Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 14

Pats drąsiausias tyrimas: V.Bako turas per Lietuvą prasidėjo Alytuje

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas sugalvojo naują būdą skleisti žinią apie neseniai atliktą parlamentinį tyrimą dėl verslo poveikio politikams. Atliktą darbą pavadinęs drąsiausiu tyrimu per 28-erius metus, jis susiruošė į kelionę po Lietuvą. Trečiadienio pavakarę į parlamentaro renginį atvykusiems alytiškiams Seimo narys pripažino sulaukęs kritikos iš „valstiečių“, kad netyrė konservatorių veiklos, ir įtikinėjo, jog niekas iš komiteto narių žiniasklaidai nenutekino garsiosios Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymos.
V.Bakas NSGK išvadų alytiškiams pristatyme
V.Bakas NSGK išvadų pristatyme alytiškiams / L.Vireliūnaitės nuotr.

Alytaus gyventojams NSGK tyrimo išvadų pristatymas, regis, paliko įspūdį – viena ponia paragino NSGK pirmininką pradėti kurti laidą LRT, o kitas garbaus amžiaus vyriškis po renginio liūdnai svarstė, kad tiek žinodamas komiteto pirmininkas nėra saugus.

„Jei greitai nesusiras asmens sargybinio, jį nušaus“, – susirūpinimo neslėpė alytiškis.

Kritikavo, kad netyrėme „valstiečių“, „valstiečiai“, mano kolegos, mane kritikuoja, kad mes netyrėme konservatorių, socialdemokratai kritikuoja, visi yra šiek tiek nepatenkinti.

Nors šis naujas žanras – komiteto išvadų pristatymas visuomenei akis į akį, Seime spėjo sulaukti pašaipų, V.Bakas 15min pripažino, kad renginys Alytuje – tik pradžia. Nuo šiol jis ketina bent kartą per savaitę vykti į įvairius miestus ir rajonus bei akis į akį pasakoti žmonėms apie NSGK atliktą tyrimą.

Kad žmonėms būtų aiškiau, V.Bakas į susitikimus vešis ir skaidres su skaičiais. Jose NSGK atliktas tyrimas vadinamas drąsiausiu tyrimu per visą atkurtos nepriklausomos valstybės istoriją.

„Mums neapsimokėjo nutekinti VSD pažymos“

Trečiadienio popietę sausakimšoje Alytaus miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje V.Bakas teigė, kad dėl to, jog tyrimo išvadose nefigūravo konservatoriai, jis sulaukė kritikos iš kolegų „valstiečių“. Šie ketvirtadienį žada pradėti kurti naują komisiją, kuriai V.Bakas nepritaria.

„Kritikavo, kad netyrėme „valstiečių“, „valstiečiai“, mano kolegos, mane kritikuoja, kad mes netyrėme konservatorių, socialdemokratai kritikuoja, visi yra šiek tiek nepatenkinti, bet kur yra fenomenas – visi balsavo už tyrimo išvadas“, – kalbėjo komiteto vadovas.

Jis teigė pats dešiniesiems turintis vieną didelį priekaištą – kad šie, turėdami valdančiąją daugumą, neatsikratė dabar jau rusiško kapitalo įmonės „Nukem“.

V.Bakas alytiškiams kalbėjo, kad ilgai tyrimą vykdžiusi komisija buvo niekam neįdomi, tačiau viskas pasikeitė, kai į viešumą nepakliuvo išslaptinta VSD pažyma.

„Tikrai mes jos netekinome, nes mums neapsimokėjo jos tekinti. Nutekinimas tyrimui sukėlė riziką didžiulę, nes sukėlė visuomenei šoką, bet vien iš jos negalima daryti išvados“, – tikino komiteto pirmininkas.

V.Bakas Alytaus gyventojams prisipažino, kad kritika komiteto išvadoms jam nėra maloni.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./V.Bakas alytiškiams pristatė NSGK išvadas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./V.Bakas alytiškiams pristatė NSGK išvadas

„Nėra malonu klausytis, kai kai kurie mūsų analitikai, apžvalgininkai vadina šitas išvadas referatu kažkokiu nenusisekusiu ir panašiai, bet vis dėl to JAV Valstybės departamentas sureagavo į šitas išvadas ir paragino visas šalis, kuriose veikia „Rosatom“, atkreipti dėmesį į jos veikimo stilių“, – sakė parlamentaras.

Jis įspėjo, kad jei nieko nebus daroma, tyrimas gali atgulti į stalčių.

Jei politinis, verslo, žiniasklaidos elitas, visuomenė, užsibrėžtume, kad mes galime tapti skaidriausia valstybė regione, galėtume turėti didesnį biudžetą maždaug 1 mlrd. eurų.

V.Bakas alytiškiams pasakojo, kad normali verslininkų pelno marža paprastai siekia 7-10 proc. o korupcinė – 30 ar net 40 proc. Tai, pasak Seimo nario, apskaičiavo analitikai, stebintys situaciją.

„Pasakiau tokią mintį, kad reikia išsireikalauti žalą, kurią padarė nesąžiningai veikiančios įmonės, ją sukritikavo, bet STT pateikta informacija komitetui, tai yra analitikų pateikta informacija, kad Lietuva dėl korupcijos rizikos kasmet netenka 4,5 mlrd. eurų. Nesakau, kad mes galime paimti ir per vieną naktį tuos 4,5 mlrd. ištraukti iš korupcijos. Jei politinis, verslo, žiniasklaidos elitas, visuomenė, užsibrėžtume, kad mes galime tapti skaidriausia valstybė regione, galėtume turėti didesnį biudžetą maždaug 1 mlrd. eurų“, – svarstė jis.

4,5 mlrd. sumą, anot V.Bako, jo prašymu apskaičiavo STT atstovai taikydami bendrą Europos Sąjungoje naudojamą metodiką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./V.Bakas alytiškiams pristatė NSGK išvadas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./V.Bakas alytiškiams pristatė NSGK išvadas

„Gal jau pavargome nuo tos kovos su korupcija, bet negalime pavargti. Sakoma, žmogus pavargsta tada, kai viršukalnė čia pat, tada pavargsti, norisi grįžt atgal“, – sakė jis.

Mano, kad įstatymas galios atgaline data

Nors ankstesni V.Bako svarstymai, kad būtų galima peržiūrėti 2008-2013 metais valstybės su „MG Baltic“ sudarytus sandorius, buvo sukritikuoti, nes Lietuvos teisė tokios galimybės nenumato, tačiau susitikime su Alytaus gyventojais V.Bakas vis tiek kartojo, jog tai įmanoma.

„Manau, kad mes tikrai turime laiko ir galime šiek tiek vis dėlto priversti tuos, kurie vykdė korupcines veiklas ir kur nesuėję senaties terminai, pagalvoti apie tai, kad valstybei reikia atlyginti padarytą žalą“, – teigė jis.

V.Bakas pridūrė, kad komitetas yra kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, Viešųjų pirkimų tarnybą, o ketvirtadienį laukia pokalbis su Vyriausybės komisija, kuri gali nagrinėti, ar konkreti kompanija bei jos akcininkų veikla atitinka nacionalinius interesus. „Pasekmės galioja ir jau sudarytiems sandoriams ir būsimiems sandoriams“, – paaiškino jis.

Aš manau, kad padariau politinę karjerą tikrai nemažą ir gal ji galėjo būti daroma lėčiau.

V.Bakas taip pat pristatė planą siūlyti Civilinio turto paėmimo įstatymą.

„Tą žalą yra galimybė atlyginti per nepagrįsto praturtėjimo institutą, jei mums pavyks priimti šitą įstatymą, aš manau, kad jis galios atgal ir galima bus, yra sudėtingi mechanizmai, bet aš tikiu tuo – jei netikėčiau, tai nedaryčiau (…) Ką mes siūlome yra sudėtingi, pavojingi dalykai, kurių čia ne visi nori“, – paaiškino jis.

„Padariau politinę karjerą tikrai nemažą“

Vienas alytiškis V.Bakui pacitavo žiniasklaidos straipsnį, kuriame svarstoma, kad jis greičiausiai rengiasi savarankiškai politinei karjerai.

V.Bakas išsisuko nuo tiesaus atsakymo, ar svarsto palikti „valstiečius“.

„Dėl politinės karjeros. Aš manau, kad padariau politinę karjerą tikrai nemažą ir gal ji galėjo būti daroma lėčiau. Bet neslėpsiu, iš tiesų tam, kad pasiūlymai būtų įgyvendinti... Jei nespėsime per šią kadenciją, ir jei visuomenė, žmonės (palaikys – aut.), stengsiuosi, kad tos idėjos būtų įgyvendintos ir po 2020 metų“, – kalbėjo jis.

Nepaisant to, kad žiniasklaida pastaruoju metu daug dėmesio skyrė NSGK tyrimui, po NSGK išvadų pristatymo viena alytiškė pareiškė, kad parlamentaro pasakojamus dalykus turėtų žinoti visi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Kodėl šito viso nepasakot visai respublikai? Dabar kiek čia mūsų susirinkę – gerai, pareisime, šeimoms, draugams pasakysime situaciją. Kodėl vieną kartą per savaitę nacionaliniame transliuotojuje nepaimate laidos ir nepasakote tiesos? Žmonės nežino, o matot, kokia žiniasklaida?“ – klausė ji.

V.Bakas paaiškino, kad televizijose reikia per trumpą laiką spėti pasakyti kuo daugiau ir siūlė žmonėms apie tai, ką išgirdo, kalbėti kuo plačiau.

„Šitas tyrimas yra labai geras, bet neslėpsiu, mes, paprasti žmonės, jau seniai matome, kad tas viskas vyksta“, – replikavo kitas susitikimo dalyvis.

Pasirengęs važinėti po Lietuvą

Po beveik dvi valandas trukusio renginio V.Bakas 15min teigė, kad jeigu atsiras žmonių, kurie norės plačiau sužinoti apie tyrimą ir norės užduoti klausimus, jis pasirengęs atvažiuoti į bet kurį miestą.

Į Alytų NSGK pirmininkas teigė atvykęs, nes sulaukė kvietimo.

Aš manau, kad galima organizuoti išvažiuojamuosius posėdžius, skirtus išvadai, kiekvieną penktadienį.

Paklaustas, ar kiti komiteto nariai žino apie tokią kelionę, V.Bakas sakė, kad kiekvienas Seimo narys yra laisvas vykti į keliones – jis laisvas bendrauti su žmonėmis.

„Jokių problemų, – paklaustas, ar neprieštarautų, jei tokias keliones imtų organizuoti ir kiti komiteto nariai. – Aš manau, kad galima organizuoti išvažiuojamuosius posėdžius, skirtus išvadai, kiekvieną penktadienį.“

V.Bakas yra sulaukęs dar vieno kvietimo susitikti su visuomene Vilniuje.

Jis sutiko su 15min, kad gali atrodyti, jog tokiais renginiais jis siekia padidinti savo populiarumą, tačiau sakė, kad tai normalu.

„Mano tikslas yra tiesiogiai paaiškinti žmonėms, kurie domisi labiau negu bendrai pateikiama informacija, tyrimo aplinkybes, tikslus, jo vertę, ypatingai paaiškinti apie politinės korupcijos atvejus, kuriuos komitetas tyrė, nes ir viešojoje erdvėje yra daug spekuliacijų, atsakyti į nepatogius klausimus“, – aiškino jis.

R.Karbauskis jau rengia naują tyrimą

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis neseniai pareiškė, kad Seimui patvirtinus NSGK išvadas bus sudaryta nauja parlamentinio tyrimo komisija, kad ši pratęstų NSGK darbą. Projektą politikas žadėjo jau ketvirtadienį.

Tuo metu NSKG pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas teigė tyrimo tęsti neketinąs. Anot jo, reikia pirmiausia įgyvendinti tai, ką atskleidė jo vadovaujamas tyrimas. LRT radijui komiteto vadovas sakė dvejus metus nebevadovausiąs jokiam parlamentiniam tyrimui.

VIDEO: Svarbiausios verslo įtaką politikams tyrusio Seimo komiteto išvados

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius