Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 21

Nacionalinėje filharmonijoje – jubiliejų mininčio Vytauto Landsbergio keliai ir stotys

Pirmasis nepriklausomos Lietuvos vadovas, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis sekmadienio vakarą Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje su šeima, artimaisiais ir bendraminčiais minėjo savo aštuoniasdešimtmetį. Renginio metu prezidentė Dalia Grybauskaitė V.Landsbergį apdovanojo Vyčio kryžiaus ordinu.
Dalia Grybauskaitė ir Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis minėjo savo 80-ąsias gimimo metines. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot V.Landsbergio padėjėjo Andriaus Tučkaus, savo gimtadienių profesorius niekada nesureikšmindavo, tačiau jubiliejaus proga yra verta iškilmingesnio paminėjimo. Į Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vykusį uždarą vakarą profesoriaus pasveikinti susirinko daugybė žmonių. Filharmonijos sales puošė ant sienų iškabintos nuotraukos, jos vėliau buvo rodomos ir per projektorių.

Jubiliejaus proga – trijų dalių uždaras renginys

Jubiliejinio vakaro programa buvo suskirstyta į tris dalis: iš pradžių ant scenos pasirodė muzikantai Petras ir Dominykas Vyšniauskai bei buvo parodyti trys vaizdo įrašų fragmentai iš Agnės Marcinkevičiūtės rengiamo dokumentinio filmo, nukėlusio į nostalgija dvelkiančius Sąjūdžio laikus.

Antrojoje renginio dalyje ant scenos savo muzikinį talentą pademonstravo ir pats profesorius V.Landsbergis, fortepijonu sugrojęs M. K. Čiurlionio mini rečitalį. Vakaro pabaigoje scena buvo užleista muzikantams Petrui Geniušui ir Vladimirui Čekasinui, grojusiems avangardinį džiazą.

Vėliau profesorių iškilmingai pasveikino prezidentė Dalia Grybauskaitė, įteikusi V.Landsbergiui už nuopelnus valstybei suteiktą Vyčio Kryžiaus ordinmą. Vienas aukščiausių valstybinių apdovanojimų prof. V. Landsbergiui įteiktas už nuopelnus Lietuvai, ypatingą dvasios tvirtybę, sumanų vadovavimą, ištvermę ir pasiaukojimą kovose už šalies laisvę ir nepriklausomybę, ypatingą pasiryžimą ir ištikimybę pareigai atkuriant Lietuvos valstybingumą 1988-1990 metais.

Oficialiąją renginio dalį pabaigė fortepijonu skambinusi profesoriaus žmona Gražina Landsbergienė.

Renginį vedė V.Landsbergio vaikai – sūnus Vytautas V. Landsbergis ir dukra Birutė Landsbergytė-Cechanavičienė. „Šis vakaras yra tarsi baigiamasis akordas, vainikuojantis jau visą savaitę vykusių renginių ciklą. Mes nevardinsime tėtės valstybinių apdovanojimų ir nekalbėsime apie jo kaip politiko veiklą,” – kalbėjo B.Landsbergytė-Cechanavičienė.

Profesoriaus vaikai dalijosi vaikystės prisiminimais

„Nuo vaikystės girdėjau muziką ir mačiau M.K.Čiurlionio paveikslus, tačiau didžiausią įtaką man padarė tėtės šnekos, – kalbėjo Lietuvos Nepriklausomybės architekto sūnus Vytautas V.Landsbergis. – Tėtis buvo pirmasis mano poezijos mokytojas, o tai nulėmė tolimesnius sprendimus.”

Tėtės širdyje telpa tik dvi sužadėtinės – žmona ir Lietuva,

„Kartą po tėvo stalu radau užrakintą geltoną lagaminėlį, kuriame aptikau spausdintus jo kūrybos eilėraščius. Jie man pasidarė ypatingai artimi“, – savo vaikystės prisiminimu pasidalino Vytautas V.Landsbergis ir perskaitė vieną iš tėčio eilėraščių.

Muzikologės kelią pasirinkusi B.Landsbergytė-Cechanavičienė taip pat pasidalino intymiais prisiminimais iš vaikystės: „Pamenu, kad namuose visada skambėdavo muzika. Ir tai buvo M.K.Čiurlionio muzika. Apie ją sužinojau ne iš karto, tačiau ji savaime įsirašė į mano atmintį.”

„Mane glumino tėtės aiškus žinojimas, ką reikia daryti ir kaip reikia veikti. Suprantu, kad tai gimė iš tėtės meilės savo kraštui, iš nuolatinio kartojimo, kad mūsų vieninteliai namai yra čia. Tėtės širdyje telpa tik dvi sužadėtinės – žmona ir Lietuva,” – apie savo tėtį pasakojo B.Landsbergytė-Cechanavičienė.

D.Grybauskaitė: „Jis darė įtaką ne tik Lietuvos, bet ir mūsų likimams“

Jubiliejinio renginio pabaigoje sveikinimo žodį tarė prezidentė D.Grybauskaitė. „Girdėjome skambant M.K.Čiurlionį, bandysiu ir aš paimprovizuoti politine tema. Improvizuodamas laisve ir meile Lietuvai šis žmogus daug pasiekė, – kalbėjo prezidentė. – Džiaugiuosi, kad kol jis yra su mumis, galime jam pasakyti gražiausius žodžius. Jis darė įtaką ne tik Lietuvos, bet ir mūsų likimams. Tokiems žmonėms ant pečių reikia nešti didelę naštą – meilės, neapykantos ir atsakomybės. Noriu visų mūsų vardų padėkoti jam, už tai, kad jis dar yra su mumis, kad jis yra visoks ir kad susilaukia įvairių įvertinimų. Noriu jam įteikti Vyčio Kryžiaus ordiną.”

Profesoriaus V.Landsbergio jubiliejus su kolegomis, diplomatais ir bendraminčiais jau buvo paminėtas Briuselyje. Seime šios šventės proga buvo surengta konferencija valstybės atkūrimo keliui prisiminti, o Lietuvos nacionaliniame muziejuje profesoriaus aštuoniasdešimtmetis iššaukė naują parodą – „Vytautas Landsbergis – 100 knygų”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius