Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 29

Vytautas Gapšys: arba neliks Dainiaus Pavalkio, arba nebus koalicijos

Darbo partijos pirmininku pretenduojantis tapti Vytautas Gapšys stebisi, kaip tokiam nevykusiam politikui, kaip Dainius Pavalkis pavyko užkurti tokią muilo operą, kad jo likimas jau trečią dieną svarstomas lyg tai būtų svarbiausia Lietuvos naujiena. Tačiau V.Gapšys kartu neabejoja, kad kitą savaitę D.Pavalkio ministro poste neliks. Kitaip, pasak V.Gapšio, neliks ir koalicijos.
Dainius Pavalkis
Dainius Pavalkis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Jeigu neatsistatydina, tada yra šaukiama politinė taryba ir klausimas bus sprendžiamas pagal koalicijos sutartį. Joje yra aptarta aiškiai, kas ką deleguoja. Ten nurodyta, kad švietimą kuruoja Darbo partija. Jei yra noras koalicijos sutartį išmesti į šiukšlių dėžę, tai galime taip žiūrėti. Mes manome, kad tai nėra prasminga“, – 15min.lt sakė V.Gapšys.

Tačiau tokių žodžių V.Gapšys tikrai nelaiko šantažu. Anot jo, demokratinėje valstybėje savaime suprantama, kad ministrą jį skyrusi partija gali atšaukti kada panorėjusi ir niekas dėl to nei kelia audras, nei lipdo aukų etiketes. „Jei tokių klausimų kyla, tai yra keista ir kažkas politinėje sistemoje yra negerai“, – vertino „darbietis“.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vytautas Gapšys
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Vytautas Gapšys

Tik tempia laiką

V.Gapšys tikina, kad D.Pavalkiui net buvo paliktas garbingas kelias pasitraukti pačiam, tačiau jis tuo nepasinaudojo.

Politikoje kai kurie nesubręsta, kai kurie taip ir lieka nesubrendę, – vertino V.Gapšys.

„Jo buvo klausta prieš balsavimą partijos taryboje, gal jis nori atsistatydinti ir išeiti garbingai. Jis sakė, kad nori pamatyti balsavimą. Balsavimas buvo ne jo naudai ryškiai. Tada sakė, kad dar nori pagalvoti. Po to sakė, kad nori kalbėti su premjeru. Premjero paprašė dar valandą pagalvoti. Per posėdį pasakė, kad tai – jo paskutinė kalba. Ir vėl nori laukti politinės tarybos sprendimo. Tikiuosi, kad tai yra klumpių galas“, – vardijo V.Gapšys.

Vietoj to, pasak V.Gapšio, D.Pavalkis ėmėsi stumdytis, o tai rodo tik jo nepatyrimą, nes galutinis rezultatas vis tiek bus toks, koks turi būti – D.Pavalkis ministru nedirbs.

„Politikoje kai kurie nesubręsta, kai kurie taip ir lieka nesubrendę. Gavo aukos statusą? Ir ką su juo darys? Užsidarys bunkeryje, ar ką?“ – ministro sprendimą neatsistatydinti pačiam vertino „darbietis“.

Neįvykdė 80 proc. darbų

Ypač keistai jam skamba D.Pavalkio pasiteisinimai neva jo reikalauta vykdyti partijos, o ne Vyriausybės programą, ar darytas kažkoks spaudimas. Vyriausybės programa švietimo srityje, anot politiko, beveik visa perkelta iš Darbo partijos programos, todėl jos negali nesutapti.

80 proc. programos nėra įvykdyta, nors iki kadencijos galo liko pusantrų metų. Tai reiškia, kad ministras pareiškimą turėjo dėti prieš pusmetį, – sako V.Gapšys.

„Mes apskaičiavome, kad Vyriausybės programoje yra numatyti 49 punktai, susiję su švietimo sritimi. Iš jų neįvykdytų yra 44,89 proc., įvykdytų yra 4,08 proc. O iš dalies bandoma kažką galvoti 32,65 proc. 80 proc. programos nėra įvykdyta, nors iki kadencijos galo liko pusantrų metų. Tai reiškia, kad ministras pareiškimą turėjo dėti prieš pusmetį“, – rėžė V.Gapšys.

Darbo partijos pirmininku ketinantis būti politikas dėl to randa ir savo kaltės. V.Gapšys sako pats turėjęs partijos vadovybę stipriau spausti D.Pavalkiui kelti aukštesnius reikalavimus. „Tikrai prisiimu atsakomybę, kad taip ilgai tylėjau. (…) Tai reikėjo padaryti žymiai anksčiau ir dabar D.Pavalkis tai kasdien įrodinėja“, – pareiškė V.Gapšys.

Buvo ketvirtas ar penktas eilėje

Pasak jo, istorija rodo, kad 2012 m. prezidentės išbrokuota kandidatė į švietimo ministres, pirmoji „darbiečių“ siūlyta Virginija Baltraitienė buvęs kur kas geresnis variantas nei ketvirtuoju ar penktuoju bandymu surastas D.Pavalkis. Tas pats, pasak jo, paaiškėjo dėl socialinės apsaugos ir darbo ministre tuomet teiktos Loretos Graužinienės, kuri dabar būdama Seimo pirmininke prezidentei jau įtinka, o jos patvirtinta socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė – jau nebe.

„Ir šiandien esu įsitikinęs, kad pirmas ar antras variantas buvo geriausias. Tai dabar ir įrodyta, nes visi jie puikiai dirba valstybės labui ir yra gerai vertinami. O D.Pavalkis buvo nesubrendęs politiškai ir nesubrendo iki šiol“, – dėstė V.Gapšys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius