Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 01 05

Vytautas Kasiulevičius: viešinti 130 punktų COVID-19 planą buvo neracionaliu

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys 130 punktų planą dėl COVID-19 pandemijos suvaldymo pristatė ekspertams, o jie nutarė, kad dokumentą, kai situacija nuolat keičiasi, viešinti būtų neracionaliu. Taip teigia prie Vyriausybės veikiančios patariamosios ekspertų tarybos narys, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas Vytautas Kasiulevičius.
Vytautas Kasiulevičius
Vytautas Kasiulevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak jo, plano neviešinęs ministras nukentėjo, nors esą siekė platesnio sutarimo, norėjo atsižvelgti į ekspertų nuomonę.

„Aistros dėl ministro plano. Arūnas Dulkys Covid-19 planą pristatė visiems ekspertų grupės nariams gruodžio mėnesį. Yra protokolai. Plane išdėstyta pozicija testavimo, vakcinacijos, karantino valdymo ir šalies atvėrimo po Covid-19 pandemijos klausimais.

Ekspertų grupės nuomonė bendru sutarimu buvo tokia: situacija keičiasi labai greitai (dienomis), todėl komunikuoti planą su tais skaičiais bei siūlomais sprendimais, kurie yra ten pateikti, nėra racionalu, būtinas plano atnaujinimas“, – antradienį feisbuke išdėstė V.Kasiulevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

O kai ministras plano nepaviešino, jo įsitikinimu, situacija pasinaudojo opozicija bei kadenciją baigęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Aš būčiau tą planą paskelbęs, bet čia toks jau mano stilius per mažai tartis ir skelbti viską FB (feisbuke – 15min), o jau po to rinkti kankorėžius.

Ministras pasirinko platesnio sutarimo prieš komunikuojant principą ir įsiklausymą į ekspertų nuomonę. Ir nukentėjo, nes platesnio sutarimo pasiekti Lietuvoje tokia sunki misija, gal neįmanoma. Ir aišku, kad opozicija užsidirbo taškų. Tokia jau jau ta politika.

Tikėtina, kad kai gerbiamas Aurelijus po kelių metų vėl grįš į ministrus, tokį planą kokiai nors kitai krizei spręsti paskelbs iš anksto“, – kiek ironizuodamas svarstė mokslininkas.

Planas viešinamas dalimis

Sveikatos apsaugos ministru tapęs A.Dulkys ne kartą viešai teigė atskiru dokumentu pristatysiantis maždaug 130 punktų koronaviruso valdymo strategiją ir priemonių planą, tačiau to nepadarė iki šiol.

Apie tai užklaustas, ministras antradienį pranešė, jog planas bus viešinamas dalimis, o taip esą patarė daryti ekspertai.

„Būtent pačių ekspertų nuomone, kadangi situacija yra taip sparčiai besikeičianti, kad kur kas geriau tą planą pristatyti dalimis“, – per spaudos konferenciją kalbėjo A.Dulkys.

Ekspertai, pasak jo, planą įvertino teigiamai, o jis atskirais skyriais esą bus paviešintas tada, kai bus visiškai išdiskutuotas ir paruoštas, atlieps į aktualijas.

Ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta anksčiau 15min nurodė, jog planas ekspertams buvo pristatytas gruodžio 18 dieną, o pirminis jo tikslas – valdyti pandemiją iki vakcinos atvykimo – jau pasiektas.

Anot ministro atstovės, planas jau viešinamas per ekspertų rekomendacijas ir Vyriausybės sprendimus.

„Ekspertų taryba, vadovaudamasi būtent minimo Plano atskiromis dalimis, teikia rekomendacijas Lietuvos Respublikos Vyriausybei, kuri priima atitinkamus sprendimus ir kartu su ministerijomis ar kitomis įstaigomis užtikrina jų įgyvendinimą – tokiu būdu plano dalys ir yra viešinamos“, – pažymėjo ministro patarėja.

A.Veryga: nebuvo ir nėra jokių planų

Buvęs sveikatos apsaugos ministras, „valstietis“ A.Veryga savo įpėdinio žadėtą planą vadino „blefu“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Blefuojama buvo teigiant, kad yra kitoks pandemijos valdymo planas, kad bus konsoliduojami ekspertai, kad visuomenė bus geriau informuojama ir t.t. Panašu, kad nebuvo ir nėra jokių planų“, – feisbuke antradienį rašė Seimo narys.

Jo teigimu, nauja Vyriausybė, perimdama valdžią, galėjo konkrečiai įvardinti, kad detalaus plano, kaip suvaldyti pandemiją nebuvo, nes nebuvo turima visų duomenų apie realią šalies situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius