Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 23

Vytautas Kasiulevičius: balandžio pabaigoje Lietuvoje gali būti 10 000 registruotų COVID-19 atvejų

Medicinos profesorius Vytautas Kasiulevičus įspėja – balandžio pabaigoje Lietuvoje gali būti 10 000 registruotų COVID-19 atvejų. Apie tai jis paskelbė feisbuke.
Vytautas Kasiulevičius
Vytautas Kasiulevičius / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Šiuo metu Lietuva yra labai intensyvaus viruso plitimo zonoje. Iki šiol kasdienių naujų atvejų skaičius daugiau kaip du kartus viršija įprastus COVID-19 infekcijos plitimo modelius, kurie numato atvejų dvigubėjimą kas 5 paros arba padidėjimą 10 kartų kas 19 parų. Šiuo metu naujų atvejų skaičius dvigubėja kas 2 paros. Tikėtina, kad plitimo tempai kiek sulėtės pasiekus didesnes testavimo apimtis. Tačiau kitas veiksnys gali bloginti situaciją – nauji įvežtiniai atvejai bei nevaldoma situacija gydymo įstaigose“, – rašo medicinos profesorius.

Jis sako, kad po mėnesio, balandžio pabaigoje, šalyje galime turėti jau ne 5 000, bet 10 000 registruotų COVID-19 atvejų, iš jų 2 000 pacientų bus gydomi ligoninėse, iš kurių 500 bus reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija.

Pandemijos trukmė iki šiol nežinoma. Šylančio oro įtaka jau pripažįstama, tačiau kiek tai efektyviai stabdys infekciją, nėra aišku. Pesimistinis scenarijus modeliuoja, kad infekcijos plitimas gali sustoti tik birželio pabaigoje. Optimistinis – gegužės viduryje. Beveik visi ekspertai sutaria, kad mūsų laukia blogesnis negu dabar rudens – žiemos scenarijus (nuo spalio pabaigos ar lapkričio pradžios). Iki to laiko būtina surasti efektyvų gydymą.

„Pirmoji mūsų gydymo patirtis leidžia teigti, kad virusas Lietuvoje nėra kaip nors švelnesnis negu kitur“, – teigia V.Kasiulevičius.

Ką reikia daryti nedelsiant, kad infekcijos plitimo greitį sumažintume dvigubai?

V.Kasiulevičius pateikia keturis pagrindinius aspektus.

  1. Visų medikų apsauga ir nuotolinės darbo formos ligoninėse. Privalomas visų medikų PGR testavimas kas 7 paras. Grįžusių po karantino medikų privalomas testavimas prieš grįžtant į darbą.

  2. Privalomas karantinas visiems atvykstantiems 14 parų ir PGR testavimas prieš vykstant į darbą.

  3. Maksimali (2 metrų) distancija ir judėjimo kontrolė iš ir į COVID-19 plitimo židinius.

  4. Keičiame taktiką dėl medicininių kaukių. Kol atvejai buvo atvežtiniai, galėjome jų nenaudoti. Esant tokiam infekcijos plitimo greičiui ir klastingai ligos klinikai, medicinines kaukes rekomenduoti naudoti viešose vietose, kur galimas bet koks kontaktas arčiau kaip 2 metrų atstumu.

Kol kas Lietuvoje užfiksuoti 143 koronaviruso atvejai. Vienas žmogus nuo infekcijos mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius