-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 24

Vytautas Bakas neteko komiteto pirmininko posto, jį pakeis Dainius Gaižauskas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakciją palikęs parlamentaras Vytautas Bakas trečiadienį atstatydintas iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pareigų. Nuo šiol komitetui vadovaus „valstietis“ Dainius Gaižauskas. Už tokį sprendimą nubalsavo 6 komiteto nariai, opozicija balsavime nedalyvavo.
Dainius Gaižauskas ir Vytautas Bakas
Dainius Gaižauskas ir Vytautas Bakas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Komiteto pirmininko pavaduotoju tapo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Laurynas Kasčiūnas. Už jį balsavo 9 komiteto nariai.

Šį komiteto sprendimą dar turės balsavimu patvirtinti Seimas.

V.Bakas tarė padėkos žodį

„Pats asmeniškai noriu padėkoti kiekvienam iš čia esančių už bendrą darbą. Man ši pozicija buvo nauja patirtis. Darbą, kaip mums pavyko, kaip man pavyko, matyt, dar įvertins ateityje, bet man buvo privilegija vadovauti šiam komitetui, ypač, kai vyko tokie dideli pokyčiai“, – posėdžio pradžioje kalbėjo V.Bakas.

Jis džiaugėsi, kad pavykdavo priimti sprendimus bendru sutarimu ir gyrėsi, kad pavyko atlikti ne tik verslo įtakos politikams tyrimą, bet ir priimti svarbių įstatymų.

„Aš asmeniškai manau, kad politikoje žodis turi turėti prasmę. Jeigu frakcija arba partija, tiksliau partija, pasako, kad mes neisime su teisiamomis partijomis, tai negalima to pasakymo keisti“, – aiškino V.Bakas.

Aš asmeniškai manau, kad politikoje žodis turi turėti prasmę.

Pasak jo, pastaruoju metu, nepakantumo korupcijai kartelė visose srityse pamažu leidžiasi, bet taip neturėtų būti. „Aš manyčiau, kad politika, kurioje nesilaikoma žodžio ir sudaromos koalicijos su teisiamom partijom, yra vakar dienos politika ir, tikiuosi, žmonės tai įvertins“, – kalbėjo jis.

V.Bakas tikino, kad iš vienų sulaukė priekaištų, kad netyrė opozicijos, o iš opozicijos – kad netyrė „Agrokoncerno“. Tačiau jis tikino, kad opozicija yra vertybė, kurią reikia saugoti ir tikino neleidęs tyčiotis iš žmonių vien demonstruojant galią.

Opozicija stojo V.Bako pusėn

Konservatorius Laurynas Kasčiūnas tikino, kad NSGK ir toliau galėtų vadovauti V.Bakas, kuris yra „net ne opozicijoj, o Mišrioje Seimo narių grupėj“.

V.Baką pirmininko pozicijoje išsaugoti siekė ir naujai prie NSGK prisijungęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Gabrielius Landsbergis. Anot jo, labai svarbu, kad būtų tęstinumas ir nauja valdžia nenorėtų keisti ankstesnės priimtų įstatymų.

„Būčiau nusivylęs, jei šis komitetas taptų auka asmeninės keršto akcijos, – sakė jis. – O sąlygos kerštui yra labai nemenkos.“

Kitas konservatorius Arvydas Anušauskas taip pat pasisakė V.Bako naudai. Jis tikino, kad po parlamentinio tyrimo dar nėra priimti visi įstatymai, todėl reikėtų kalbėti apie darbų tęstinumą. Jis kreipėsi į būsimą komiteto pirmininką ir klausė, kokie bus jo planai vadovaujant komitetui.

Nebus mano asmeninės, kaip politiko, programos ir aš jos nepainiosiu su NSGK darbais niekaip ir niekada.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dainius Gaižauskas

D.Gaižauskas: važiuoti per Lietuvą su žvalgybos informacija – gėda

LVŽS komiteto pirmininku siūlomas D.Gaižauskas sakė nesiveržęs į šį postą ir nesiekęs nuversti V.Bako.

„Čia nėra nepasitikėjimo klausimas pirmininkui. Čia yra nustatyta tvarka Seime, kad LVŽS priklauso šis pirmininko postas. Frakcija norėjo matyti mane. Atvirai sakau: ne iškart sutikau“, – teigė D.Gaižauskas, sakydamas, kad šiaip daugiau savo laiko norėtų skirti apygardai.

D.Gaižauskas sakė nesuprantantis, kodėl kyla negrįstos baimės, kad be V.Bako pirmininko kėdėje komiteto darbas strigs.

„Jei būsiu išrinktas pirmininku, komitetas dirbs įprasta tvarka ir pagal prioritetus, kuriuos esame nusistatę, – tvirtino jis. – Kova su korupcija buvo yra ir bus greičiausiai, šio komiteto prioritetas.“

„Nebus mano asmeninės, kaip politiko, programos ir aš jos nepainiosiu su NSGK darbais niekaip ir niekada. (...) Žvalgybos pažymos nebus naudojamos prieš nė vieną Seimo narį“, – tvirtino D.Gaižauskas.

Jis tikino, kad didžiausia gėda buvo tai, kaip NSGK elgėsi su parlamentinio tyrimo metu gauta informacija, kai nesitarus su komitetu žvalgybinės informacijos pagrindu buvo sudarytos skaidrės ir buvo važiuojama per Lietuvą su tyrimo pristatymu.

„Žvalgybos institucijos buvo susiėmusios už galvos ir klausė: kas vyksta?“ – tvirtino D.Gaižauskas.

L.Vireliūnaitės nuotr. /V.Bakas NSGK išvadų alytiškiams pristatyme
L.Vireliūnaitės nuotr. /V.Bakas NSGK išvadų alytiškiams pristatyme

Reikalavo balsuoti du kartus

G.Landsbergis reikalavo, kad dėl pirmininko balsuojama būtų du kartus. Kartą dėl nepasitikėjimo V.Baku, o kitą – dėl naujo pirmininko.

„Valstietis“ Jonas Jarutis tam prieštaravo. Jis kalbėjo, kad čia nėra nepasitikėjimo klausimas. „Yra tam tikra politinė logika, politinės tradicijos“, – aiškino jis.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas taip pat opozicijos prašė negriauti tradicijų ir laikytis taisyklės, kad NSGK vadovas turi būti valdančiosios partijos atstovas. Jis prašė suprasti, kad V.Bakui likus NSGK pirmininku, valdantiesiems reikės perdėlioti visų komitetų sudėtis.

Galiausiai nutarta balsuoti vieną kartą. D.Gaižauskas buvo išrinktas pirmininku, nors opozicija balsavime nedalyvavo.

44 metų D. Gaižauskas iki išrinkimo į Seimą 2016 metais dirbo įvairiose pareigose policijoje, buvo Marijampolės policijos Imuniteto skyriaus vadovu, Kalvarijos policijos komisariato viršininko pavaduotoju kriminalinei policijai.

Jo pavaduotoju NSGK tapo konservatorius L.Kasčiūnas, nors anksčiau jis yra sulaukęs priekaištų dėl ryšių su NSGK parlamentiniame tyrime tirto koncerno „MG Baltic“ buvusiu viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu.

Dėl šių ryšių metams buvo sustabdyta L.Kasčiūno narystė konservatorių partijoje.

15min turimais duomenimis, apklausiamas prokurorų konservatorius nurodė, kad jį su R.Kurlianskiu supažindino bendrakuris, buvęs LNK laidų vedėjas Tomas Dapkus, kuris, kaip paaiškėjo praeitą vasarą, buvo dar ir R.Kurlianskio reikalų tvarkytojas.

Viename iš susitikimų, kuris vyko buvusio „MG Baltic“ viceprezidento kabinete, konservatorius išgirdo prašymą pasidomėti, kokia bus TS-LKD narės Irenos Degutienės pozicija dabar jau buvusio Liberalų sąjūdžio nario Šarūno Gustainio užregistruotos Vartojimo kredito pataisos atžvilgiu. Tyrėjai mano, kad pataisą buvęs liberalas gavo tiesiai iš R.Kurlianskio – ji buvo naudinga greitųjų kreditų bendrovėms.

L.Kasčiūnas ėmėsi šį prašymą vykdyti dar tą pačią dieną, tačiau susidūrė su I.Degutienės skepsiu.

Politikė L.Kasčiūnui, bylos duomenimis, paaiškino remianti Lietuvos banko poziciją, kuri prieštaravo pataisos esmei. Ilgametė konservatorė atsisakė susitikti su R.Kurlianskiu ir L.Kasčiūnui rekomendavo nebendrauti nei su R.Kurlianskiu, nei kitais verslininkais.

Partiją paliko protestuodamas

V.Bakas palikti valdančiąją LVŽS frakciją nusprendė palikti po to, kai ši sudarė koaliciją su teisiama „Tvarkos ir teisingumo“ partija. Pasak jo, „valstiečiai“ pakeitė per Seimo rinkimų kampaniją deklaruotą vieną svarbiausių prioritetų – kovą su korupcija.

V.Bakas į Seimą 2016 metais išrinktas pagal LVŽS sąrašą. Ši partija pasiūlė jo kandidatūrą vadovauti NSGK.

Jis yra devintas parlamentaras, palikęs LVŽS frakciją, sudarytą po Seimo rinkimų.

LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis antradienį Seime žurnalistams sakė, kad paskirti naują NSGK pirmininką neužtruks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius