymui.

„Facebook" marketingo vadovė Sheryl Sandberg pabrėžė, jog mergaitės per mažai skatinamos būti lyderėmis ir tik joms taikomas apibūdinamas „valdinga“.

„Ji ne valdinga, ji pasižymi atsakingos vadovės savybėmis“, – taip S.Sandberg vadina lyderes.

Pati S.Sandberg teigė vaikystėje taip pat girdėjusi pastabas, jog yra valdinga, ir buvusi išrinkta klasės prezidente.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius